Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Футуристичне видовище

або Як у столиці проходив другий форум інноваційних технологій
15 березня, 2016 - 10:48

Останні досягнення в сфері освіти, медицини, робототехніки, агро— та воєнних технологій  були представлені на другому форумі інновацій — InnoTech Ukraine 2016. Виставка-конференція тривала два дні в НСК «Олімпійський» в Києві і залучила майже чотири тисячі відвідувачів. Левова частка з них — люди, яким цікаво було подивитися на нові ідеї українських розробників.

«Порівняно з минулим роком зросла кількість учасників. Дуже було приємно, що цього року до нас приєдналися закордонні експерти, і не тільки з нашої ініціативи, а й із власної. Тому у нас вийшов не просто всеукраїнський форум, а навіть із міжнародним досвідом. До нас долучилася  Франція, Польща і США», — говорить співорганізатор конференції Євгенія Клепа.

Серед новинок цьогорічного форуму — встановлення всеукраїнського рекорду з масового запуску коптерів (дронів), який зафіксували представники Книги рекордів України. В події взяли участь 22 дрони, які протягом майже 15 хвилин по черзі піднімалися в повітря.


УКРАЇНЦІ ВСТАНОВИЛИ НОВИЙ РЕКОРД — ІЗ МАСОВОГО ЗАПУСКУ КОПТЕРІВ З ОДНОГО МІСЦЯ. УЧАСТЬ У НЬОМУ ВЗЯЛИ 22 ДРОНИ

Традиційно велику увагу було приділено робототехніці, адже це — напрямок, який у світі розвивається найшвидше. І Україна також долучається до цього прогресу. Тож простором спеціальної демо-зони курсували такі роботи, як NAO (справжній андроїд, схожий на людину робот розміром з дитину, який може бачити та чути, впізнавати людське обличчя та розуміти мову), MAX, який поєднує в собі технології телеприсутності та інтерактивний розважальний прилад для спілкування, та Mario — унікальний інтерактивний костюм з голосом робота та світлодіодним підсвічуванням всіх елементів тулубу. Також із відвідувачами «спілкувалися» всесвітньо відомий астромеханічний дроїд із «Зоряних війн» R2D2 та розробка харківського центру робототехніки Boteon — робот-гуманоїд Дживко.

Крім цього, на виставці в демо-зоні компанія «Смайлс.Освіта» презентувала нову розробку — систему «Шкільний маячок». Як розповів «Дню» менеджер по роботі з клієнтами компанії Павло Мачулянський, розробка допомагає просто та ефективно контролювати відвідування школи дітьми. Маленький маячок, який дитина може носити із собою, передає батькам інформацію про те, чи знаходиться їх дитина в школі, де встановлений модуль, що передає сигнал. У такому разі, говорить Мачулянський, школи можуть не встановлювати турнікети, а системою маячка можуть користуватися тільки охочі.


ПІД ЧАС ФОРУМУ ФАНИ «ЗІРКОВИХ ВОЄН» МОГЛИ БЛИЖЧЕ ПОЗНАЙОМИТИСЯ ІЗ ВСЕСВІТНЬО ВІДОМИМ АСТРОМЕХАНІЧНИМ ДРОЇДОМ R2D2

А Денис Коваленко із Дніпропетровська показав комплект програмного забезпечення, який призначений для автоматизованого управління вогнем підрозділів артилерії — ArtOS. «Ми автоматизуємо всі процеси обміну даними та розрахунків з моменту, коли ціль була засічена, до моменту, коли гармата зробила свій постріл», — розповідає Денис. За його словами, така розробка допоможе скоротити час обміну даними з 15 хвилин звичайної підготовки до менше, ніж хвилини. Наразі система проходить навчання, і вже незабаром її зможуть використовувати «в полі». Розробники пропонують безкоштовне встановлення ArtOS на будь-які планшети.

Крім цього, тут можна було побачити останні технології 3D-друку, а загалом в демо-зоні свої продукти представили понад 20 різних компаній чи розробників.

Не менш традиційна частина івенту — дводенна конференція. Цього року доповіді українських та закордонних експертів були розділені на шість секцій: інноваційні тренди, освіта, інвестори, стартапи, медицина та ІТ-кластери.

До слова, остання тема в Україні за минулі кілька років стала значно популярнішою. Особливо за умов «відтоку мізків», коли безліч ІТ-спеціалістів  масово виїжджають за кордон.

Наприклад, сьогодні серед 24 обласних центрів в Україні лише шість мають власні ІТ-кластери — Львів, Одеса, Черкаси, Харків, Дніпропетровськ та Луцьк. Всі вони були створені за чотири останні роки. «Ми вирішили об’єднатися, тому що розуміємо, що є безліч завдань, які ми не в змозі вирішити кожен по одинці. Ми повинні боротися за створення умов і залучення людей, щоб вони не лише приїжджали, але, як мінімум, не виїжджали», — говорить CEO «наймолодшого» IT-кластера в Одесі Юлія Сулімова.


РОЗРОБНИКИ ІЗ ЛАБОРАТОРІЇ LAMPA (НТУУ «КПІ») ПРЕДСТАВИЛИ ЩЕ ОДИН ПРОДУКТ ТЕХНОЛОГІЇ КЕРУВАННЯ ЖЕСТАМИ — МАШИНКУ ТА РУКАВИЦЮ, ЯКА МОЖЕ НЕЮ КЕРУВАТИ

Не менш цікавою галуззю для розробок залишається медицина. В Україні вже відомі такі проекти, як безкоштовний сервіс пошуку лікарів Doc.ua чи телемедицина, коли лікар може дистанційно в режимі онлайн проконсультувати пацієнта або здійснити попередній його огляд.

«За результатами 2015 року 28% компаній у світі, які пов’язані з медициною чи охороною здоров’я, в тому числі і в Україні, вже використовують технології, які дозволяють просто забезпечити передачу даних між різними пристроями. Якщо подивитись на тренди світових аналітиків, щороку приріст компаній, які використовують ці рішення, до 2020 року становитиме близько 19%», — говорить керівник департаменту бізнес-ринку Vodafone Україна Леонід Полупан.

На жаль, в Україні ці технології ще не дуже добре розвинуті. З іншого боку, це дає розробникам новий простір для креативних рішень. До речі, про найцікавіші вітчизняні розробки в галузі медицини можна буде прочитати в наступних номерах «Дня».

Марія ЮЗИЧ, фото Руслана КАНЮКИ, «День»
Газета: 
Рубрика: