Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Хороша обіцянка

11 листопада, 2006 - 00:00

Мінімальна зарплата в Україні наблизиться до прожиткового мінімуму.

На сьогодні темпи зростання реальної зарплати 2007 року (107,9%), як повідомляє Мінфін, перевищують темпи зростання ВВП (106,5%). Отож частка доходів населення у ВВП зростає і зростатиме. При цьому, параметри розвитку економіки та доходи населення є збалансованими, що не призводитиме до надмірного (понад реальне товарне покриття) споживчого попиту та не загрожуватиме розвитком інфляційних процесів.

Якщо Уряд передбачить більш високі темпи росту доходів, то інфляція зростатиме, як 2005 року, коли вона сягнула 13,5% на рік за приросту реального ВВП 2,6%. А це означає, що реальні доходи громадян і їхня купівельна спроможність були значно меншими за ті, що зафіксовані статистикою.

У той же час уряд звинувачують у тому, що він зменшує доходи населення введенням вищої ставки оподаткування доходів фізичних осіб (15%). Та чи коректно цим йому докоряти, якщо відомо, що підвищення цієї ставки на 2% було за Законом «Про податок з доходів фізичних осіб», який було прийнято ще 2003 року. У ньому передбачалося, що 13% ставка діятиме у перехідний період (з 1 січня 2004 року до 31 грудня 2006 року).

Але щоб частково компенсувати збільшення цього податку для громадян, у проекті бюджету на 2007 рік передбачено зменшення на 0,5% відрахування з заробітної плати до Пенсійного фонду. При цьому протягом 2007 року розмір мінімальної зарплати зросте на 12% — з 400 гривень до 450 гривень. Уперше мінімальна зарплата на кінець 2007 року впритул наблизиться до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який, у свою чергу, як прогнозують у Мінфіні, також буде підвищено більше, ніж забере у громадян інфляція.

При використанні інформації просимо робити посилання на веб-сайт www.minfin.gov.ua

Газета: 
Рубрика: