Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

8 грудня, 2011 - 00:00

Iталійський інвестор хоче переробляти розсоли в Домбровському кар’єрі

Італійська компанія Vomm (Мілан) пропонує переробляти розсоли, які накопичились у Домбровському кар’єрі (Калуш, Івано-Франківська область), де за часів СРСР уперше в світовій практиці добували калійні солі відкритим способом. Про це голова Калуської райдержадміністрації Василь Петрів повідомив на засіданні урядової міжвідомчої робочої групи щодо ситуації в зоні Домбровського кар’єра і полігону гексахлорбензолу в Калуші у вівторок. «До нас звернулась італійська фірма Vomm, яка має технологію переробки цих розсолів», — сказав він. За його словами, італійці пропонують поставити біля кар’єра десять модулів і переробляти 3 млн кубометрів розсолу на рік. «Вартість технічної солі, яку отримують у результаті переробки, становить 60 дол. за тонну, і її планують реалізовувати в Європі», — повідомив Петрів. Голова Калуської міськдержадміністрації зазначив, що, за підрахунками італійської компанії, її чистий прибуток може становити 10 мільйонів євро на рік. За його інформацією, нині в Домбровському кар’єрі скупчилося 20 мільйонів кубометрів розсолів. Щороку в результаті дощів він поповнюється ще трьома мільйонами кубометрів. Нижні шари розсолів мають концентрацію 400 грамів солі на літр, верхні — 120—150 г/л. Наразі до водоносного шару горизонту над розсолами залишилося вісім метрів. За підрахунками вчених, у разі випадання дощів розсоли піднімуться до цього рівня упродовж двох років.

У столиці встановлено перший в Україні вендинговий апарат із продажу побутової електроніки й аксесуарів

Компанія «Фокстрот. Техніка для дому» (Київ), один із провідних в Україні оптових і роздрібних продавців аудіо-, відео- і побутової техніки, який входить до групи компаній (ГК) «Фокстрот», встановила в одному з підземних переходів у Києві перший вендинговий апарат із продажу побутової електроніки й аксесуарів «Фокстрот Експрес». «Ідею вендингових автоматів ми запозичили у Best Buy — лідируючої мережі споживчої електроніки в Північній Америці. Це — перший такий проект на українському ринку, тому ми регулярно відстежуватимемо, наскільки він популярний серед споживачів, і удосконалюватимемо його. Найбільш запитані товари поповнюватимемо. Водночас продукцію, яка не викликатиме інтересу, мінятимемо на інші товари», — наводить прес-служба слова виконавчого директора мережі «Фокстрот. Техніка для дому» Уве Кленка. У компанії не озвучують інвестиції в установку апаратів і плани щодо реалізації цього проекту на 2012 рік, зазначаючи, що в разі хорошого попиту проект буде запущено і в інших великих містах — Одесі, Львові, Харкові, Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі. Згідно з прес-релізом, компанія планує встановлювати вендингові автомати в місцях із великим трафіком. У них продаватимуться навушники, батарейки, акумулятори, карти пам’яті, флешки, картридери, диски, фотоапарати і мобільні телефони. Другий вендинговий автомат найближчим часом буде встановлено в одному з київських торговельно-розважальних центрів. На сьогодні найдорожчим товаром у вендинговому автоматі в Києві є фотоапарат вартістю 560 гривень.

У Кіровоградській області побудують два підприємства-зерносховища

Група компаній «УкрАгроКом» і «Гермес-Трейдинг» планують 2012 року побудувати два зернозберігаючих підприємства в Кіровоградській області потужністю одночасного зберігання 60 і 70 тисяч тонн зерна. Згідно з повідомленням на сайті групи, на разі проекти будівництва перебувають на стадії обговорення та затвердження. Як повідомляє прес-служба компанії, перший елеватор потужністю 60 тисяч тонн одночасного зберігання буде розташовано в селі Шарівка Олександрійського району на території ПАТ «Шарівське», яке входить до складу групи; передбачається, що його введуть в експлуатацію під урожай наступного року. У повідомленні також зазначається, що навесні 2011 року розпочнеться будівництво хлібоприймального підприємства в місті Світловодськ (Кіровоградська обл.). Його загальна потужність складе 70 тисяч тонн одночасного зберігання зерна, а будівництво відбудеться у дві черги — у 2012—2013 роках.

Газета: 
Рубрика: