Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коли «енергоефективний» означає «соціально відповідальний»

Один із найбільших у Європі заводів з виробництва безалкогольних напоїв повністю забезпечує себе електроенергією завдяки інноваційним технологіям
12 травня, 2017 - 13:12
ФОТО АЛІНИ КОНДРАТЕНКО

Енергоефективність у ХХІ столітті є чи не найважливішим свідченням розвитку не лише технологічного, інноваційного, але й ширше — економічного, і навіть суспільного в цілому. Бо енергоефективність — то не лише фінансова вигода, а й відображення ставлення до природних ресурсів, до збереження довкілля. Кожен зекономлений кубометр газу, галон нафти чи тонна вугілля — це ще й зменшення шкідливих викидів у навколишнє середовище. В Україні ситуація з енергоефективністю є свідченням все ще не на нашу користь. Особливо у порівнянні з розвинутими країнами. Попри зроблені останніми роками істотні кроки на шляху енергетичної незалежності нашої держави, що забезпечує її справжню політичну незалежність. Адже за загальними показниками енергоофективності, енергоощадливості, українська економіка суттєво поступається навіть нашим центральноєвропейським сусідам. Однак зрушення у цьому напрямку також є. Зокрема, соціально відповідальним бізнесом в Україні впроваджуються проекти із застосуванням найсучасніших енергоефективних технологій.

Таким є квадрогенераційний завод компанії «Кока-Кола Беверіджиз Україна», який недавно відвідав у селищі Велика Димерка на Київщині віце-прем’єр-міністр України, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Він знайшов час для ознайомлення з одним з успішних прикладів енергоефективності та енергетичної незалежності, реалізованим великим підприємством.

Що ж таке квадрогенераційний завод? «Квадро» у перекладі з латини означає  «чотири». Саме стільки видів продукції тут і генерується. Так завдяки інноваційним технологіям забезпечуються виробничі потреби «Кока-Кола Беверіджиз Україна» у електроенергії, енергії тепла та холоду та вуглекислому газі.  Для цього використовується природний газ як паливо для надпотужних газо-поршневих двигунів енергетичної установки. Комплексність продукції, що тут виробляється, зумовлює високу економічну, технічну та екологічну ефективність проекту. Коефіцієнт корисної дії (ККД) від використання природного газу на цьому заводі сягає 85%. Для співставлення, ККД двигунів внутрішнього згоряння становить 20—40%, парової турбіни — приблизно 30%. У порівнянні з традиційними енергетичними установками, енергоефективність квадрогенераційного заводу більша удвічі! Велике промислове підприємство, яким є один з найбільших у Європі заводів з виробництва безалкогольних напоїв, не лише саме себе забезпечує електроенергією, але й може виробляти її надлишок.

Свого часу загальний обсяг інвестицій у проект склав близько 18 мільйонів євро. Однак коли заходить мова про подібні капіталовкладення, немає традиційного розрахунку поверненння інвестицій чи їх прибутковості, — переконані на заводі. Оскільки присутні вагома і соціальна, і екологічна складова, то фінансовий аспект у подібних проектах стає для компанії  другорядним. «Робота когенераційного заводу свідчить про наше відповідальне ставлення до навколишнього середовища, суспільства та регіону, де ми ведемо бізнес», — підкреслив генеральний директор «Кока-Кола Беверіджиз Україна» Константінос Спанудіс. Він зазначив, що компанія протягом 25 років своєї діяльності в Україні послідовно здійснює і буде продовжувати впровадження найсучасніших технологій для зменшення витрат електроенергії, більш ефективного використання води і тепла. Підтвердженням цих слів стали недавно оприлюднені відомою міжнародною дослідницькою компанією GFK результати дослідження соціально-економічного впливу Системи Компаній Кока-Кола на економіку України на базі даних 2015 року. Так, лише за цей рік економія води в «Кока-Кола Беверіджиз Україна» збільшилась на 6,5%, енергоефективність зросла на 14,3%.

Хоча віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко зараз стурбований реформуванням на засадах енергоощадливості ЖКГ, він вважає, що енергоефективність вимагає глобальної комплексної реформи. Під час ознайомлення з енергогенеруючим комплексом у Великій Димерці Геннадій Зубко відзначив, що саме бізнес просунувся у цій реформі найбільше. «Щоб досягти енергонезалежності — енергоефективними мають стати всі учасники — споживач, підприємства і сектор ЖКГ, а також  бізнес. Адже інвестиції бізнесу, великих компаній у власну енергоефективність — це суттєва допомога всій державі на шляху до енергонезалежності. І в цьому виявляється солідарна соціальна відповідальність. І на рівні приватної домівки, і підприємства маємо прагнути енергоефективності, заощадження енергоресурсів, оптимізації господарювання», — заявив віце-прем’єр-міністр України.

Тетяна ОЛЕКСЮК
Газета: 
Рубрика: