Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

24 липня, 2004 - 00:00

Продається залізорудний

Фонд держмайна (ФДМ) України оголосив конкурс із продажу 93,07% ВАТ «Криворізький залізорудний комбінат» (КЗРК). Стартова ціна пакета визначена «Міжнародною консалтинговою компанією — оцінка» в розмірі 242,635 мільйона гривень. Фіксовані умови конкурсу передбачають збереження профілю підприємства, зокрема основних видів економічної діяльності; здійснення комплексу заходів із збереження технологічної єдності виробництва та технологічних циклів; збереження та раціональне використання робочих місць протягом 5 років із моменту підписання договору купівлі-продажу.

Із вашим оператором нічого не станеться

Компанія «СКАЙД-ВЕСТ» уклала комплексний договір страхування з лідируючим оператором мобільного зв’язку СП «Український мобільний зв’язок» (UMС). Згідно з договором застраховано: офіси та передаючі станції, нерухомість, технологічне стаціонарне обладнання, товарні запаси, меблі й офісне обладнання (включаючи комп’ютерну й офісну техніку), інструменти й інше обладнання UMС. Статутний фонд страхової компанії становить 10,63 мільйона гривень.

Російсько-український «джип»

Луцький автомобільний завод (ВАТ «ЛуАЗ»), що входить до промислово-інвестиційного холдингу «Богдан», з вересня має намір відновити випуск джипів ВАЗ-21213 «Нива», припинений у 2003 році через економічні причини. Розширення виробництва автомобілів стало можливим завдяки угоді з російським АТ «АвтоВАЗ». До кінця року на підприємстві планують випустити 1500 цих автомобілів, а в 2005 році — не менше двох тисяч. За оцінками фахівців «ЛуАЗ», місткість ринку становить 3,5—4 тисячі одиниць на рік. Уже сьогодні дилерам і дистриб’юторам автозаводу надійшло близько 500 заявок. Вартість складеної в Луцьку машини становитиме близько $7 тисяч (ціна в Росії — близько $6,45 тис.).

Всохне чи не всохне?

Американська Coca-Cola Co. збільшила за підсумками другого кварталу чистий прибуток на 16%, перевершивши прогнози аналітиків. Її прибуток становив $1,58 мільярда (65 центів на акцію) порівняно з $1,36 мільярда (55 центів) рік тому. Виручка компанії збільшилася на 4,7% — до $5,97 мільярда за рахунок зниження курсу долара до основних світових валют і зростання цін на деякі види дешевої продукції. Через низькі темпи зростання (обсяг продажу в натуральному обчисленні виріс у світі лише на 1%) частина інвесторів почала сумніватися, чи залишилися в силі колишні плани Coca-Cola збільшувати прибуток на акцію на 11—12% на рік у довгостроковій перспективі, а також задаватися запитанням, чи має намір компанія змінювати свою стратегію. На вечірніх торгах після публікації звіту акції Coca-Cola практично не змінилися. У Німеччині продаж знизився на 15%, в Мексиці — на 3%.

Моніторинг з оргвисновками

В господарському суді Житомирської області знаходяться 270 справ боржників, відносно яких розпочата процедура банкрутства, в тому числі 194 справи, що порушені за заявами органів державної податкової служби. Як повідомив «День» заступник голови ДПА у Житомирській області Костянтин Шматін, загальна сума податкового боргу підприємств-банкрутів за платежами до Зведеного бюджету становить понад 36,8 млн. грн., або більше 43% від загальної суми боргу. На думку Шматіна, саме зусилля податкових органів та їх робота з арбітражними керуючими, комітетами кредиторів та господарським судом призвели до того, що підприємств, щодо яких проводилась процедура банкрутства, у 2004 році в регіоні значно поменшало (на 76). К.Шматін запевнив, що органи податкової адміністрації не зацікавлені в тому, щоб суб’єкти підприємницької діяльності банкрутіли, а до судової процедури вдаються вимушено, коли якась структура стає остаточно нездатною ліквідувати свої борги.

У цьому зв’язку «День» поцікавився, чи може ДПА впливати на роботу арбітражних керуючих, чия діяльність на підприємствах-боржниках часто піддається гострій критиці, в тому числі керівниками Житомирщини? У відповідь начальник управління стягнення податкового боргу Ірина Свєтяш зазначила, що податківці зараз проводять регулярний моніторинг роботи санаторів і вносять свої пропозиції для оргвисновків щодо тих iз них, хто, на думку митарів, погано керує довіреними їм підприємствами, повiдомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ, „День».

За реєстрацією майнових прав — до «єдиного вікна» Держкомзему

Президент України Леонід Кучма підписав закон про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно та їхніх обмежень. Згідно із законом, функції із держреєстрації майнових прав на нерухоме майно і їхніх обмежень покладено на державний орган із питань земельних ресурсів (Держкомзем України). Таким чином, реєстрацію прав на нерухомість і землю проводитиме держпідприємство «Центр державного земельного кадастру», створене при Держкомземі. Комітет планує, що перший модельний офіс реєстрації прав на нерухоме майно, земельних ділянок і прав на них за принципом «єдиного вікна» відкриється в Білій Церкві (Київська обл.) у вересні 2004 року.

До набуття законом чинності реєструвати правові акти та вести їх держреєстр доручено Мін’юсту, а реєстрацію майнових прав вело держпідприємство «Інформаційний центр» Міністерства юстиції. У Києві реєстрацію майнових прав на нерухомість здійснювало комунальне підприємство «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна», що діє на основі рішення Київради.

Газета: 
Рубрика: