Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

31 січня, 2012 - 00:00

Одеський НПЗ запустять після поліпшення економіки нафтопереробки

Нафтова компанія (НК) «ЛУКОЙЛ» підтримує Одеський нафтопереробний завод, що належить їй, у робочому стані, чекаючи для його запуску рішень української влади щодо поліпшення економіки нафтопереробки, повідомив глава НК Вагіт Алекперов. «Сьогодні, якщо буде ухвалено низку рішень, пов’язаних з економічною ситуацією в нафтопереробці, то, звичайно, запустимо завод», — сказав він журналістам у Давосі в кулуарах 8-го Українського ланчу. За його словами, питання маршруту постачання нафти на завод зараз не є вирішальним. «Маршрути сьогодні ми обговорюємо: імовірно, можемо запустити трубу «Дружба». Це питання обговорювали, знайдено рішення в Міністерстві енергетики України. Але ключове питання — економіка та податкова система, яка діє на території України», — наголосив Алекперов.

У Криму побільшає вітряків

ТОВ «Вітряні парки України» розглядає питання будівництва на півострові Крим вітряних електростанцій (ВЕС) потужністю 1062,5 МВт, повідомили у прес-службі Республіканського комітету Автономної Республіки Крим з палива, енергетики й інноваційної політики. «На півострові запропоновано створити цілу мережу із шести вітроелектростанцій в Сакському, Совєтському, Первомайському й Ленінському районах», — зазначили у прес-службі. За даними комітету, приблизна вартість будівництва станцій — 1,3 мільярда дол., проект передбачає комплексне інвестування із зарубіжних й українських джерел. Деякі елементи конструкцій для вітропарків планують випускати на підприємствах півострова, проектувальником станцій виступить ТОВ «Крим Ірей Проект».

Антимонопольний комітет дозволив купівлю морського порту в Миколаєві

Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив компанії Forogono Ventures Limited (Кіпр) опосередковане придбання частки у статутному капіталі ТОВ «Морський спеціалізований порт «Ніка-тера» (Миколаїв), яке забезпечить перевищення 50% голосів у найвищому органі управління порту, повідомила прес-служба АМКУ. Дані про компанію Forogono Ventures, яка зареєстрована в серпні 2011 року, в агентстві відсутні. У вересні ЗМІ повідомили про те, що компанія OstChem Дмитра Фірташа купує порт «Ніка-тера». Коментуючи купівлю порту, Д. Фірташ розповів про плани збільшення перевалки в ньому з 4 — 4,5 мільйона тонн на рік до 12 — 15 мільйонів тонн протягом півтора року, на що буде виділено 150 мільйонів дол. інвестицій. Він також повідомив, що «заплановано розширювати склади в порту — це спростить експорт добрив».

Україна планує запустити перший національний супутник зв’язку наприкінці 2013 року

Україна готує запуск першого національного телекомунікаційного супутника «Либідь» на четвертий квартал 2013 року, повідомив журналістів голова Державного космічного агентства України (ДКАУ) Юрій Алексєєв. Голова космічного відомства нагадав, що виробництво космічного апарату здійснює російське підприємство «Інформаційні супутникові системи» імені Решетнєва (ІСС, Желєзногорськ, Красноярський край), фінансування проекту забезпечується за рахунок кредиту канадського експортного агентства (EDS) розміром 254,6 мільйона дол., залученого під гарантії уряду України 2009 року. За його даними, термін окупності проекту становитиме сім-вісім років. Окрім України, супутник також охоплюватиме територію Європи, Північної Африки, Азії. Як повідомив голова ДКАУ, можливостями першого телекомунікаційного супутника України вже цікавляться потенційні зарубіжні користувачі, серед яких він виділив Індію.

Аеропорт позичить 50 мільйонів доларів

Держпідприємство «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» залучить у «Укргазбанку» кредитну лінію на 50 мільйонів доларів терміном на один рік. Згідно з повідомленням у «Віснику державних закупівель», договір про закупівлю підписано 23 січня поточного року. Відсоткова ставка кредиту становить 19,75% річних у гривнях і 11,95% — у доларах США. ДМА «Бориспіль» є найбільшим аеропортом України із загальною площею близько 1000 га. Підприємство має дві злітно-посадкові смуги: одну — завдовжки 4000 м і завширшки 60 м, другу — завдовжки 3500 м і завширшки 63 м. На території аеропорту розташовано чотири пасажирські термінали й поштово-вантажний комплекс.

Газета: 
Рубрика: