Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Економiка

2 вересня, 2005 - 00:00

США зняли з України санкції, але поки залишили під наглядом

В останній день серпня США скасували торгові санкції проти України у вигляді 100-вiдсоткового митного збору на товари українського експорту з 23 позицій на загальну суму близько $53 млн. (за станом на момент введення санкцій), введені в 2002 році у відповідь на порушення прав інтелектуальної власності. За даними Мінекономіки України, позачерговий перегляд ситуації в нашій країні продовжиться до листопада. Якщо він пройде нормально, то, як стверджують у Мінекономіки, буде прийнято рішення про виключення України з переліку країн, що знаходяться під особливим наглядом, і про відновлення пільг, обсяг українського експорту з яких становив приблизно $17 млн. на момент їх припинення. Мінекономіки зазначає, що такий розвиток подій призведе до повної нормалізації двостороннього торгового режиму, включаючи скасування для України поправки Джексона—Веніка і підписання протоколу про взаємний доступ на ринки товарів і послуг, необхідний для вступу України до СОТ.

Розширення телекомунікацій

Група телекомунікаційних компаній «Датагруп», провідний український оператор інтегрованих телекомунікаційних послуг для корпоративних клієнтів, ввела в експлуатацію перший із чотирьох сегментів власної магістральної всеукраїнської оптоволоконної мережі завдовжки 1,8 тис. км. Як повідомив президент «Датагруп» Олександр Кардаков, загалом місткість магістральної мережі загальною довжиною 6,5 тис. км, яка буде включати 44 незалежних від зовнішніх умов вузлів зв’язку й охопить усі регіони України, складе близько 320 Гб/сек. За його словами, обсяг інвестицій у нову мережу оцінюється на суму понад $30 млн., термін окупності — п’ять-сім років.

Адміністратор НПФ отримає ліцензію

 

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (Держфінпослуг) ухвалила рішення про видачу ліцензії на здійснення діяльності з адміністрування недержавних пенсійних фондів (НПФ) компанії з управління активами й адміністратору пенсійних фондів Parex Asset Management Ukraine. Компанію зареєстровано в Україні влітку 2004 року, а в жовтні того ж року отримала ліцензію ДКЦПФР на здійснення діяльності з управління активами інститутів спільного інвестування й пенсійних фондів. Засновником компанії є Parex Asset Management (Рига, Латвія) — найбільша інвестиційна компанія у Прибалтиці й одна з найбільших у Центральній і Східній Європі з активами під управлінням більш нiж EUR700 млн. В управлінні компанії знаходяться кошти найбільшого в Латвії приватного пенсійного фонду «Відкритий пенсійний фонд Parex».

Почато перехід до єдиних тарифів

Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) з 1 вересня почала перехід до єдиних роздрібних тарифів на електроенергію, повідомив голова комісії Валерій Кальченко. Він нагадав, що прогнозна оптова ринкова ціна на електроенергію на вересень зросте на 4,5% у порівнянні з тією, що діяла в липні — до 167,5 грн. за МВт-год. Тому додаткове зростання роздрібних тарифів для споживачів окремих областей-донорів, зумовлене початком переходу до єдиних тарифів, становитиме 0,5%. В. Кальченко повідомив, що перерозподіл коштів між енергопостачальними компаніями областей-донорів й областей-реципієнтів проводитиметься за рахунок, так званих, вирівнювальних платежів.

Газета: 
Рубрика: