Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Геліореволюція

Українці вже інвестували в сонячну енергогенерацію 151 мільйон євро. Далі буде, — прогнозують у Державному агентстві з енергоефективності
1 лютого, 2019 - 11:20

Близько 7,5 тисячі українських родин встановили сонячні електростанції (СЕС) загальною потужністю майже 160 МВт.

За підрахунками фонду Держенергоефективності, домогосподарства інвестували 151 млн євро у такі СЕС.

«Важливо, що більшу половину всіх СЕС, а саме майже 4500, інстальовано у 2018 році. Це у понад два рази більше, ніж у 2017 році (1901 родина)», — прокоментував результати моніторингу голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

У відомстві порахували, що найбільше приватних СЕС з’явилося у Дніпропетровській області. Там працює вже 882 приватні геліостанції, що на 50 більше, ніж у Київській. На третьому місці (664 станції) Тернопільська область. Невеликий відрив між Івано-Франківською (484) і Кіровоградською (469).

Такий стрімкий попит на сонячні панелі, кажуть у Держенергоефективності, засвідчує, що у 2015 р. спільно з Агентством розроблено та прийнято парламентом по-справжньому ефективний Закон України № 514-VIII.

Завдяки цьому населення може встановлювати до 30 кВт СЕС та реалізовувати надлишок електроенергії за «зеленим» тарифом; домогосподарства заощаджують на рахунках за електроенергію; відкривається значний ринок використання сонячних панелей та з’являються можливості для встановлення заводів із виробництва такого обладнання.

Крім того, каже Савчук, законопроектом від 05.12.2018 р. № 8449-д, який готується до другого читання у парламенті, передбачається можливість для домогосподарств встановлювати СЕС потужністю до 50 кВт.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: