Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

11 листопада, 2004 - 00:00

Як управляти ресурсом АЕС

8—10 листопада у Києві проходив міжнародний семінар «Управління ресурсом АЕС». Цей захід проводився в рамках Угоди про партнерство між НАЕК «Енергоатом» і ЕДФ (Франція), яку було підписано у 2003 році. На семінарі розглядалися питання управління ресурсом і контролю за старінням обладнання, подовження ресурсу АЕС, підтримки та підвищення кваліфікації персоналу, управління отриманим досвідом. Це не єдиний спільний захід в рамках угоди. Протягом 2003—2004 років було проведено творчий тур по Франції для обдарованих дітей з міст-супутників АЕС України, семінар «Метод оцінки робочих місць», семінар з реактора майбутнього (EUR), робочі зустрічі з питань водно-хімічного режиму. У грудні 2004 року планується підписання угоди про побратимство між ЮУАЕС і французькою АЕС Сен-Лоран.

Йдуть iз українського ринку

Компанія Western Union Finanсial Inc. (США) поінформувала Антимонопольний комітет України про ліквідацію свого представництва в Україні. Про це повідомив голова АМКУ Олексій Костусєв. «Комітету повідомили, що представництво в Україні ліквідовано, нам треба спілкуватися з американським офісом», — сказав він. О. Костусєв відзначив, що зараз АМКУ продовжує розслідування щодо компанії Western Union Finanсial Inc. за ознаками зловживання монопольним становищем. Він також відзначив, що Україна піднімає питання про проведення дослідження країнами СНД тарифів на грошові перекази. У зв’язку з цим голова АМКУ повідомив, що на засіданні Міждержавної ради з антимонопольної політики країн-учасниць СНД у Мінську в травні передбачається прийняти узгоджене рішення в цілому по Співдружності. АМКУ вважає, що встановлений раніше Western Union тариф на рівні 15% був дискримінаційним.

Ф’ючерси на «чорноморську пшеницю»?

ChicagoBoardofTrade (CBOT), найбільший світовий біржовий майданчик з торгівлі ф’ючерсами на сільгосппродукцію, вивчає можливість запуску контракту на «чорноморську пшеницю», повідомляє Financial Times. «Чорноморський регіон — це один із районів, який ми зараз вивчаємо з позиції наявності істотного потенціалу для підтримки міжнародного ф’ючерсного контракту», — повідомив управляючий директор CBOT з питань торгівлі біржовими товарами Девід Леман. Базою для запланованого контракту виступатиме пшениця, експортована з колишніх радянських республік, особливо — з Росії та з України. На думку керівництва чиказької біржі, світові ринки сільськогосподарської продукції переживають зараз безпрецедентні зміни, пов’язані з появою великої кількості нових покупців із Азії, лібералізацією торгівлі, зняттям обмежень на роботу з ф’ючерсними контрактами, які торгуються за кордоном, на ринках, що розвиваються. CBOT у цих умовах, починаючи з грудня, створює єдину електронну систему торгів, яка об’єднає біржі, що торгують сільгосппродукцією, в Чикаго, Канзасі, Вінніпезі, Міннеаполісі.

Газета: 
Рубрика: