Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

12 січня, 2005 - 00:00

Мораторій скасовано

Беручи до уваги ознаки стабільності в банківському секторі, що спостерігаються протягом останнього місяця, та з метою закріплення позитивних тенденцій і забезпечення подальшої стабільної роботи банків Нацбанк України з 10 січня 2005 року скасував мораторій на дострокове розірвання строкових депозитних договорів. Запровадження мораторію в грудні 2004 року було вимушеним тимчасовим заходом для попередження банківської кризи, яка могла статися внаслідок політичної нестабільності. Таким чином, з 10 січня 2005 року скасовані будь-які обмеження на дострокове зняття коштів з депозитів. НБУ повідомляє, що ним здійснюється постійний нагляд за дотриманням банками чинного законодавства та нормативно-правових актів Нацбанку й у разі невиконання банками зобов’язань перед вкладниками вживатимуться жорсткі заходи впливу.

Головне — цілісність комплексу

Українська асоціація виробників феросплавів (УкрФА) збирається 2005 року провести низку заходів для збереження цілісності українського феросплавного комплексу та захисту його від інтервенції ззовні, зокрема врегулювати законодавчим шляхом обсяги імпорту марганцевої руди в Україну. Як повідомив виконавчий директор УкрФА Сергій Кудрявцев, серед першочергових завдань асоціації також збалансування інтересів її учасників, ліквідація виробництва феросплавів на умовах давальницької схеми з метою збереження незалежних експортних ринків збуту та ліквідація дискримінаційного ставлення до окремих учасників асоціації у виконавчих органах влади України. За його словами, 10 грудня минулого року в Дніпропетровську відбулися збори ради директорів асоціації, на яких її новим головою був обраний директор ВАТ «Запорізький завод феросплавів» Павло Кравченко замість голови правління ВАТ «Нікопольський завод феросплавів» Володимира Куцина.

Найкращий результат за вісім років

Холдингова компанія «АвтоКрАЗ» (Кременчук Полтавської обл.), єдиний в Україні виробник вантажних автомобілів, 2004 року відвантажила споживачам 2258 автомобілів КрАЗ (зокрема 210 — у розібраному вигляді), що на 92% (1081 автомобіль) перевищує аналогічний показник 2003 року. За минулий рік випущено 2244 автомобілі КрАЗ (зокрема 210 — в розібраному вигляді для постачання на складальні виробництва), що в 2,5 раза більше, ніж 2003 року. Стабільне зростання випуску та реалізації автомобілів у холдингу пов’язують з активною маркетинговою політикою, зазначаючи при цьому, що за останні вісім років 2004 року досягнуто найкращий виробничий результат. Одним з важливих досягнень року стало отримання ХК «АвтоКрАЗ» сертифікату відповідності системи управління якістю вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2000.

Велика руда

Криворізький залізорудний комбінат (КЗРК, Дніпропетровська обл.) 2004 року збільшив виробництво товарного залізняку підземного видобутку, за оперативними даними, на 2,3% порівняно з аналогічним періодом попереднього року — до 6458 тис. тонн. Минулого року КЗРК реалізовував Маріупольському меткомбінату ім. Ілліча 1091,1 тис. тонн продукції Алчевському меткомбінату — 1183,9 тис. тонн, Дніпровському меткомбінату ім. Дзержинського — 514 тис. тонн, «Азовсталі» — 474,9 тис. тонн і Єнакієвському метзаводу — 18,8 тис. тонн. ЗАТ з іноземними інвестиціями «Запорізький залізорудний комбінат» (ЗЗРК, Дніпрорудне Запорізької обл.) 2004 року збільшило виробництво товарного залізняку, за оперативними даними, на 0,7% порівняно з 2003 роком — до 3910 тис. тонн. Вироблювана на підприємстві руда із вмістом заліза 58—66% реалізовується як в Україні, так і за кордоном. Близько 60% продукції експортується в Чехію, Словаччину, Польщу та Австрію, а решта постачається на «Запоріжсталь».

Кредитні рейтинги для страхувальників

У 2005 році очікується істотне збільшення кількості кредитних рейтингів у страховому секторі України. Одним із пріоритетних напрямів діяльності на найближчу перспективу Держфінпослуг визнала впровадження стандартів Базельського комітету. Це ставить перед українськими страховими компаніями завдання найшвидшого впровадження системи кредитних рейтингів у галузі. Сьогодні лише одна страхова компанія має кредитний рейтинг, присвоєний за національною шкалою, ще кілька страхувальників планують отримати його в першому кварталі 2005 року. У жовтні 2004 року між Лігою страхових організацій України та агентством «Кредит-Рейтинг» було підписано меморандум про співпрацю. «Кредит-Рейтинг» створив навчальний центр для популяризації кредитних рейтингів у фінансовій сфері, на базі якого у 2005 році планується провести «круглі столи» та семінари з залученням основних операторів фінансового ринку України та представників міжнародного рейтингового агентства Moody’s Investor Services.

Газета: 
Рубрика: