Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Генічеськ узимку буде з газом

Група Нафтогаз пробурила нову свердловину на Арабатській стрілці
8 вересня, 2020 - 09:58

На Арабатській стрілці вперше з 1983 року пробурили нову газову свердловину — №87. Її мета — збільшити обсяги видобутку зі Стрілкового родовища. Воно вже виснажене, але іншого джерела газу в регіоні немає: після анексії Криму Арабатська стрілка залишилася відрізаною від ГТС України. Відтак, усі потреби району в газі забезпечує «Чорноморнафтогаз» — саме зі Стрілкового родовища.

Його запаси — 3 млрд кубометрів, з яких видобувних залишилося близько 900 млн кубометрів. Торік видобули майже 9 млн кубометрів палива, пояснюють у «Чорноморнафтогазі».

«Стрілкове родовище — на завершальній стадії розробки. Дотепер на родовищі працювали лише 3 свердловини. Тож, щоб видобувати більше палива, потрібно було пробурити нову свердловину», — підкреслила генеральний директор «Чорноморнафтогазу» Світлана Нєжнова.

Свердловина №87 по-своєму унікальна. Адже вона не вертикальна, а похила — бурили під кутом 81 градус, з відходом у бік моря на 539 метрів.

«Сам буровий верстат стояв на березі, але нам треба було забуритися в море — на 876 метрів по горизонталі й 550 метрів по вертикалі, — пояснює начальник бурової установки Олег ВІТІВ. — Наразі свердловину очищують і випробовують. Сподіваюся, що цього року її здадуть в експлуатацію».

Складність проекту полягала ще й у тому, що відхід від вертикалі треба було робити майже від самого початку буріння, розповідають фахівці. Так в Україні ще не бурили. Утім, усе вдалося.

«Задані параметри були повністю витримані й ми розкрили проектний горизонт. Очікуваний робочий дебіт — не менше 10 тисяч кубометрів на добу», — прогнозує геолог «Чорноморнафтогазу» Петро ЖУКУЛЯК.

Завершити буріння вдалося за 29 днів. Роботи на замовлення «Чорноморнафтогазу» виконало «Укргазвидобування».

«Найголовніше у цьому проекті — використання власного бурового флоту та залучення наших фахівців. Ми вкотре довели, що можемо самостійно виконувати найскладніші види робіт без аварій та з використанням оптимальних ресурсів, при цьому суттєво випереджаючи терміни», — зазначив директор з управління дивізіоном «Технічне забезпечення» Групи Нафтогаз Андрій ХОМЕНКО.

«Буріння цієї свердловини є чудовим прикладом взаємодії підприємств Групи Нафтогаз. «Укргазвидобування» на замовлення «Чорноморнафтогазу» пробурила цю свердловину в найкоротші терміни: всього за 29 днів. Таким чином ми маємо час на введення свердловини в експлуатацію до опалювального сезону», — додає Світлана НЄЖНОВА.

Нагадаємо, що до анексії Криму Стрілкове родовище та вся Арабатська стрілка були з’єднані з газотранспортною системою півострова, а не материкової України. Тож після захоплення Криму Росією Генічеськ та Генічеський район опинився відрізаним від магістральних газопроводів і підземних сховищ газу. Єдиним джерелом палива лишилося Стрілкове родовище. Влітку газу з нього цілком вистачало. А от узимку, в сильні морози тиск у системі міг падати.

«В нас справді були проблеми: в системі був низький тиск і люди скаржилися, що не можуть якісно використовувати газ. Сподіваюся, тепер завдяки бурінню нової свердловини питання вирішиться й цієї зими проблем із газом не буде, — каже голова Генічеської РДА Андрій ОНИЩЕНКО. — Органи місцевого самоврядування Генічеського району повністю підтримали Групу Нафтогаз в організаційних питаннях під час буріння нової свердловини».

З щойно пробуреної свердловини згодом очікують дебіт до 20 тисяч кубометрів на добу. Цього має вистачити, аби уникнути перебоїв із газопостачанням узимку.

«Ця свердловина — важливий крок для підвищення енергонезалежності Генічеська та Генічеського району, які не з’єднані з магістральною газотранспортною системою України. Наша кінцева мета — досягти покладів газу та повністю забезпечити потреби регіону».

Утім, на цьому газовики не зупиняються. У майбутньому «Чорноморнафтогаз» планує пробурити на Стрілковому родовищі ще кілька схожих свердловин.

Олексій САВИЦЬКИЙ, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: