Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iмпортно-експортний кругообіг

У країну тече зарубіжна нафта, витікає — вітчизняне зерно
26 вересня, 2006 - 00:00
ФОТО СЕРГІЯ ТВЕРДОХЛЄБОВА

Країна добре пам’ятає минулорічну «бензинову кризу». Саме тоді уряд Юлії Тимошенко ввів податкові пільги для нафтоімпортерів. З того часу їх ніхто не відміняв і відміняти найближчим часом не збирається. Цей факт обурює представників вітчизняної нафтосфери, зокрема НПЗ, які виступають за скасування безмитного ввезення в Україну бензину і дизельного палива. Причини зрозумілі: подібна пільгова політика надає значні перваги імортерам на українському ринку, в той час роблячи місцеве виробництво неконкурентоспроможним. Перший заступник міністра економіки Сергій Романюк розказав журналістам, що безмитовий ввіз нафтопродуктів скасовувати не будуть. Пояснив він це так: «Сьогодні ринок (нафтородуктів) збалансований. Якщо ми введемо мито на імпорт, то це може негативно вплинути на ринок». Що стосується закидів з боку НПЗ, що держава не піклується про вітчизняне нафтовиробництво, то тут Романюк нагадав, що меморандум, підписаний між урядом України і виробниками та постачальниками нафтопродуктів, передбачає створення всіх умов для покращення івестиційного клімату в сфері НПЗ. З цією метою створили дві спеціальні комісії: одна на чолі з віце-прем’єром Андрієм Клюєвим, друга — прем’єр-міністром Віктором Януковичем. Ці комісії будуть займатися питаннями інвестицій. Крім того, перший заступник міністра економіки висловив думку, «що в найближчі 3—4 роки всі дії уряду будуть направлені на підвищення рівня переробки нафти на наших заводах». У той же час він додав, що уряд буде працювати і в напрямі диверсифікованості поставок нафти в Україну. Крім того, Сергій Романюк вважає доцільним створення стратегічного запасу нафтопродуктів на прикладі країн ЄС, яким 90-денний запас дає змогу контролювати і корегувати ціни на внутрішньому ринку.

Поки в Україні ведуться суперечки навколо питання безмитного імпорту нафтопродуктів, в Росії й надалі має місце товарне обмеження для українських продуктів, хоча Сергій Романюк і каже про його скоре скасування. «Заборона на українські продукти з боку Росії буде розблокована», — запевняє пан Романюк. Питання тільки: коли?

Не оминув Сергій Романюк і питання про введення квоти на експорт зерна. За його словами, Кабінет Міністрів України на данний момент не збирається запроваджувати квотування експорту. «Ніякого обмеження зараз з приводу зовнішньоторговельних операцій із зерном немає», — пояснив він. Він додав, що звертатися до такого методу захисту внутрішнього ринку треба тільки в разі надзвичайних, або як він їх називає, екстремальних умов. Пан Романюк підкреслив, що «все залежить від того, наскільки стабільним буде ринок зерна і яка динаміка експорту зерна буде протягом найближчих місяців».На сьогодні таких «екстремальних умов» у країні не спостерігаємо: Міністерство аргарної політики прогнозує, що урожай пшениці становитиме близько 12 мільйонів тонн. З них 6,5 мільйона тонн — продовольча пшениця. Спираючись на ці дані, Сергій Романюк запевнив, що Україні вистачить зерна до нового урожаю. Українці можуть бути спокійними — хліб їстимемо. Хоча певний ризик дестабілізації зернової ситуації є —зернотрейдери можуть купитися на ласий закордонний шматочок, адже там, за межами «зернової України», спостерігається дефиціт зерна, а, отже, ціна на нього висока, яка і є зеленим світлом для зерноекспортерів. Важливо, аби зернотрейдери не «переборщили» з експортом. Для контролю над їхньою діяльністю Міністерство економіки створило спеціальну комісію, яка слідкуватиме за експортом зерна в Європу і таким чином підтримуватиме баланс в держрезерві.

Не залишили без уваги і ще одне суперечливе питання, а саме відновлення податкових пільг для певних суб’єктів вільних економічних зон і територій пріоритетного розвитку. Як пояснив журналістам Сергій Романюк, очевидно, що такі пільги будуть відновлені бюджетом на 2007 рік, а не змінами в бюджеті на 2006-й. Він пояснив це так: «Виходячи з того, що протягом бюджетного року ми не можемо змінювати податкове законодавство, я думаю це станеться в 2007 році». Пан Романюк завірив журналістів, що відповідні зміни матимуть місце в держбюджеті на наступний рік. Проте у яких обсягах, якому порядку і яким суб’єктам вони будуть відновлені, перший заступник міністра економіки поки сказати не може. Як бачимо, Міністерство економіки підримує політику відновлення пільг для суб’єктів вільних економічних зон, в той час як Міністерство фінансів виступає проти неї. Зокрема, у липні Міністерство фінансів заявило, що не підтримує схвалені бюджетним комітетом ВР пропозиції щодо основних напрямів бюджетної політики на 2007 рік, а саме — пропозиції про відновлення режиму податкових пільг спеціальним економічним зонам. Причина проста: відновлення податкових пільг — це пряма дорога до втрат доходів бюджету. За підрахунками, втрати становитимуть близько 12 мільярдів 500 мільйонів гривень. І як ведеться, найпершими ці втрати відчує на собі ряд соціальних програм.

Марія СЕМЕНЧЕНКО
Газета: 
Рубрика: