Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

29 жовтня, 2005 - 00:00

Пріоритет — енергозбереження

Запорізький алюмінієвий комбінат (ЗАлК), найбільший споживач електроенергії в Запорізькій області й єдиний у країні виробник первинного алюмінію, розробив програму енергозбереження до 2010 року. На її реалізацію передбачається витратити понад 120 млн. грн. Із метою економії енергоресурсів планується модернізувати ряд виробничих процесів, провести реконструкцію і оновлення потужностей.Після скасування диференційованого тарифу на електроенергію та переходу компанії на єдиний тариф вона працює практично з нульовою рентабельністю, що недостатньо для динамічного розвитку й оновлення виробництва.

Обленерго скорочує збитки

Енергопостачальна компанія ВАТ «Кіровоградобленерго» в січні—вересні поточного року скоротила збиток у 3,53 разу в порівнянні з аналогічним періодом минулого року — до 0,872 млн. грн.Так само компанія скоротила технологічні втрати в мережах із 15,89% (271,508 млн. кВт-ч) у січні—вересні 2004 року до 14,02% (224,893 млн. кВт-ч) за підсумками дев’яти місяців поточного року.

Окрім того, компанія скоротила обсяги реалізованої споживачам електроенергії на 20,44% — до 1137,696 млн. грн., вартість відпущеної електроенергії на 8,79% — до 248,578 млн. грн.

Страхові премії збільшуються

Страхова компанія «Гарант-ЛАЙФ» у січні—вересні 2005 року зібрала страхові платежі на суму 27514 тис. грн., що в 13,7 рази більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року (2011,5 тис. грн.). При цьому обсяг виплат за три квартали становив 211 тис. грн.За дев’ять місяців компанія уклала 1496 договорів страхування життя, з них дев’ять — корпоративних. Обсяг резервів «Гарант-ЛАЙФ» за станом на 1 жовтня досяг 21 901 тис. грн. Із початку року приріст резервів становив 11814 тис. грн. (613,8%). Прибуток компанії за дев’ять місяців становив 4593,6 тис. грн.

Пивна глобалізація

«САН Інтербрю Україна» збирається за рахунок приєднання ВАТ «Пивзавод «Рогань» (Харків), ЗАТ «Чернігівський пивкомбінат «Десна» й ВАТ «Миколаївський пивзавод «Янтар», оптимізувати свою організаційну структуру та досягнути конкурентних переваг на пивному ринку України. Передбачається, що в ході реорганізації пивзаводи стануть безбалансовими філіали ВАТ «САН Інтербрю Україна». Реорганізація дозволить оптимізувати організаційну структуру, яка спростить технічний розвиток заводів, і сприятиме розвитку компанії. Крім того, «САН Інтербрю Україна» також розраховує значно зекономити при впровадженні автоматизованої системи управління SAP і створити єдину логістичну систему, яка прискорить і спростить доставку продукції в будь-який куточок України.

Лізинг для хімії

ВАТ «Сумихімпром» розпочинає модернізацію сірчанокислотного цеху (СКЦ-4), основні фонди якого зношено на 62,3%. Робочий проект цього будівництва розробить Укрхімпроект, обладнання надасть Сумське науково-виробниче об’єднання (СНПО) ім. Фрунзе. Орієнтувальний термін будівництва — десять місяців, попередня вартість проекту — 30 млн. грн. Сьогодні компанія проводить вибір оптимального механізму фінансування проекту, розглядає й лізингові схеми теж. Введення нового контактного вузла дозволить підприємству збільшити потужність виробництва сірчаної кислоти (СКЦ-4) до 250 тис. т/рік.

Українськими єврооблігаціями цікавляться британські інвестори

Розміщення трирічних єврооблігацій банку «Надра» в розмірі $100 млн. викликало найбільший інтерес в інвесторів із Великої Британії та Німеччини, при цьому попит перевищив спочатку оголошену суму випуску. Відзначається широка географія заявок, які надійшли на участь: 27% — Великої Британія; 22% — Німеччина і Австрія; 15% — Швейцарія; 12% — Скандинавія та країни Балтії; 6% — Франція; 6% — Азія; 12% — США, Італія та Греція. За даними банку, з заявок, що надійшли, третина — від міжнародних інвестиційних фондів, 27% — від банків і 40% — від приватних інвесторів. Лід-менеджерами випуску виступили найбільші інвестиційні банки DrKW і UBS. Єврооблігації пройшли лістинг на Швейцарській біржі з привласненням їм рейтингу «В1» від Moody’s і «B-» від Fitch.

Плату за з’єднання відмінять?

Антимонопольний комітет (АМК) України рекомендує двом найбільшим операторам українського ринку мобільного зв’язку «Київстар GSM» і «Український мобільний зв’язок» (УМС) відмінити плату за з’єднання (ПЗЗ). Тому що комітет не отримав від компаній чіткого обґрунтування розміру суми, яку знімають. Оператори ж вважають, що «скасування плати за з’єднання може створити серйозні проблеми з дозвоном для всіх мобільних абонентів». На їхню думку, необхідність ПЗЗ на даному етапі розвитку мобільного зв’язку зумовлена тим, що найбільше навантаження на мережу створюють якраз перші секунди дзвінка — процес його маршрутизації від набору абонентом номера телефону до встановлення з’єднання з співрозмовником.

Приватизації не підлягають

Президент України Віктор Ющенко підписав закон, про внесення в перелік об’єктів права держвласності, які не підлягають приватизації, Центрального казенного підприємства пробірного контролю (Київ), Західного казенного підприємства пробірного контролю (Львів), Східного казенного підприємства пробірного контролю (Харків), Південного казенного підприємства пробірного контролю (Одеса), Кримського казенного підприємства пробірного контролю, Дніпропетровського казенного підприємства пробірного контролю, Донецького казенного підприємства пробірного контролю. А також підписав закон, який забороняє приватизацію підприємств «Дельта-Лоцман» (Миколаїв), Державного міжрайонного підприємства водопровідно-каналізаційного господарства «Дніпро-Західний Донбас».

Емітувати карти VISA буде ще один банк

Банк «АЖІО» прийнятий в асоційовані члени міжнародної платіжної системи Visa International. Це дозволяє емітувати будь-який тип карт Visa. Банк планує здійснити емісію дебитних (Electron) і кредитних (Classic, Gold, Business) платіжних карт Visa з використанням чіп-технології, що відповідає стандарту EMV.Банк «АЖІО» також планує розширити спектр послуг у банкоматах для держателів платіжних карт, надавши їм можливість уже найближчим часом оплачувати купівлю мобільних ваучерів і здійснювати інші платежі через банкомат.

Газета: 
Рубрика: