Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

5 жовтня, 2004 - 00:00

Всупереч мораторію

Як відомо, уряд підписав меморандум з постачальниками російської нафти щодо мораторію цін на найбільш ходові марки пального: бензин марки А-95 мав коштувати не більше 2,9 грн. за літр, А-92 — 2,75 грн., дизельне пальне — 2,5 грн. Та незважаючи на це, ціни на пальне почали зростати. Не оминуло подорожчання й Рівненщину. Причому ціни на пальне в нас вищі, ніж у середньому по Україні: літр бензину коштує на 8 копійок більше, ніж обумовлено в меморандумі. Лише на деяких заправках ціни залишаються на домовленому рівні. На думку начальника Рівненського облуправління економіки Валерія Саєнка, саботують урядові домовленості політично заангажовані власники. І постачальники, й продавці пального різко заперечують політичну кон’юнктуру. Підвищення цін на пальне вони пов’язують з цілком об’єктивними економічними причинами. Адже відомо, що заводи-виробники підняли ціну на пальне, й не враховувати це — значить працювати собі на збиток, повідомляє Сергій СТЕПАНИШИН, Рівно.

Інвестиції в НРБ

Антимонопольний комітет України дозволив Національній резервній корпорації (НРК, Росія), до складу якої входить Національний резервний банк (НРБ, Москва) придбати пакет акцій у розмірі 25%+1 акція ЗАТ «Банк «НРБ-Україна» (Київ). За інформацією президента банку В’ячеслава Юткіна, інвестиції НРК у статутний капітал банку на сьогодні становитимуть $4,8 млн., що дозволить наростити статутний капітал на 31,3% — до $19,8 млн. Надалі група компаній НРК має намір збільшити свою частку в статутному капіталі банка «НРБ-Україна» до 75%. У цей час банка «НРБ-Україна» готує документи в Нацбанк України для перереєстрації на банк з участю іноземного капіталу, повідомляє Анатолій ОСАДЧИЙ.

Телефонні дзвінки без «втрат»

Харківська філія національного оператора зв’язку ВАТ «Укртелеком» з 1 жовтня почала надавати послуги центру обслуговування викликів (call-center). Цей центр створено у зв’язку зі збільшенням кількості дзвінків до довідкових служб харківської філії, через що різко знижується ефективність їхньої роботи. Новий центр дозволить уникнути «втрати» дзвінків. Call-center створено на базі цифрової АТС SI-2000, яка дозволяє утворити єдину систему для декількох сотень робочих місць як у приміщенні центру, так і на відстані. У майбутньому харківська філія планує розширити перелік послуг, які надає центр. Зокрема, по телефону можна буде прослухати анекдот дня, дані про курси валют, кіноафішу, отримати іншу корисну інформацію.

Комп’ютерна техніка потрібна всім

ТОВ «МКС» (Харків), що володіє мережею магазинів комп’ютерної техніки, планує в 2005—2006 роках відкривати щорічно по 20 магазинів комп’ютерної техніки, повідомляється в інвестиційному меморандумі облігаційної позики компанії. Основна мета розширення торговельної мережі найближчі два роки — забезпечення присутності МКС у всіх обласних і великих промислових центрах України. Нині в мережі МКС працюють 40 магазинів у 14 містах, більшість з яких спеціалізується на продажу комп’ютерної техніки. Магазини в Харкові та Сімферополі також продають побутову техніку. До кінця поточного року компанія планує відкрити два великі магазини в Харкові — площею понад 6 тис. кв. м кожний. Учора ТОВ «МКС» почало розміщення трирічних облігацій на суму 30 млн. грн. з прибутковістю 18% річних і щорічною офертою. Розміщення облігацій номіналом 1 тис. грн. планується в період з 4 жовтня 2004 року по 3 грудня 2004 року. Дата погашення — 1 жовтня 2007 року.

Простій через відсутність буряка

В Україні станом на 1 жовтня дев’ять цукрових заводів припинили роботу через відсутність буряка, збирання якого в ряді регіонів утруднене через дощову погоду. Про це агентству Інтерфакс-Україна повідомили в Національній асоціації цукровиробників «Укрцукор». Нині з 96 підприємств, що долучилися до переробки, працюють 87. За добу заводи приймають на переробку 0,17 млн. тонн буряка (на 1 жовтня минулого року — 0,31 млн. тонн). Залишки сировини на підприємствах становлять 1,32 млн. тонн. До 1 жовтня цукрові заводи виробили з буряка урожаю 2004 року 246,37 тис. тонн цукру, що на 4,3% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Підприємства прийняли на переробку 3,73 млн. тонн буряка й переробили 2,41 млн. тонн. За добу заводи виробляють 21,66 тис. тонн цукру. Виробництво бурякового цукру в Україні 2004 року очікується на рівні 1,6 млн. тонн, що на 10,3% більше, ніж 2003 року.

Газета: 
Рубрика: