Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

1 липня, 2009 - 00:00

Гривню пустили за кордон

Компанія Western Union (WU) з першого липня вводить послугу переказів за кордон у гривнях. Актуальність цієї послуги в компанії пояснюють досить великими коливаннями курсів валют в Україні. Виплата переказу може здійснюватися в обраній відправником валюті: конвертація проводитиметься за курсом, близьким до міжбанківського. Плата за послугу — в гривні. Також клієнти матимуть можливість безкоштовно разом з переказом надіслати одержувачу повідомлення. До цього часу клієнти Western Union мали можливість здійснювати перекази за кордон лише в доларах, повідомляє Наталія БІЛОУСОВА, «День».

Проект будівництва скловатного заводу поновлюється

Українське представництво компанії URSA (Іспанія) знову взялося за реалізацію проекту будівництва заводу з виробництва скловати в Сквирі (Київська обл.) після того, як восени 2008 року компанія заявила про тимчасове його призупинення. Як повідомив комерційний директор українського представництва компанії Андрій Лемех, наразі триває процес узгодження й отримання права оренди на ділянку під майбутнє будівництво. Разом з цим, зазначив Лемех, компанія не докладає зусиль для якнайшвидшого отримання права оренди на землю в зв’язку з невеликими потребами ринку в скловаті в період кризи. «Ми тепер не форсуємо цей проект, ми чекаємо від Київської обласної адміністрації дозволу на оренду», — наголосив він. Інвестиції в реалізацію проекту становитимуть приблизно EUR100 мільйонів. Згідно з розробленим проектом, будівництво заводу триватиме півтора року. При цьому стартові потужності заводу становитимуть від 40 тисяч тонн, тоді як у перспективі підприємство вийде на потужності в 65 тисяч тонн на рік. На підприємстві використовуватиметься місцева сировина. Завод розрахований на 130—150 робочих місць. У листопаді 2008 року компанія заявила про тимчасове припинення проекту будівництва заводу з виробництва скловати в Україні. Однією з причин було названо відсутність чіткого законодавства в сфері виділення землі, а також отримання дозволу на будівництво.

Українці модернізували болгарську компресорну станцію

Один із провідних світових виробників обладнання для газової, нафтової та хімічної промисловості — Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання (НВО) ім. Фрунзе — повідомляє про завершення робіт з реконструкції компресорної станції «Кардам-2», розташованої в північно-східній частині Болгарії. Згідно прес-релізу Сумського НВО, за умовами контракту, підписаного 2004 року, воно виготовило п’ять газоперекачувальних агрегатів (ГПА-Ц-8С) для заміни застарілого обладнання компресорної станції. Модернізація КС «Кардам-2» проводилася з метою підвищення надійності, безпеки й удосконалення експлуатаційних характеристик існуючого обладнання та приведення його у відповідність до вимог і норм Європейського Союзу. Як зазначається в прес-релізі, особливістю процесу реконструкції є те, що заміну відпрацьованих двигунів на нові було проведено в режимі безперервної роботи всієї станції.

«Пивний» кредит

Європейський банк реконструкції та розвитку може надати до 50 мільйонів дол. кредиту ЗАТ «Оболонь», одному з провідних українських виробників пива, на часткове рефінансування короткострокового боргу та фінансування програми підвищення енергетичної ефективності. Як зазначено в п’ятничному повідомленні банку, рада його директорів планує розглянути цей проект на засіданні 28 липня. Передбачається, що залучені кошти «Оболонь» спрямує на модернізацію котельні й оптимізацію виробничих процесів. «Оболонь» уже двічі співпрацювало з ЄБРР. Зокрема, 1997 року банк виділив підприємству перший кредит на суму 40 мільйонів дол. для модернізації та збільшення виробничих потужностей, а 2004 року — 10 мільйонів дол.— револьверний кредит для поповнення оборотного капіталу, зокрема, для закупівлі ячменю.

Тріску на експорт вироблятимуть прямо в порту

У Миколаївському морському торговельному порту 26 червня відбулась урочиста здача в експлуатацію комплексу з переробки деревини у тріску, побудованого компанією «Ай-Сі-Ел Україна». Як повідомляє прес-служба Міністерства транспорту та зв’язку України, комплекс побудований за інвестиційним сприянням компанії Global Wood Holding, одного зі світових лідерів по переробці технологічної сировини. На сьогодні потужності комплексу дозволяють переробляти приблизно три-чотири тисячі тонн сировини за добу, а в рік — близько 700 тисяч тонн, що дасть змогу порту заробляти значні кошти на утилізації залишків виробництва. Сировиною для переробки є залишки деревообробної промисловості та бракована деревина, що не використовуються у виробництві й спалюються. Вся робота комплексу здійснюється на високоякісному обладнанні, частина якого була виготовлена на Україні. Після переробки тріска накопичується для подальшого завантаження на морські судна у напрямку до країн Чорномор’я та Середземномор’я, повідомляє Тетяна МАМАЛИГА.

Газета: 
Рубрика: