Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

10 червня, 2010 - 00:00

ЄБРР продовжує кредитувати український аграрний сектор

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) виділить одному з найбільших на сільськогосподарському ринку України операторів ТОВ «Сільськогосподарське підприємство «Нібулон» (Миколаїв) кредит на 50 мільйонів дол. на розвиток зернової інфраструктури. Як повідомив прес-секретар представництва ЄБРР в Україні Антон Усов, відповідний проект схвалила рада директорів банку у вівторок. За його словами, кредитна угода може бути підписана в найближчі тижні. Усов відзначив, що ЄБРР цього року робить значний акцент на підтримці українських аграрних компаній. Він нагадав, що цього року ЄБРР вже підписав угоду про кредитування UkrFarm Funding Limited, яка об’єднує порядку 60 українських сільгосппідприємств і афільованої із «Ренесанс Груп», і найближчим часом може схвалити ще чотири проекти в цьому секторі, в тому числі «Астарта» і «Миронівський хлібопродукт». Загальна вартість проекту, який реалізує СП «Нібулон», становить 223,8 мільйона дол. На думку ЄБРР, його реалізація приведе до подальшого розвитку інфраструктури зернового ринку країни, відродження руху зернових потоків по Дніпру, розширить потужності зі зберігання та перевалки зерна. Нагадаємо, «Нібулон» з 2009 року реалізує проект, що передбачає запровадження в експлуатацію в цілому восьми елеваторів і річкових терміналів, створення флоту з 50 самохідних і несамохідних суден (у тому числі 14 буксирів) загальним дедвейтом понад 150 тисяч тонн.

Україна і РФ підписали угоду про фінансування добудови Хмельницької АЕС

Голова Міністерства палива та енергетики України Юрій Бойко і голова держкорпорації «Росатом» Сергій Кирієнко у Києві в середу підписали міжурядову угоду про співпрацю в добудові третього та четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС). Угода передбачає, що російська сторона забезпечує організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва та введення в експлуатацію блоків Хмельницької АЕС, у тому числі для оплати послуг і товарів, які поставляються з Російської Федерації до України. За словами Кирієнка, в угоду закладено гнучке формулювання участі сторін у цьому проекті. «Російська сторона забезпечить організацію необхідного фінансування при частковій участі співфінансування українською стороною», — сказав голова «Росатома», відзначивши при цьому, що Росія забезпечує основне фінансування проекту, який реалізується. При цьому голова «Росатома» повідомив, що кредитні кошти виділятимуться не на умові договору про розділ продукції, а на умовах його повернення за рахунок коштів, отримуваних від експлуатації нових блоків. Своєю чергою, президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський відзначив, що кредитна угода підписуватиметься окремо. «Кредитна угода підписуватиметься окремо: там же будуть гарантії і всі інші механізми», — додав він.

Мінвуглепром пропонує бізнесові 63 інвестпроекти

Міністерство вугільної промисловості України розробило 63 інвестиційних проекти в галузі з очікуваним обсягом інвестицій на рівні 47,3 мільярда гривень, повідомляється на веб-сайті міністерства. «У даний час визначено 63 перспективні проекти. Ці проекти розроблено на 5 років, на загальний обсяг інвестицій (...) у 47,3 мільярда гривень», — сказано в повідомленні. Зокрема, для Донецької області розроблено проекти на 25,5 мільярда гривень, Луганською — 19,5 мільярда гривень, Львівською — 2,1 мільярда гривень і Волинською — 0,2 мільярда гривень. Основним механізмом залучення недержавних інвестицій визначено: державно-приватне партнерство, зокрема, на основі договорів спільної діяльності, розподілу продукції, створенні підприємств, об’єднанні різних форм інвестування. «Проект акту Кабінету Міністрів України щодо державно-приватного партнерства розроблено Мінвуглепромом і направлено для опрацювання зацікавленим міністерствам і відомствам, науковим організаціям і представникам бізнесу», — зазначено в повідомленні.

Ощадбанкові доручили активно кредитувати будівництво доступного житла

Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив ВАТ «Державний ощадний банк України» (Ощадбанк, Київ) забезпечити активне кредитування будівництва в країні. Відкриваючи засідання уряду в середу, прем’єр сказав: «Я зустрівся з керівництвом Ощадбанку і доручив цій фінансовій установі активно кредитувати будівництво». Азаров зазначив, що відродження будівельної галузі є одним із необхідних елементів стабілізації соціально-економічної ситуації в країні. Він додав, що за розрахунками уряду, для нормалізації соціально-економічного розвитку Україні необхідне щорічне будівництво не менше 15 мільйонів кв. м. житла щороку, причому не елітного, а доступного. При цьому прем’єр звернув увагу керівників профільних міністерств і відомств на необхідність подальшої розробки відповідних планів із врахуванням «цієї планки».

Iнвестиціям у готель в Харкові перешкоджає недостатня рентабельність

Інвестиційно-будівельна корпорація (ІБК) «Авантаж» (Харків) готова почати будівництво чотиризоряного готелю в історичному центрі Харкова після того, як знизиться вартість залученого фінансування, повідомив президент корпорації Анатолій Денисенко. «На жаль, готельний бізнес у Харкові не до такої міри рентабельний, щоб покривати витрати, пов’язані з вартістю грошей в Україні на сьогоднішній день», — сказав він. За словами Денисенка, «Авантаж» є замовником і девелопером проекту восьмиповерхового готелю, на управління яким уже досягнуто домовленості з одним із міжнародних операторів.

Газета: 
Рубрика: