Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

24 травня, 2008 - 00:00

Зростання вантажообігу — хороший сигнал

Державне підприємство «Миколаївський морський торговий порт» у січні—квітні 2008 року збільшило вантажообіг на 44,2% в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року — до 3,006 мільйона тонн, говориться в повідомленні, розміщеному на веб-сайті порту. У квітні перевалка вантажів зросла на 57% в порівнянні з квітнем минулого року — до 853 тисяч тонн. Згідно з повідомленням, за чотири місяці поточного року значно збільшилася перевалка вугілля. Крім того, відмічена динаміка зростання перевалки руди, цементу, хімічних добрив, зернових, металопродукції, чавуна. У січні—квітні 2008 року порт обробив 237 суден (на 26,7% більше, ніж у січні—квітні 2007 року) та 37,47 тисячі вагонів (на 42,6% більше).

Сучасний торговий центр. Дизайн історичний

Київське ТОВ «Мульті Девелопмент Україна» та львівська компанія-забудовник «Галерея Центр» розробляють проект торгового центру «Форум Львів», який розташують у центрі столиці Галичини. Будівля триповерхового ТЦ загальною площею 36 тисяч квадратних метрів буде містити декілька кінозалів, зони відпочинку та ресторани. Передбачена також додаткова парковка-гараж на 1,4 тисячі машиномісць. Завершення будівництва заплановане на 2010 рік. Компанії вже придбали земельну ділянку в центрі міста, однак її площа поки не розголошується. Дизайн нового ТЦ передбачає використання традиційної цегли та натурального каменя, характерних для історичної частини Львова.

На заміну ДСП-лінії — кредит ЄБРР

Європейський банк реконструкції та розвитку може надати деревообробному підприємству ТОВ «Кроноспан Укр» синдикований кредит у розмірі 28,5 мільйона євро, повідомила прес-служба банку в четвер. Згідно з повідомленням, питання про виділення кредиту розгляне Рада директорів ЄБРР 25 червня 2008 року. Кредит планується надати на установку лінії по виробництву деревоволокнистої плити середньої густини, яка замінить ДСП-лінію на підприємстві. Загальна вартість цього проекту становить 47 мільйонів євро, частина коштів буде синдикована комерційними банками.

«Жертва» квотування

Один із найбільших виробників олійно-жирової продукції в Україні — ЗАТ «Запорізький олійно-жировий комбінат» — з 27 травня вимушений припинити виробництво через відсутність потужностей для зберігання накопичених запасів продукції. «У зв’язку з відсутністю місця для зберігання продукції, що пов’язано з введенням квотування експорту соняшникової олії. У нас заповнені продукцією всі потужності», — повідомив комерційний директор комбінату Олександр Яковлев. Він відмітив, що виділена підприємству квота на експорт соняшникової олії в об’ємі 18 тисяч тонн значно нижча за його виробничі можливості, і комбінат практично повністю її використав. «Співробітники комбінату планують організувати мітинг на знак протесту проти економічно необгрунтованого рішення уряду про введення квотування на експорт соняшникової олії, через який зупинилися більше ніж 15 підприємств галузі», — сказав Яковлев. Він повідомив, що наприкінці минулого тижня 17 підприємств галузі підписали меморандум та направили його уряду, яким зобов’язалися не піднімати ціни на соняшникову олію до вересня поточного року. У свою чергу, олійно-жирові підприємства просили Кабінет Міністрів відмінити квотування експорту олії.

Фінансовий «супермаркет»

Київські компанії «ЕУЛАЙФ» та ЗАТ «КD Життя» відкрили першу в Україні фінансову точку, яка буде працювати за принципом «all finance», повідомили в «ЕУЛАЙФ». Як зазначив віце-президент з розвитку та маркетингу міжнародного холдингу Worldlife Group (до його складу входить компанія-посередник «ЕУЛАЙФ») Драшко Ачимович, по суті, це — система продажу фінансового супермаркету, в рамках якого компанії будуть продавати різні фінансові продукти — від ризикового страхування банківських та інвестиційних продуктів до продуктів страхування життя. З його слів, загальний об’єм інвестицій у проект фінансових супермаркетів на етапі старту становить $10 мільйонів. «У перспективі сума буде збільшена, оскільки це хороші вливання для могутнього старту», — відмітив Ачимович. Він також повідомив, що до кінця року планується відкрити 15 супермаркетів по всій Україні.

Газета: 
Рубрика: