Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

2 серпня, 2006 - 00:00

Кондитери вже в Євросоюзі

Кондитерська корпорація Roshen придбала в Литві кондитерську фабрику Klaipedos konditerija. «Фабрика придбана з метою розширення участі корпорації на ринку балтійських країн, які в цей час є членами Євросоюзу», — сказав агенції Інтерфакс-Україна директор із розвитку корпорації Roshen Євген Вовчановський. Він відзначив, що корпорація придбала 100% акцій фабрики. Вартість контракту не розголошується. Є. Вовчановський повідомив, що Roshen планує розширювати потужності литовського підприємства. Потужності литовської кондитерської фабрики, яка спеціалізується на випуску карамелі та драже, становлять 25 тонн продукції на добу. Зараз підприємство випускає 10 тонн продукції на добу, при цьому третина її експортується до Латвії, Росії, Німеччини, Швейцарії та США. Klaipedos konditerija належала литовському інвестиційному товариству Invalda.

Торгувати алкоголем невигідно

Національна асоціація розвитку торгівлі та сервісу (НАРТС) збирається ініціювати зниження плати в Україні за ліцензії на оптову та роздрібну торгівлю алкоголем до 50 тис. грн. і 2 тис. грн. відповідно. «Ми збираємося у вересні ініціювати законопроект, який передбачає зниження вартості ліцензій на оптову та роздрібну торгівлю алкоголем», — сказав агенції Інтерфакс-Україна директор НАРТС Андрій Близнюк. За його словами, НАРТС спільно з асоціацією СОВАТ збираються також домагатися поетапного, протягом трьох років, зниження вартості ліцензій на виробництво, імпорт і торгівлю алкоголем та тютюновими виробами до 340 грн. відповідно до вимог СОТ. А. Близнюк зазначив, що через високу вартість ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем збанкрутували або відмовилися від цього виду діяльності близько 10 тис. підприємців.

Створять універсальний банк

Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG виходить на український ринок. Австрійський банк купує контрольний пакет (50,5%) акцій АКБ «Престиж» (Київ) за $35,3 млн. iз мультиплікатором 1,18 відносно номінальної вартості акцій. «Завершення операції залежить від рішень як українських регуляторних органів — Національного банку й Антимонопольного комітету, так і австрійських владних структур — Federal Competition Authority і Financial Market Authority», — зазначається в повідомленні банків. Erste Bank планує протягом чотирьох років поетапно, залежно від потреб у капіталізації, внести до статутного капіталу банку «Престиж» 757,5 млн. грн. (EUR117,8 млн./$150 млн.). За словами голови ради правління Erste Bank Андреаса Трайхеля, в перспективі банк збирається зайняти 4—5% українського ринку. «Нам цікаві країни, які є членами ЄС або в майбутньому можуть ними стати. Наша мета в Україні — універсальний банк, подібний до Erste Bank, з часткою ринку 4—5%», — сказав він.

Хімічний гігант отримав оцінювача

Фонд держмайна України визнав ТОВ «Північно-Східна консалтингова група» (Харків) переможцем конкурсу з відбору суб’єкта оцінної діяльності, який буде залучений для ретроспективної оцінки пакету акцій ВАТ «Азот» (Черкаси) на вимогу правоохоронних органів. Про це агентству Інтерфакс-Україна повідомили у прес-службі ФДМ. Метою оцінки є визначення ринкової вартості пакету акцій. ФДМ не розголошує орган, що зажадав здійснити оцінку пакету акцій «Азоту», а також розмір пакету акцій, який підлягає перевірці. Черкаський «Азот» є найбільшим в Україні виробником аміачної селітри й четвертим за величиною виробником аміаку. Підприємство також випускає карбамід, карбамідно-аміачну суміш, а також аміачну воду й сульфат амонію.

На конвеєрі — важкі вантажівки

Кременчуцький автоскладальний завод (ТОВ «КрАСЗ», Полтавська обл.) на початку 2007 року збирається розпочати випуск багатотонажних вантажівок. У серпні на підприємстві планується ввести в експлуатацію новий складальний конвеєр з випуску такої техніки. Першим автомобілем, який зійде з нього, буде кар’єрний самоскид китайської марки FAW. Тривісевий самоскид СА 3252 вантажопідйомністю 16 тонн буде складено для проходження сертифікаційних випробувань. Для виробництва дослідної партії автомобілів уже закуплені агрегати й комплектуючі у китайського виробника. Поставки машинокомплектів і комплектуючих, необхідних для серійного виробництва, планується здійснити восени поточного року. Орієнтовано на новому конвеєрі планується випускати близько 500 багатотонажних автомобілів на рік. Спочатку обсяги випуску диктуватимуться попитом.

Електроенергія для промисловості подорожчає

Оптова ціна на електроенергію до кінця року підвищиться на 2,5— 3%, роздрібна — на 2—2,4%. Такий прогноз зробив голова НКРЄ Валерій Кальченко. «Такий оптимальний варіант грунтується на стабільності цін на газ і вугілля. Підвищення станеться за рахунок нерівномірного розподілу інвестиційної надбавки протягом року», — сказав глава НКРЕ. Він нагадав, що загальний обсяг інвестиційної складової визначений в держбюджеті на рівні 2,8 млрд. грн., однак найбільші надходження розплановані на кінець року. В. Кальченко підкреслив, що в разі відмови Міністерства юстиції зареєструвати рішення комісії про підвищення ціни на електроенергію для населення та населених пунктів на 25% з 1 вересня обсяги перехресного субсидування зростуть на 400 млн. грн. і ціни на електроенергію для промисловості зростуть на 5,5—6%.

Аеропорт має викупити термінал?

Конфлікт між державним міжнародним аеропортом (ДМА) «Бориспіль» і авіакомпанією «АероСвіт», що виник у рамках конкурентної боротьби за надання термінальних послуг у «Борисполі», буде врегульований шляхом викупу аеропортом нового терміналу авіакомпанії після завершення його будівництва. Про це заявив міністр транспорту та зв’язку України Віктор Бондар. За словами міністра, передбачається, що авіакомпанія побудує термінал в ДМА за власні кошти за затвердженим раніше проектом. Одночасно буде підписана угода про викуп терміналу за ціною, що включає вартість будівництва та земельної ділянки, на якій буде збудовано термінал. За оцінками В. Бондаря, вартість терміналу може становити близько $145 млн.

«Мобільне» проникнення — не більш як 50%

Проникнення рівня мобільного зв’язку в Україні становить не більш як 50%, а кількість реальних абонентів стільникового зв’язку за підсумками другого кварталу 2006 року сягає 23 млн. абонентів. Про це повідомила керівник відділу маркетингу та реклами філії «Східна Європа» компанії «Евросеть» (РФ) Юлія Пузирьова. За її словами, за час існування стільникового зв’язку в Україні станом на 1 липня кількість проданих у роздрiб стільникових телефонів становила близько 25 млн. одиниць. «Зрозуміло, що такою кількістю телефонів в Україні (навіть з урахуванням їхнього виходу з ладу та наявного реплейсменту) неможливо забезпечити зв’язком більш як 36 млн. абонентів, яких декларують оператори країни на кінець другого кварталу», — зазначила Ю. Пузирьова. Раніше з посиланням на дані операторів повідомлялося, що послугами мобільного зв’язку в Україні станом на початок липня 2006 року користувалося близько 35,7 млн. абонентів.

Газета: 
Рубрика: