Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

17 листопада, 2011 - 00:00

ЄIБ дасть 450 мільйонів євро на облаштування доріг в Україні

Верховна Рада ратифікувала фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) «Європейські дороги України-II», згідно з якою країна отримає кредит у розмірі 450 мільйонів євро на облаштування автомобільних доріг біля Києва. За закон про ратифікацію фінансової угоди «Європейські дороги України-II» (проект покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до Києва) проголосували 338 народних депутатів із 396 зареєстрованих. Угоду було підписано 27 травня 2011 року. Як відзначив заступник глави Державної служби автомобільних доріг («Укравтодору») Євгеній Прусенко, представляючи законопроект, умови фінансової угоди вигідні для України. За його словами, кредитні кошти залучаються на 20 років із пільговим п’ятирічним періодом. Відсоткова ставка становить 2,5% річних, комісійний збір — 0,25% від суми позики. Як зазначено в пояснювальній записці, кредит буде розділено на транші. Кошти підуть на приведення в належний стан ділянок шляхів: М06 Київ — Чоп, М07 Київ — Ковель —Ягодин, які готують до проведення в Україні Євро-2012, а також автодороги М01 Київ — Чернігів — Нові Яриловичі і М05 Київ — Одеса, Н01 Київ — Знам’янка. Нагадаємо, загальна вартість проекту облаштування автодорожніх під’їздів до Києва оцінюється в 1,07 мільярда євро, частка України в проекті становить 170 мільйонів євро. Раніше 450 мільйонів євро вже надав Європейський банк реконструкції і розвитку, підписавши відповідну угоду з «Укравтодором» 26 листопада 2010 року. Договір передбачає ставку за кредитом у розмірі Libor+1%. Кредит надається на 15 років із пільговим періодом чотири роки.

ФДМУ виставив на продаж 40,1% «Донецькобленерго»

Фонд державного майна оголосив конкурс із продажу 40,061% акцій енергопостачальної компанії «Донецькобленерго» (Донецьк). Про це сказано в повідомленні ФДМУ. На продаж виставляється пакет акцій «Донецькобленерго» в розмірі 26 246 875 штук за стартовою ціною 449,5 млн грн. Відповідно до умов конкурсу, учасник повинен або поставляти електроенергію в розмірі не менш як 30% від обсягу енергії, який поставляється компанією «Донецькобленерго», або контролювати компанію, яка здійснює таку діяльність. На власника пакета акцій буде покладено дотримання ліцензійних умов ведення діяльності з передачі та поставок електроенергії, погашення заборгованості за куплену на оптовому ринку електроенергію, недопущення утворення простроченої заборгованості компанії за платежами до бюджетів усіх рівнів. Покупець буде зобов’язаний здійснювати інвестпрограму компанії, впроваджувати інноваційні технології та здійснювати ремонт і модернізацію обладнання. Також покупцеві буде необхідно до 2015 року здійснити реконструкцію Миронівської ТЕС із забезпеченням сумарної заявленої потужності 115 МВт. До участі в конкурсі не допускаються претенденти, які не мають статусу юридичної особи, та компанії, в чиєму статутному капіталі приналежна державі частка становить понад 25%. ФДМУ має намір провести конкурс через 50 днів після його оголошення. Нагадаємо, 5 жовтня ФДМУ оголосив конкурси з продажу 45,1% «Західенерго» і 25% «Київенерго».

До 2012 року уряд має намір розробити програму будівництва фармацевтичних заводів

Кабінет Міністрів має намір до 2012 року розробити програму будівництва фармацевтичних заводів. Про це сказав прем’єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів. «Я доручив до кінця року розробити програму створення таких підприємств», — заявив він. Азаров наголосив, що для здешевлення ліків ринок потрібно на 70% наповнити вітчизняною продукцією. «Єдиний шлях здешевлення ліків — це нарощування власного виробництва, щоб воно на 70% покривало наші потреби. Україна ще повністю може відродити власний цикл виробництва більшості ліків», — сказав він. На його думку, для цього потрібно побудувати чотири-п’ять фармацевтичних заводів, таких як підприємство «Дарниця» (Київ). Прем’єр висловив упевненість, що це можна зробити за два-три роки. Азаров також зазначив, що паралельно з нарощуванням випуску власної продукції потрібно контролювати якість і ціни на ті імпортні ліки, які неможливо замінити українськими аналогами.

Газета: 
Рубрика: