Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Хто і що переконає бізнес вкладати гроші в Україну?

Топ-менеджмент провідних компаній розповів, що він думає про «стабілізаційний пакет» Яценюка
29 жовтня, 2015 - 13:06

Європейська Бізнес Асоціація вже втретє цього року провела опитування серед керівників провідних компаній з усіх секторів бізнесу про умови для інвестицій в Україні. Попри оптимістичні заяви прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, що уряд достойно впорався з першим, так би мовити «стабілізаційним», етапом реформ, оцінки реального бізнесу знову погіршилися...

Повільне впровадження реформ, високий рівень корупції, а також тиск з боку податкової та митної систем — основні питання, що викликають занепокоєння інвесторів.

89% БІЗНЕСМЕНІВ НЕ ЗАДОВОЛЕНІ СТАНОМ СПРАВ

Загалом в дослідженні взяли участь директори 98 компаній-членів Асоціації. За результатами 3-го кварталу поточного року, Індекс знизився не набагато і цього разу сягнув позначки 2,56 бала (з 5 можливих). У минулому кварталі Індекс становив 2,66 бала з 5. Експерти ЕВА, коментуючи шкалу опитування, зауважують, що три бали — це нейтральний рівень, а все, що нижче, являє собою негативне значення.

Згідно з одержаними даними, 89% бізнесменів незадоволені станом інвестиційного клімату в Україні (на 8% більше, ніж у попередній хвилі опитування). Топ-менеджери констатують, що рівень боротьби з корупцією не відповідає її розмірам, а реформи, на жаль, втілюються занадто повільно та кволо.

ЩО ЗМІНИЛОСЯ ЗА ОСТАННІ ТРИ МІСЯЦІ?

Отже, у співвідношенні до попередньо одержаного результату Індекс інвестиційної привабливості хоч не набагато, але знизився — усього на 0,10 бала.

Бізнесмени скаржаться на той факт, що реформи, які були обіцяні, досі не реалізовані і тепер майбутнє цих перетворень виглядає досить сумнівно.

На тлі такої ситуації константою, як і раніше, залишається корупція, яка все ще є головною перешкодою для поліпшення бізнес-середовища в нашій державі.

ПРОГНОЗИ ІНВЕСТОРІВ: ЧИ ВАРТО ІНВЕСТУВАТИ В УКРАЇНУ?

52% опитаних не очікують позитивних змін у 4-му кварталі поточного року і переконані, що бізнес-клімат залишиться без змін.

Для порівняння: у 3-му кварталі прогнози були більш оптимістичні, адже відсоток негативно налаштованих директорів становив 41%.

Всього лише 12% респондентів сказали, що Україна буде доволі прибутковим напрямком інвестування для нових інвесторів у жовтні-грудні 2015-го.

Негатив:

• 90% керівників не задоволені ефективністю боротьби з корупцією;

• 84% стурбовані відсутністю судової реформи;

• 70% не бачать спрощень митних правил;

• 69% не бачать прогресу з відшкодуванням ПДВ;

• 68% стурбовані волатильністю фінансового ринку;

• 54% не задоволені торгівлею та стурбовані відсутністю земельної реформи.

Позитив:

• 11% вважають, що торгівля стала простішою;

• 7% помітили невелике спрощення митного оформлення;

• 12% побачили перші результати боротьби з корупцією та земельну реформу.

«Здійснювати реальні реформи, а не вести про них переговори. Вибрати пріоритетні напрямки економіки і зосередитися на них. Прибрати всіх корумпованих чиновників з самого верху до низу» — ось ключовий месидж від представників бізнес-спільноти Асоціації.

Серед найважливіших кроків, яких потребує економіка країни, інвестори відмічають такі:

• 43% — боротьба з корупцією;

• 34% — реформи та дерегуляція;

• 31% — податкова реформа;

• 31% — судова реформа;

• 10% — регуляція фінансового ринку;

• 7% — вирішення конфлікту на сході.

«БОНУСНЕ» ПИТАННЯ

Крім того, експерти попросили респондентів у цій хвилі опитування назвати конкретні кроки уряду (крім боротьби з корупцією, дерегуляції та законодавчих ініціатив), які спонукають бізнес поновити/примножити інвестиції в Україні. І ось що отримали у відповідь. 32% сказали, що це — реформи в різних сферах; 8% — відповідальність уряду; 5% — зона вільної торгівлі; 4% — валютне регулювання і стабілізація/люстрація і лише 2% — припинення всіх непотрібних перевірок, більше інтеграції з ЄС, закінчення конфлікту на сході та прозорість тендерного процесу.

Анна ДЕРЕВ’ЯНКО, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації:

— Відсутність реальних кроків з боротьби з корупцією та відчуття незахищеності перед законом — це дві проблеми, які турбують іноземну бізнес-спільноту. Вони ж зупиняють нових інвесторів вкладати кошти в Україну як в перспективний для себе ринок. Останнім часом влада докладає багато зусиль, щоб вигідно презентувати країну іноземному бізнесу на серії інвест-форумів в США та ЄС, і це, безумовно, тішить. Але результат від їх проведення стане відчутним лише після вирішення внутрішніх вищезгаданих проблем. Якщо інвестор буде розуміти, що його права захищені, що до нього не прийдуть вимагати хабарі, що він не стане об’єктом нескінченних експериментів у податковій та митній сферах — він працюватиме на користь економіки країни, вкладатиме гроші та розвиватиметься. Якщо ні — рівень інвестиційної привабливості буде і далі залишатися вкрай низьким.

ДОВІДКА «Дня»

Європейська Бізнес Асоціація щоквартально ставить директорам своїх членських компаній 5 запитань: 1) ваша думка щодо поточного інвестклімату, 2) чи змінився він порівняно з попереднім кварталом, 3) які ваші прогнози, як зміниться інвестклімат наступного кварталу, 4) чи вигідно буде інвестувати в Україну в наступні три місяці, 5) на які зміни у вашій галузі ви чекаєте найближчого кварталу та одне бонусне запитання — який із органів державної влади є наразі найбільш та найменш ефективним? Фахівці послуговуються шкалою Лайкерта, яка має 5 градацій, де 1 — це вкрай негативно, а 5 — вкрай позитивно, 3 — нейтрально.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: