Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коли загине рейдерство?

Не раніше, ніж в України з’являться успіхи в корпоративному управлінні
8 лютого, 2007 - 00:00

Асоціація «Укрконсалтинг» стає одним з активних борців з рейдерством. Свій перший день антирейдерства вона нещодавно провела в рамках проекту Клубу M&A і продовжує діяти в цьому напрямі. Днями у рамках цього ж проекту відбувся круглий стіл «Стратегія і тактика продидії рейдерству».

Тим часом рейдерство в Україні набирає обертів. Так, за словами представника Антирейдерського союзу підприємців України Андрія Семидідька, в Україні щодня відбувається один-три захвати або спроби захватів підприємств. Однією з причин такого пожвавлення «піратів», на його думку, є те, що рейдери добре усвідомлюють, що сьогодні влада не створює цьому явищу жодної реальної протидії. І якщо спочатку захвати були нерегулярними і не ставали відомими широкому загалу, то сьогодні вони здійснюються «планомірно, системно і за хорошої фінансової бази», підкреслює Семидідько і додає: «Скоріш за все, і під крилом деяких можновладців».

Президент aсоціації «Укрконсалтинг» Олег Лиховид погоджується з Семидідьком і підкреслює, що рейдерсвто в Україні еволюціонує, «розширює спектр дії». Так, рейдери почали цікавитися землею, активами підприємств. Однак поширення цього явища дозволяє виокремити певні його «симптоми» і провести ранню діагностику. Олег Лиховид вважає, що власники підприємств повинні звертати особливу увагу на профілактику рейдерства і починати будувати «оборонний мур» ще до рейдерської атаки, а не постфактум, як це часто буває.

«Першою ластівкою» рейдерської атаки може бути «метушня навколо акціонерів», — вважає Лиховид. Як протидію, на його думку, потрібно працювати з акціонерами-міноритаріями, аналізувати ризики, вдосконалювати корпоративний статут. «Необхідно побудувати систему економічної безпеки підприємництва», — узагальнює Семидідько.

Керуючий партнер агентства PR-Service (PR-партнер Антирейдерського cоюзу) Олена Дерев’янко підкреслює, що у профілактиці рейдерства вагому роль відграє відкрита інформація про компанію, її позиції на ринку. Фахівець вважає, що одним з елементів профілактики повинна бути «широка мeдіа-присутність» — якщо компанія відома і займає хороші позиції, то це зробить боротьбу з рейдерами ефективнішою, ніж у тому разі, коли про неї ніхто не чув.

Рейдерство змушує повернутися до низки державних проблем — недосконалості законодавчої бази, корумпованості суддів, зв’язків між владою і бізнесом, безкарності осіб та структур, які вдаються до силових методів захоплення приватної власності, недобросовісного політичного лобі тощо. Експерти також сподіваються, що як тільки в Україні будуть створені умови, за яких вигіднішим і дешевшим буде купити бізнес на законній основі, а процес захоплення буде нерентабельним і ризикованим, рейдерство почне вимирати. Однією з умов створення такого бізнес-середовища є реформа судової системи України.

Окрім цього, на думку експертів, потрібно розвивати в країні практику корпоративного управління як незамінної складової ринку. Так, соціологічні дослідження показали, що інвестор готовий платити на 40% більше, якщо в компанії існує правильно організоване корпоративне управління. На думку фахівців «Укрконсалтингу», розвиток корпоративного законодавства в Україні в останні десять років іде у напрямку захисту прав акціонерів-міноритаріїв. Це і заборона на викуп дрібних залишків, і пріоритетне право участі в придбанні додаткових випусків акцій, і послідовне розширення допуску до інформації про діяльність акціонерного товариства. Крім того, законодавці планують ввести норми щодо обовязкової виплати девідендів, бо відмова від виплати — це порушення майнових інтересів міноритаріїв. І це при тому, що міноритарні акціонери не працюють на товариство... В той же час ініціатива щодо надання власнику пакета розміром 90% права викуповувати примусово акції у дрібних акціонерів викликала в суспільстві обурення. Таким чином, в країні концентрація міжкорпоративних конфліктів, практика використання міноритирних акціонерів для неправових захоплень власності зосередили корпоративне управління переважно на одній проблемі — відносинах між «мажорами» і міноритаріями. Виникає запитання: кого захищати і від чого? Відповідь на нього зможе дати лише закон «Про акціонерні товариства». Однак, коли його ухвалять, поки що невідомо.

Марія СЕМЕНЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: