Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

22 серпня, 2007 - 00:00

Таємничий власник

У 12,73% статутного фонду ВАТ «Київенерго» новий власник. Раніше ніде не згадувана компанія Trelodia Investments Limited (Кіпр) на початку червня 2007 року стала власником 13 млн. 798 тис. 441 простої іменної акції енергокомпанії. Про це повідомила Агенція з розвитку інфраструктури фондового ринку при Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку України з посиланням на дані хранителя цінних паперів «Київенерго».

Страховий портфель поважчав

Про збільшення зборів за страховими платежами за січень—червень 2007 у 2,2 разу заявила компанія «Княжа», яка зібрала 49,695 млн. грн. У структурі страхового портфеля компанії на обов’язкові види страхування припадає 54,4% (27,052 млн. грн.), на добровільне майнове страхування — 39,5% (19,616 млн. грн.), особисте страхування — 4,6% (2,291 млн. грн.), страхування відповідальності — 1,5% (744,6 тис. грн.). Сума виплачених страхових відшкодувань становила 6,506 млн. грн., рівень виплат — 13,1%.

Ще не лорд, але скоро буде акціонером

CBM Oil Plc (Велика Британія) допускає входження національної акціонерної компанії (НАК) «Нафтогаз України» до складу акціонерів компанії. Британська компанія не лише докладе всіх необхідних зусиль для фінансування та технічного забезпечення розвідки та буріння на Чорноморському шельфі, але й дозволить «Нафтогазові України» і ДАТ «Чорноморнафтогаз» (на розсуд української сторони) стати співвласниками компанії і поступово довести свою частку до 50%, «не вкладаючи при цьому ні цента в купівлю акцій». Як повідомив голова правління CBM Oil Майкл Берчелл, капіталізація та технології британської компанії мають забезпечити Україні нові можливості для реалізації проектів видобутку нафти й газу на Чорноморському шельфі. Як уже повідомлялося, «Нафтогаз України» і CBM Oil 16 серпня підписали меморандум про наміри співпраці з геологічного вивчення та дослідницько-промислової розробки надр шельфу Чорного моря. На першому етапі реалізації проекту британська компанія планує інвестувати $25— 30 млн. у буріння розвідувальних свердловин на структурі Гордієвича.

Східний прибуток

Найбільша австрійська страхова компанія Vienna Insurance Group збільшила чистий прибуток у другому кварталі на 52% завдяки зростанню продажу полісів медичного та автострахування в Східній Європі. У квітні—червні чистий прибуток становив 84,7 млн. євро проти 55,7 млн. євро за аналогічний період минулого року. За цей період обсяг премій збільшився на 16% і досягнув 1,47 млрд. євро. «Всі ринки Центральної та Східної Європи, на яких ми працюємо, показали високий рівень підвищення премій», — заявив головний виконавчий директор Vienna Insurance Гюнтер Геєр.

Нове «річкове» керівництво

Найбільший морський і річковий перевізник України АСК «Укррічфлот» призначив нове керівництво компанії. У понеділок з’явилося повідомлення про призначення виконувачем обов’язків президента компанії Михайла Чубая, який працює в компанії з 1974 року. Останнім часом він обіймав посаду комерційного директора і входив до правління «Укррічфлоту». У вівторок прес-служба компанії підтвердила, що в.о. віце- президента призначено Миколу Насенкова.

Німеччині не довіряють інвестори

Про це свідчить індекс довіри до економіки, який впав у серпні до мінімальної позначки за останні вісім місяців. Значення індексу, який розраховується дослідним інститутом ZEW, опустилося до мінус 6,9 пункту з 10,4 пункту в липні. Реальне зниження навіть перевершило очікування аналітиків, які прогнозували падіння лише до мінус 1,5 пункту. Падіння фондових ринків у всьому світі минулого тижня призвело до того, що німецький індикатор ринку акцій DAX поменшав до найнижчої позначки за чотири місяці. Причиною цього стало посилення побоювань, що компаніям буде складніше залучати кошти через погіршення ситуації на кредитних ринках і кризи в сфері іпотечного кредитування в США.

Морський шанс

В Одеського морського торговельного порту може з’явитися новий інвестор. Певний інтерес до інвестиційних планів виявляє компанія «Ренесанс Капітал». За даними прес- служби порту, представники компанії днями відвідали порт і ознайомилися з його перспективами. Зокрема, потенційних інвесторів цікавили проекти концепції розвитку порту: будівництво контейнерного терміналу «Карантинний мол», п’ятої черги магістрального шляхопроводу, перевалочних комплексів на Андросовському молі. У той же час, у «Ренесанс Капітал Україна» зазначають, що відвідування мало ознайомчий характер.

Газета: 
Рубрика: