Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ХРОНІКА ПОДІЙ

8 червня, 1999 - 00:00

«Нафтогаз України» не припинив постачання газу енергогенеруючим компаніям, незважаючи на зроблену заяву про припинення постачання з 24 травня, повідомив «Українським новинам» начальник паливно- транспортного управління Міненергетики Василь Проценко.

У травні керівники «Нафтогазу України» заявили про відключення енергокомпаній від забезпечення газом у випадку, якщо Міненерго не забезпечить оплату газу, що використовується, або не подасть механізму погашення боргів за газ. За даними міністерства, на 1 квітня 1999 р. загальна заборгованість підвідомчих підприємств за газ становила 4 365,5 млн. грн. Найбільша заборгованість перед «Нафтогазом України» у «Київенерго» — 1 370 млн. грн.

У січні-березні нинішнього року енергокомпанії сплатили «Нафтогазу України» 95 млн. грн., або 14% вартості використаних 2,45 млрд. кубометрів газу. За рік підприємства Міненерго використовують 12 млрд. кубометрів газу.

Акції МГЗ не продаються

Фонд держмайна України припинив проведення некомерційних конкурсів і зняв із конкурсного відбору 13-вiдсотковий і 17%-вiдсотковий пакети акцій ВАТ «Миколаївський глиноземний завод» (МГЗ). Як повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, дане рішення прийняте в зв'язку з уточненим планом розміщення акцій МГЗ від 1 червня, в якому відповідно до розпорядження Кабміну від 26 травня в держвласності закріплено 50% акцій підприємства.

Раніше повідомлялося, що згідно з уточненим планом розміщення акцій у держвласності терміном до 26 травня 2004 р. закріплено 50-відсотковий пакет акцій МГЗ. Решту нереалізовані 5% статутного фонду вирішено виставити на торги фондової біржі протягом поточного року.

До теперішнього часу за пільговою передплатою реалізовано 6,7% акцій МГЗ, у власності організації орендарів перебуває 30,97% акцій, на сертифікатному аукціоні продано 1,99%, на фондовій біржі реалізовано 5,33% акцій (за даними агентства, цей пакет придбала транснаціональна інвестиційна група Ukio Bankas). У власності ЗАТ «Трудовий колектив «МГЗ» перебуває близько 41% акцій.

Останній указ наступає

Упродовж червня має бути розроблений пакет нормативних актів, що складається з 9 проектів економічних указів Президента, а також 6 постанов і розпоряджень уряду, спрямованих на забезпечення надходжень у державний і місцеві бюджети. Це визначено розпорядженням Кабміну від 2 червня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

До 7 червня має бути закінчена розробка 4-х проектів указів Президента, зокрема, «Про оподаткування прибутків від грального бізнесу», «Про деякі зміни в оподаткуванні прибутку підприємств», «Про держрегулювання виробництва й торгівлі спиртом етиловим, коньячним й плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами».

До 14 червня буде підготовлено проекти «Про ліцензування підприємницької діяльності в сфері торгівлі», «Про деякі зміни в оподаткуванні операцій з розрахунками в іноземній валюті», «Про терміни сплати податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів», а також «Про списання із суб'єктів підприємницької діяльності сум штрафних і фінансових санкцій».

Скріплено підписом і печаткою

Кабмін припинив дію своєї постанови від 18 грудня 1998 р. № 1997, якою затверджено Порядок застосування непрямих методів визначення обсягу операцій, оподатковуваних ПДВ.

Верховна Рада подолала вето Президента на закон, що скасовує 10-відсоткові амортизаційні відрахування до держбюджету, й на закон про зміни в оподаткуванні прибутку підприємств.

Президент України Л.Кучма підписав закон, що забороняє підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги до погашення боргів із зарплат і пенсій.

Кабмін затвердив порядок і розмір плати за видачу держакту на право власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення.

Верховна Рада позбавила уряд права встановлювати ставки ввізного мита.

Указом від 1 червня Президент звільнив від стягнення ПДВ і ввізного мита ввезення в Україну та продаж товарів, робіт і послуг у рамках міжнародної технічної допомоги.

Кабмін надав податкові пільги держпідприємству «Титан» (м. Арм'янськ, Крим) як суб'єкту північнокримської економічної зони «Сиваш».

Львівський внесок Nestle

Львівське ЗАТ «Світоч», найбільше в Україні підприємство кондитерської промисловості, і міжнародна компанія Nestle розпочали реалізацію спільного інвестиційного проекту загальною вартістю близько 200 млн. грн. (близько $51 млн.). Як повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, внесок компанії Nestle становитиме $41 млн., решту коштів внесе «Світоч».

За словами президента кондитерської фірми Андрія Тавпаша, залучення інвестицій, використання досвіду західного партнера та його розгалуженої дистриб'юторської мережі дозволить підприємству удвічі збільшити обсяги випуску та реалізації високоякісної продукції, а також повернутися на втрачені ринки країн ближнього зарубіжжя. Протягом першого року реалізації проекту планується освоїти $20 млн. У квітні поточного року від компанії Nestle надійшов перший транш у розмірі $10 млн.

Окрім того, підкреслив А.Тавпаш, завдяки співробітництву з Nestle «Світоч» отримав можливість закуповувати сировину й упаковку на 20—25% дешевше, аніж раніше, сучасне обладнання по цінах, на 10—15% нижче ринкових, а також використати новітні технології.

Зростання на тлі загального спаду

З початку року у вугільній промисловості України видобуто на 611,7 тис. тонн вугілля більше, аніж за аналогічний період 1998 р., однак на багатьох шахтах відмічається спад виробництва. Про це говорилося на селекторній нараді в Міністерстві вугільної промисловості, яку провів міністр Сергій Тулуб, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

Міністр зазначив, що за п'ять місяців поточного року вугільна галузь отримала 984,1 млн. грн., 97% нарахованих сум направлено на виплату зарплати. На нараді підкреслювалося, що, виконуючи постачання палива енергетикам і металургам, не всі вуглярі домагаються розрахунку живими грошима (35% і 60% відповідно), що ускладнює фінансове становище підприємств і часто призводить до соціальної напруженості.

У світлі нещодавньої трагедії на шахті ім. Засядька увага керівників вугільних підприємств зверталася на необхідність вдосконалення охорони праці та техніки безпеки у вугільній промисловості, а також забезпечення своєчасної виплати регресних позовів.

Газета: 
Рубрика: