Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iнспекторів замінять аудитори

Як обіцяє голова новоствореної Держаудитслужби, її пріоритетом буде запобігання і недопущення порушень
5 серпня, 2016 - 11:22

Державна аудиторська новостворена служба, згідно з розпорядженням Кабміну, буде виконувати функції і повноваження, які раніше належали Держфінінспекції.

Як пояснила голова служби Лідія Гаврилова, відтепер у її роботі домінуватиме аудит, який, втім, буде поєднуватися з інспекціями, тобто перевірками державних і комунальних підприємств і організацій.

Значна увага приділятиметься аналізу державних закупівель. Гаврилова впевнена, що це — одне з провідних завдань служби. І для переконливості навела цифру, про яку йшлося на Кабміні. Виявляється, за тиждень до 1 серпня, коли для всіх державних структур закупівлі товарів стали можливими лише через систему ProZorro, керівники державних підприємств встигли придбати старим і, часто-густо, корупційним способом різних товарів на 20 мільярдів гривень.

Гаврилова проти того, щоб реорганізацію Держфінінспекції на Держаудитслужбу вважали лише зміною вивіски. Вона відзначає, що відтепер служба підпорядковуватиметься не Мінфіну, а безпосередньо Кабміну і наголошує, що, готуючись до переходу на новий формат, працівники Держаудитслужби ретельно вивчали зарубіжний досвід, відвідали багато країн, у тому числі в Євросоюзі. Відтак проведено серйозну реорганізацію. Замість 25 управлінь в регіонах створено п’ять об’єднаних регіональних офісів, на 50% скорочено персонал. Причому голова служби вневнена у профессіоналізмі усіх тих, кто залишився. Перед реорганізацією проводилося тестування (моніторинг якості, як називає його Гаврилова) на знання нормативної бази тощо. І, за її словами, мало хто зі співробітників набрав менше 70 з можливих 100 балів.

Офіційно держаудитори працюють лише з 24 червня, але їх робота, не зважаючи на деякі звичайні для процедури реорганізації та скорочення кадрів моменти, не переривалася. Гаврилова розповіла журналістам про підсумки першого півріччя. За цей час ревізіями охоплено1,2 тисячі підприємств, установ і організацій. На 92% з них знайдено порушення загалом на 1,6 мільярда гривень. Але голова служби далеко не завжди задоволена тим, скільки коштів вдається повернути державі. За перше півріччя відшкодували близько 351 мільйона гривень втрат. Аналіз державних закупівель дозволив запобігти різним порушенням на 1,9 мільярда гривень.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: