Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

17 травня, 2011 - 00:00

Попит на вітчизняні вагони зростає

Група «Азовмаш» під управлінням компанії «Азовмашінвест холдинг» у 2011 році планує випустити близько 20 тисяч вантажних вагонів, у тому числі — 17-18 тисяч одиниць буде випущено на потужностях групи в Маріуполі й не менше 1,5 тис. одиниць — у ВАТ «Полтавахіммаш». «Це практично обсяг виробництва російського «Уралвагонзавода», разом з ними ми займемо близько 45—50% загального випуску вантажного рухомого складу країн СНД», — повідомив президент компанії «Азовмаш» Олександр Савчук. Характеризуючи виробничу ситуацію на підприємствах групи, він повідомив, що вона «розвивається в слушному руслі»: обсяг виробництва зріс в 1,5 рази, незважаючи на те, що порівняно з 2008 роком чисельність працівників скоротилася на тисячу осіб. Сьогодні потужності підприємства завантажені практично на 100%. За його словами, зростання попиту на вагони більшою мірою обумовлене зростаючим попитом на цистерни з підвищенням цін на нафтопродукти. І, незважаючи на жорстку конкуренцію з боку російських виробників, у РФ відсутнє досить потужне виробництво з випуску цистерн — провідний центр з їхнього конструювання знаходиться на «Азовмаші», вважає президент компанії.

До середини 2013 року Україна планує добувати в Єгипті 10 тисяч барелів нафти на добу

НАК «Нафтогаз України» збирається розширювати свою присутність у Північній Африці і, зокрема, в рамках діючого проекту, в Єгипті планує за півтора-два роки наростити видобуток нафти з 1,5 тис. барелів на добу до 10 тисяч барелів на добу. Філіп Карпеко — директор дочірнього підприємства «Зарубіжнафтогаз» НАК «Нафтогаз України» — зазначив, що сьогодні «Нафтогаз України» видобуває вуглеводні на концесійній ділянці Alam El Shawish Еаst в західній частині Єгипту, а також у перспективі сподівається вести видобуток на двох блоках в Південній пустелі, сумарна площа яких складає близько 22 тисяч кв. км (площа ділянки Alam El Shawish Еаst — близько 994 кв. км). Карпеко назвав Єгипет дуже перспективним регіоном для видобутку вуглеводнів. За його словами, інвестиції в освоєння Alam El Shawish Еаst вже склали 130 мільйонів дол. Загалом, «Нафтогаз України» з початку роботи на вуглеводневих родовищах Єгипту в 2006 році пробурив 19 свердловин, з яких 15 виявилися продуктивними. «До кінця цього року ми плануємо запустити в роботу ще дві-три свердловини», — підкреслив Карпеко.

Вітчизняний виробник горілки розширює географію постачань

Один із найбільших виробників горілки в СНД, Компанія Nemiroff, планує в 2011 році збільшити продажі майже на 14,4% порівняно з 2010 роком — до 9,48 млн. декалітрів (дав), повідомив комерційний директор компанії Сергій Блескун. За його словами, зокрема, в Україні компанія розраховує цього року збільшити продажі на 8,7% до 5,4 млн. дав, у Росії — на 20,6%, до 3,1 млн. дав, у Польщі — на 8,4% до 187,4 тис. дав, у інших країнах — до 724,2 тис. дав проти торішніх 521 тис. дав. Nemiroff планує в поточному році розширити географію експорту. Зокрема, заплановано розпочати постачання продукції компанії до Бразилії, Аргентини, Чилі та в деякі країни Африки. Як повідомив фінансовий директор компанії Клим Неретін, у грошовому вираженні Nemiroff очікує на зростання продажів на 27% порівняно з 2010 роком. Він повідомив, що торік чисті продажі компанії склали 248,96 млн.дол. проти 217,3 млн.дол. у 2009 році, показник ЕВitda зріс із 45,77 млн.дол. до 50,28 млн.дол., повідомляє Наталія БІЛОУСОВА, «День».

ЄБРР відновлять реалізацію проекту в Ялті

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) і влада АРК відновлять перервану близько чотирьох років тому реалізацію проекту ЄББР із завершення модернізації водопровідної і каналізаційної системи Ялти. Як повідомило Головне управління інформаційної політики Ради міністрів АРК, таке рішення було прийнято в Лондоні на зустрічі кримського прем’єра Василя Джарти з віце-президентом ЄБРР Яном Фішером, участь у зустрічі також взяв посол України у Великій Британії Володимир Хандогій. «Немає жодних підстав зневажати цей проект. Давайте повернемося до нього й доведемо до кінця. Це буде перший напрямок нашої конкретної роботи», — сказав Фішер, додавши, що ЄБРР розгляне й інші пропозиції керівництва автономії, а також вивчить можливість відкрити офіс банку. «Розвиток сільського господарства, нових технологій у аграрному секторі — один із пріоритетних напрямків для ЄБРР», — наголосив він. Голова Ради Міністрів автономії також запропонував ЄБРР брати участь у реалізації інших проектів у АРК, зокрема, в будівництві сміттєпереробних заводів і підприємств із переробки сільгосппродукції. «Кошти ЄБРР можуть бути вкладені в будівництво зернових елеваторів, у розвиток устричних господарств. Банк міг би брати участь у проектах на різних умовах, у тому числі — на умовах спільного фінансування. На будівництво заводів із переробки ТПВ ми зі свого боку готові надати EUR30—50 мільйонів», — сказав кримський прем’єр.

Енергію з Дністровської ГАЕС продаватимуть за кордон

Другий агрегат основного енергетичного об’єкта держави — Дністровську гідроакумулюючу електростанцію, яку будують на буковинському відтинку річки Дністер, мають здати в експлуатацію 2012 року. Як повідомив начальник управління інфраструктури та туризму облдержадміністрації Дмитро Павел, темпи робіт цілком відповідають розрахункам. Протягом лише останнього місяця ВАТ «Укргідроенерго» виділило на будівництво півмільйона гривень, на один мільйон надійшло кредитів, таку ж суму витратили з власних коштів ГАЕС. Загальний обсяг робіт з будівництва першої черги (трьох гідроагрегатів) оцінюють у дев’ять мільярдів. Оскільки Дністровський гідровузол розташований біля кордону з Молдовою та Румунією, Міністерство закордонних справ веде переговори з сусідніми державами щодо співпраці та експорту електроенергії, зазначає Д. Павел, повідомляє Анна ГАРГАЛЯ, Чернівці.

Газета: 
Рубрика: