Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Фінанси і кредит»: надійність сьогодні й у майбутньому

3 квітня, 2001 - 00:00

Пересічну людину раніше мало цікавила діяльність банків. Свою зарплату, якої в режимі надекономної сімейної економіки ледь вистачало до наступної «получки», рядовий «совок» регулярно отримував у касі підприємства й знав лише те, що касир як мінімум декілька разів на місяць буває в банку. Нині сфера грошового обігу, в якій банк грає першу скрипку, стала людям значно ближчою, хоч і не набагато зрозумілiшою. Чи можна довіряти банкам? Як і з чого робляться за цими міцними й гарно оформленими стінами гроші? Відповіді знає не кожен.

І добре, що один з провідних українських банків — «Фінанси і кредит», який сповідає відкриту інформаційну політику, вирішив регулярно проводити прес-конференції. Тепер у фінансовій освіті наших читачів стане менше білих плям, і на кожне своє запитання в цій галузі вони зможуть отримати відповідь висококваліфікованих фахівців банківської справи.

Але спочатку не зайве буде дізнатися про те, яким же є цей київський банк, розташований у робочому районі нашої столиці, на Лук’янівці.

Універсальний комерційний банк «Фінанси і Кредит» працює на українському ринку понад 10 років (з 1990 р.) і має ліцензію Національного банку України на всі види банківських операцій, зокрема, й на роботу із цінними паперами та валютними цінностями. У рейтингу Асоціації українських банків, складеному за даними на початок року, він посів одинадцяте місце за розмірами чистих активів. Валюта балансу банку вже наближається до 1 млрд. грн. Для обізнаних у фінансових питаннях читачів можемо повідомити, що норматив ліквідності банку становить 85% (за нормативного значення 20%), оплачений статутний фонд — 5 млн. євро й незабаром має зрости до 15 мільйонів. Банк не порушив жодного нормативу, встановленого Нацбанком України.

На тлі української банківської системи, що завершила минулий рік з багатомільйонними збитками, фінансовий результат цього банку (2000 року його прибуток становив 5,2 млн. грн.) є досить вражаючим. Відповідний внесок зробив «Фінанси і кредит» й у економіку країни. Якщо його капітал зріс за останній рік більш ніж на два мільйони гривень, то кредитно-інвестиційний портфель — майже на 100 млн. грн. і досяг 272,5 млн. гривень. Добиваючись поліпшення й розширення послуг, «Фінанси і кредит» розвиває мережу своїх установ по всій країні. Сьогодні вона складається з 14 філіалів і 28 відділень у Києві, Львові, Івано-Франківську, Кривому Розі, Одесі, Луганську, Харкові, Донецьку, Запоріжжі, Комсомольську й Рівному. Це дозволило розширити

коло клієнтів банку. На початку 1998 року, маючи три філії, він обслуговував всього 412 підприємств і установ. 2001 року в столиці й регіонах України в нього вже понад 4 тисячі клієнтів — юридичних осіб (залишки коштів на їх поточних рахунках зросли 2000 року на 18,5 млн. грн., строкові депозити — на 53,6 млн. грн. і становили на 1.01.2001 р. 135,4 млн. грн.). Серед підприємств, що обслуговуються банком, — найбільші (так звані VIP-клієнти). Серед них НАЕК «Енергоатом», ВАТ «Полтавський ГОК», ВАТ «Одеський державний Припортовий завод», регіональні енергорозподільні компанії, «Укрінмаш», ВАТ «Київмедпрепарат», АТ «Гемопласт», ХК «АвтоКРаЗ», ВАТ «Кременчукм’ясо», ТОВ «Моршинський завод мінеральних вод» і багато інших.

Банк запроваджує нові послуги для підприємств, що займаються експортно-імпортними операцями. В нього 87 Ностро- і 120 Лоро-рахунків, кореспондентські відносини налагоджено з 84 банками країн СНД і далекого зарубіжжя, що дозволяє вести розрахунки за грошовими переказами, акредитивами й гарантіями з підприємствами й організаціями понад 100 країн світу.

Здатність банку в короткі строки наростити кредитно-інвестиційний портфель і забезпечити широкий галузевий спектр кредитної діяльності пояснюється також тим, що сукупний кредитний портфель його філій становить близько чверті консолідованого кредитного портфеля банку. Оскільки «Фінанси і кредит» стратегічно націлений на кредитування саме реального виробництва, це дозволяє й 2001 року зберегти тенденцію посилення кредитної активності в промислово розвинених регіонах.

При цьому банк дозволяє собі кредитувати підприємства довгими грошима, адже на його рахунках понад 140 млн. депозитів фізичних осіб — індивідуальних клієнтів, обслуговуванню яких тут приділяють особливу увагу . Політика гнучких відсоткових ставок і вигідні для населення умови залучення депозитів дозволили 2000 р. збільшити обсяг внесків на 20,6 млн. грн. і на $14,1 млн. Схоже, населення довіряє «Фінансам і кредиту». З 2000 року він приймає й здійснює комунальні та інші платежі: лише у другому півріччі через нього (без найменшої плутанини) пройшло 21,8 млн. грн. Але й банк довіряє своїм індивідуальним клієнтам. 2000 року, зокрема, він видав майже на 100 тисяч кредитів для придбання комп’ютерної техніки й автомобілів. Діє програма довгострокового кредитування населення для придбання житла. Загальний обсяг кредитів, наданих фізичним особам на початок року, досяг 11,7 млн. грн.

З 1997 року «Фінанси і Кредит» працює на ринку банків ських платіжних карток і є принциповим членом двох міжнародних платіжних систем: VISA International і Europay International, роблячи відповідні послуги. Створений 1997 року процесинговий центр при цьому дозволяє підтримувати тарифи на незмінно низькому рівні. Сучасне програмне забезпечення PRIME дозволяє банку випускати картки систем VISA International і Europay International з відкриттям одного карткового рахунку й забезпечувати філіям банку доступ до системи випуску й обслуговування карток у режимі ON-LINE, завдяки чому їхні послуги стають максимально оперативними. Банк активно працює з торгово-сервісними підприємствами, що приймають до оплати міжнародні платіжні картки. До його еквайрингової мережі минулого року приєдналися 120 підприємств, а їхня загальна кількість становить сьогодні близько двохсот. Зокрема, банк співпрацює з торговими мережами «Фуршет», «Делікатес Шоп», «Мекос»; ресторанами «Арізона», «Анкл Сем», «Ацтек», «Схід», «Гаврош», «Голд Кап», «Диканька», «Десперадос», «Едельвейс», «Запоріжжя», Ірландський паб «О’Брайанс», «Корифей», «Міміно», «Планета Спорт», «Сан-Торі», «Текіла Хаус», «Шато де Флер»; готелями «Салют», «Імпреса», «Єврохотел»; кінотеатром «Кінопалац», фірмовими магазинами «Філіпс», «Бош», «Сіменс» тощо.

«Фінанси і кредит» є лідером українських банків щодо ввезення іноземної готівкової валюти на територію України. 2000 року 93 фінансових установи скористалися цими його послугами. За минулий рік банк ввіз в Україну $659 млн. доларів США, DM8,6 млн., RU2,8 млн. «Фінанси і Кредит» постійно розширює перелік готівки іноземних валют, з якими проводить обмінні операції. Наприкінці 2000 року банк отримав ліцензію на ввезення австрійських шилінгів, що необхідно для виконання програм виплат «остарбайтерам». Крім того, за кордон вивозили пошкоджену й зношену валюту.

Якось у маршрутному таксі на вигляд небагатий, але вельми балакучий немолодий пасажир (мабуть, лівої політичної орієнтації) став обурено філософствувати на валютно-фінансові теми й поставив запитання: звідки в Україні беруться долари, хто їх сюди завозить, де бере й чим за це розплачується? Відповідати йому не став ніхто. Промовчав і автор, хоч і знав, що банк «Фінанси і кредит», повз який часто ходив і проїжджав, займається такими операціями. Однак про їх механізм чути й читати не доводилося. Зважаючи на те, що така інформація не може не цікавити й наших читачів, на прес-конференції, присвяченій річному звіту банку «Фінанси і кредит», «День» попросив розповісти про це голову правління банку Вадима Пушкарьова.

За словами Вадима Володимировича, долари в Україну прилітають літаками потужних західних авіакомпаній, найнятими відправникам — рядом європейських і американських банків, у яких «Фінанси і кредит» купує готівковий долар за безготівковий долар як власний, так і банків-кореспондентів України, що замовляють цю послугу. Оскільки «ФіК» зазвичай замовляє великі суми, то рейти (тобто вартість валюти) набагато нижчі, ніж ціна продажу для банків, які тільки з’явилися на цьому ринку або ж купують невеликі суми. Тому українські банки постійно працюють з «ФіК». До нього звертаються з багатьох регіонів країни навіть філії банків, які самі завозять валюту. Адже «ФіК» забезпечує й розмитнення, охорону, доставку, словом, послуга надається, як то кажуть, під ключ.

Коментуючи на прохання «Дня» негативний фінансовий результат роботи банківської системи України 2000 року, В.Пушкарьов зазначив, що причиною цього є стан української економіки. За його словами, щойно будуть забезпечені зміни в законодавчій базі, в соціальних умовах населення, підйом, зокрема й банківської системи, не змусить себе довго чекати. Разом із тим він спрогнозував, що українська банківська система перебуває на порозі етапу укрупнення банків, їхнього злиття й поглинання, закриття проблемних, збиткових і дрібних, консолідації капіталу декількох десятків банків.

Відповідаючи на запитання журналістів, В.Пушкарьов наголосив, що банку вдалося створити дуже потужний підрозділ для роботи з векселями, «свого роду власний вексельний центр», що працює як з «чужими» векселями, так і зі своїми. Останнім і в Україні, і у світі, за його словами, довіряють. Векселі активно використовуються при обслуговуванні митних операцій і розглядаються банком насамперед як інструмент обслуговування клієнтів. Новинкою й резервом «ФіК» голова правління назвав підготовку в банку висококваліфікованих (і високооплачуваних) фахівців у справах боротьби з шахрайством у банківській сфері. За його словами, в них велике майбутнє, оскільки їх ніхто ще в Україні не готував, а з розвитком ринку банківських послуг, безумовно, зростатиме кількість спроб заробити гроші нечесним шляхом. «Фінанси і кредит» збирається надійно захистити себе від цієї пошесті… Й завжди залишатися надійним банком для всіх своїх клієнтів. Власне, звіт за 2000 рік уже й тепер переконує в цьому.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ «День»
Газета: 
Рубрика: