Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Флагман економіки — IT-індустрія?

Україна посідає п’яте місце у світі за обсягом експорту програмного забезпечення
14 грудня, 2010 - 00:00
ЕКСПЕРТИ КАЖУТЬ, ЩО ПОЧИНАТИ РОЗВИТОК ІТ-ІНДУСТРІЇ ВАРТО З ПЕРЕБУДОВИ СИСТЕМИ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ / ФОТО ВЕРОНІКИ БОРКОВСЬКОЇ / «День»

Розвиток індустрії високих технологій у перспективі може забезпечити Україні економічну стабільність та конкурентоспроможність на світових ринках. Таку думку висловив екс-віце-прем’єр-міністр України, а нині — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час засідання робочої групи з розвитку ІТ-сектору України, до якої входять представники провідних ВНЗ країни та Європейської бізнес-асоціації. «При всіх наших економічних проблемах, Україна посідає п’яте місце в світі за обсягом експорту програмного забезпечення. Завтра високі технології будуть забезпечувати конкурентоспроможність держави на світових ринках, — вважає урядовець. — Уже зараз експорт програмного забезпечення з України сягає майже мільярд доларів, щорічно цей обсяг подвоюється. Зрозуміло, що за умови стимулювання з боку держави ІТ-сфера невдовзі зможе стати основою економічного розвитку країни.»

А починати розвиток ІТ-технологій варто з перебудови системи підготовки фахівців, вважають експерти вищезгаданої робочої групи. Тому нині працюють над комплексною Концепцією розвитку ІТ-сфери, на базі якої буде сформовано план конкретних заходів. Серед пропозицій науковців та експертів — створення спеціалізованих класів у середніх школах, програми підвищення кваліфікації викладацького складу та приділення більшої уваги запровадженню наукових розробок у виробництво.

Сергій ШОСТАК, спеціаліст IT-відділу компанії «B-Mobile»:

— Те, що Україна сьогодні посідає п’яте місце в світі за експортом програмного забезпечення, я б прокоментував як «всупереч», а не «завдяки». Адже система підготовки кадрів IT-індустрій сьогодні майже на нульовому рівні. Завинила в цьому, перш за все, держава. Адже до сьогодні відбувалось майже повне ігнорування розвитку освітньої галузі в сфері високих технологій, починаючи зі школи.

Усі наші програмісти — це в переважній більшості самоучки. Люди самі інвестують у свою освіту: дістають новітні програми, купують посібники і вчаться. Так само робив свого часу і я. Адже в університеті в нас не було доступу до новітніх програм. ВНЗ їх просто не міг дозволити собі фінансово. Та й викладачі, які б могли навчити студентів працювати на них, були, по-перше, в дефіциті, по-друге, «коштували» закладу недешево.

Нинішні показники України в секторі індустрії високих технологій, на мою думку, далеко не межа наших можливостей. Якщо країна зуміла досягнути такого рівня в умовах майже тотального ігнорування державою розвитку цієї галузі, то, якщо озвучені екс-віце-прем’єром Тігіпком плани будуть реалізовані, Україна має всі шанси для стрімкого економічного зростання завдяки лише цьому сектору. Ще одне: програмне забезпечення приносить не лише прибуток бюджетній казні, як проданий на зовнішніх ринках товар (що показує вже мільярдний прибуток), але й значно оптимізує виробничі витрати усіх без винятку господарюючих суб’єктів, а відтак — підвищує продуктивність праці та зменшує собівартість продукції.

Ільдар ГАЗІЗУЛЛІН, старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень:

— Цікава статистика. Та ще цікавіша методика її обрахунку. Адже щодо ринку програмного забезпечення, то, спілкуючись на конференціях з його безпосередніми учасниками, я неодноразово чув, що цей сектор дуже погано обліковується. А відтак тяжко зрозуміти, яка його реальна частка в світі.

ІТ-сектор в Україні розвивається переважно зусиллями приватних компаній. Інвестиції, звичайно, приходять, і не малі, але не від держави. Та й ніхто з представників ІТ-компаній не говорить, що їм потрібна державна підтримка. Їх більше хвилює те, що вони зараз працюють фактично «в тіні», і українське законодавство дуже погано врегульовує їхню сферу. Але вони й дотепер не бачать розуміння владою необхідності врегулювання цього.

Натомість у нашого уряду, на мій погляд, прослідковується бажання скопіювати наміри Російської Федерації. От, наприклад, остання заява прем’єр-міністра України Миколи Азарова про створення «кремнієвої долини». Я не берусь оцінювати те, на скільки ця ідея матиме успіх. Однак ризики її фіаско вже очевидні. Передусім — це низький розвиток венчурних інвестицій в Україні.

Алла ДУБРОВИК, «День»
Газета: 
Рубрика: