Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

14 лютого, 2009 - 00:00

Iнвестиції в нерухомість будуть «за сприятливого розвитку подій»

Шведська компанія IKEA як і раніше зацікавлена у виході на ринок України, і за сприятливого розвитку подій може інвестувати в український ринок нерухомості близько $2,5 мільярда, повідомила керівник служби із зв’язків із громадськістю компанії в Росії та СНД Оксана Бєлайчук. «Наша компанія зацікавлена у виході на ринок України. За сприятливого розвитку подій, загальний обсяг інвестиційного пакету IKEA в Україні може скласти близько $2,5 мільярда. Обсяг інвестицій в окремі проекти можна буде коментувати лише після остаточного визначення їхніх конкретних параметрів», — сказала вона. За словами Бєлайчук, компанія розглядає можливість реалізації великих інвестиційних проектів у Києві, Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Донецьку та Львові. «Сьогодні IKEA належить земельна ділянка площею 64 га в Одеській області, а в Києві, Донецьку, Дніпропетровську, Харкові та Львові ведуться переговори. Жодних конкретних домовленостей у цих містах наразі немає», — сказала Бєлайчук. За її словами, компанія зацікавлена в придбанні ділянок площею в середньому близько 20—30 га.

Поповнення серед супермаркетів буде

По одному супермаркету в Донецьку та Миколаєві загальною площею понад 40 тисяч квадратних метрів у квітні 2009 року планує відкрити група компаній «Амстор» (Донецьк). За даними компанії, 2008 року були введені в експлуатацію чотири супермаркети «Амстор» загальною площею понад 40 тисяч квадратних метрів у Бердянську (Запорізька обл.), Запоріжжі, Єнакієвому та Краматорську (обидва — Донецька обл.).

Через борг із відшкодування ПДВ інвестори згортають свої проекти

Велика агропромислова компанія з активами в Україні — Landkom International PLC — чиї акції обертаються на Лондонській фондовій біржі, змушена скоротити посівні площі та персонал, а також відмовитися від соціальних проектів через повну відсутність відшкодування податку на додану вартість та зростання боргу по цій статті до 74 мільйонів гривень. «У четвертому кварталі 2008 року компанія була змушена звільнити майже 300 працівників, обмежити посіви озимих культур до 32 тисяч гектарів, хоч 54 тисячі гектарів землі були оброблені та чекали посіву», — йдеться в повідомленні Landkom за підписом генерального директора Річарда Спінкса. Згідно з ним, компанія на невизначений час майже повністю припинила інвестування $50 мільйонів у Львівську область і реалізацію початих 2008 року соціальних програм.

Кабмін просять захистити вітчизняні лампочки

Єдиний в Україні виробник електричних ламп — завод «Іскра» (Львів) — просить Кабінет Міністрів звільнити підприємство від сплати мита й податку на додану вартість на імпорт обладнання (основних засобів) до 1 січня 2011 року. Про це журналістам повідомив генеральний директор підприємства Мирон Костів. З його слів, «Іскра» просить Кабмін включити завод до переліку підприємств, що підпадає під дію Закону України «Про внесення змін до деяких законів України про мінімізацію впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості». Як повідомляло агентство, «Іскра» заявляє про можливе банкрутство в 2011 році при збереженні нинішньої тенденції до скорочення виробництва. Проектна потужність заводу становить 400 мільйонів ламп за рік.

Видобуток вугілля на нерентабельній шахті відновлено

Державне вуглевидобувне підприємство «Лисичанськвугілля» (Луганська область) відновило видобуток вугілля на шахті «Новодружня». Про це сказано в повідомленні прес-служби підприємства. Видобуток вугілля на шахті було припинено з 2004 року у зв’язку з її нерентабельністю. Компанія уточнює, що через це керівництво міністерства вугільної промисловості допускало можливість консервації і закриття шахти. «Представники профільного міністерства не бачили іншого виходу, крім як «консервація», — цитує прес-служба виконуючого обов’язки генерального директора «Лисичанськвугілля» В’ячеслава Теросіпова. Проте компанія вклала близько п’яти мільйонів гривень у закупівлю необхідного шахтного обладнання та його монтаж, а також запустила комплексно-механізовану лаву потужністю 250 тонн енергетичного вугілля на день.

Одеса прийматиме контейнеровози завдовжки понад 300 метрів

До прийому контейнеровозів завдовжки понад 300 метрів готується Одеський морський торговельний порт. Як повідомила «Дню» прес-служба Міністерства транспорту та зв’язку України, 10 лютого група лоцманів одеського філіалу ДП «Дельта-лоцман» виїжджала до Миколаєва для відпрацювання на електронному тренажері маневру проводки суден з такими параметрами в гавань Одеського порту. За словами начальника лоцманської служби Юрія Ілюшкіна, можливе ускладнення завдання полягає у збільшенні довжини — до 304 метрів, і ширини передбачуваного судна — до 40 метрів. У рамках реалізації програми з прийому великовантажних контейнеровозів, адміністрація Одеського порту придбала в лізинг два сучасних буксири, виготовлених у Голландії. Прибуття першого буксира очікується вже цього року. Окрім того, новий лоцманський катер, замовлений ДП «Дельта-лоцман» в кінці минулого року в Естонії, також планується направити на роботу в Одеський порт, повідомляє Тетяна МАМАЛИГА.

Газета: 
Рубрика: