Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

15 липня, 2004 - 00:00

Зливки металу — в надійних кліщах

Металургійний комбінат «Запоріжсталь» планує до кінця липня замінити установку для наплавки керн у механічному цеху. Нову установку розроблено фахівцями Інституту електрозварювання ім. Є. Патона. Керни виготовляються зі зносостійкого металу чи мають наплавки з твердих сплавів і встановлюються на кліщах (захватах) для перенесення зливків металу. У червні на підприємстві виплавлено 359,7 тис. тонн сталі, споживачам відвантажено 294,0 тис. тонн прокату, при цьому вперше в історії комбінату відвантажено 50,0 тис. тонн холоднокатаної продукції в рулонах.

Концентрація без дозволу карається

Антимонопольний комітет України оштрафував компанію ВАТ «Приват Інтертрейдинг» (Дніпропетровськ) за придбання пакету акцій ВАТ «Одеський машинобудівний завод «Червона гвардія» без попереднього дозволу комітету. За порушення конкурентного законодавства компанію оштрафовано на 15 тис. грн. АМКУ також дав згоду «Приват Інтертрейдинг» придбати це підприємство. У червні 2003 року ЗАТ «Приват Інтертрейдинг» перемогло в приватизаційному конкурсі з продажу 99,31% акцій ВАТ «Одеський машинобудівний завод «Червона гвардія», запропонувавши за нього 8,5 млн. грн. при стартовій ціні 8,362 млн. грн. «Червона гвардія» спеціалізується на випуску гірничошахтного та гірничорудного обладнання.

ЧАЕС позбудеться свіжого ядерного палива

Дефектне свіже ядерне паливо, яке накопичилося на складах Чорнобильської АЕС за роки її експлуатації, буде вивезене на ВАТ «Электросталь» (Росія). Про це повідомив директор ЧАЕС Олександр Смишляєв. З цього питання він збирається найближчим часом провести переговори з російськими підприємствами. Швидше за все, це буде корпорація «ТВЕЛ», до якої входить ВАТ «Электросталь». За словами О. Смишляєва, зараз проводиться дезактивація палива. Обсяг передбачуваного до вивозу палива становить близько 68 касет і трьох тепловидільних зборок.

Термін погашення облігацій — 2010 рік

ТОВ «Європоль» (Харків) планує з 3 серпня до 1 вересня поточного року розмістити власні іменні відсоткові облігації номіналом 10 тис. грн. на загальну суму 5 млн. грн. Номінальна прибутковість облігацій становить 15% річних. Термін погашення облігацій, які випускаються серією «А», — 15 січня 2010 року. Умовами випуску передбачено можливість дострокового продажу емітентові облігацій за їх номіналом 2009-го року. ТОВ «Європоль» здійснює діяльність у сфері роздрібної й оптової торгівлі продовольчими товарами.

Енергоблок готовий до фізичного пуску

Держкомісія з прийому до експлуатації другого енергоблоку Хмельницької АЕС (ХАЕС-2) дозволила НАЕК «Енергоатом» здійснити фізичний пуск енергоблоку. Відповідний документ підписали 27 із 29 членів приймальної комісії на чолі з її головою, міністром палива та енергетики, президентом «Енергоатома» Сергієм Тулубом. Фізичний пуск, початок якого заплановано на 15 липня, включає завантаження ядерного палива до реактора ХАЕС-2, досягнення критичної маси ядерним паливом і виконання певних фізичних експериментів. Фізичний пуск планується здійснити протягом 25 діб. Енергетичний пуск, дозвіл на який також буде видавати держкомісія, намічено на 14 серпня.

Коксохіміки проголосували за додаткову емісію

Загальні збори акціонерів ВАТ «Дніпродзержинський коксохімічний завод» (Дніпропетровська обл.) затвердили результати розміщення акцій додаткової емісії на суму 60 млн. грн., внаслідок чого статутний фонд збільшився більш ніж утичі — з 25,1 млн. грн. до 85,1 млн. грн. Додаткову емісію проведено з метою збільшення обігових коштів, а також подальшого розвитку підприємства. ВАТ «ДКХЗ», який спеціалізується на виробництві коксу, смоли сульфату амонію і продуктів переробки і працює в основному на давальницьких умовах, 2003-го року знизив виробництво продукції на 14,4% у порівнянні з 2002-м роком — до 737 тис. тонн.

Шлях до зростання виробництва печериць

ЗАТ «Укршампіньйон» (Черкаська область) — виробник культивованих грибів в Україні, який входить до групи компаній «Верес» — планує здійснити другу емісію дворічних облігацій на загальну суму 5 млн. грн. Як повідомили агенції «Інтерфакс-Україна» в Укрсоцбанку, що є менеджером розміщення першої емісії ЗАТ, питання про другу емісію облігацій винесене на позачергові збори акціонерів 25 серпня 2004 року. В Укрсоцбанку передбачають, що параметри другого випуску будуть аналогічними першому: термін обігу — два роки, номінальна прибутковість — 18% річних, а також зобов’язання піврічної оферти. Одержані кошти планується спрямувати на збільшення потужностей з виробництва сировини, яка зараз частково імпортується з Польщі.

Газета: 
Рубрика: