Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

24 червня, 2006 - 00:00

ПФТС отримала ліцензію

Державна Комісія з цінних паперів та фондового ринку України видала Фондовій біржі ПФТС ліцензію на здійснення професійної діяльності з організації торгівлі на ринку цінних паперів. За даними комісії, станом на 8 червня частка ПФТС на організованому фондовому ринку України становить 99,5%. Обсяг торгів Фондової біржi в 2006 році майже досяг рівня 2005 року — 13,86 млрд. грн.

До обігу в ПФТС допускаються акції, облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик, облігації місцевих позик, облігації підприємств, казначейські зобов’язання України, ощадні сертифікати, інвестиційні сертифікати та інші види цінних паперів, випуск яких не заборонений чинним законодавством України.

Кредити для експортерів

Міністерство фінансів проведе переговори з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо Гарантійної угоди для реалізації Другого проекту розвитку експорту. Мета проекту — розширити експортний потенціал підприємств України, надати підприємствам доступ до дешевших ресурсів шляхом використання нових банківських продуктів.

Для впровадження і реалізації Плану розвитку експорту планується залучити $154,5 мільйона кредитів. Позичальником кредиту буде «Укрексімбанк», який одночасно відповідатиме за впровадження проекту.

Укрсоцбанк отримав кредит

АКБ «Укрсоцбанк» залучив у ЗАТ «Ферротрейд Інтернешенл» 97,4 мільйона гривень на умовах субординованого боргу. Відповідну кредитну угоду підписано 14 червня 2006 року. Згідно з повідомленням, кошти залучаються на 60 місяців під 11% річних. Раніше повідомлялося, що «Укрсоцбанк» у першій декаді червня обмежив видачу кредитів клієнтам у зв’язку з побоюваннями невиконання банком щоденного нормативу адекватності регулятивного капіталу.

$150 мільйонів шведських інвестицій Україні

Сукупний обсяг інвестицій шведської компанії East Capital в Україну наближається до $150 мільйонів і компанія розглядає можливість подальшого інвестування в банківський та енергетичний сектори економіки, повідомив керівник активами East Capital Айварас Абромавічус. Він заявив, що East Capital задоволена результатами вкладення коштів у акції ВАТ «Рітейл Груп», яка керує мережею магазинів «Велика Кишеня».

Окрім того, за словами фінансиста, компанія керуватиме новою нерухомістю у вигляді мережі магазинів будівельних матеріалів ЗАТ «Нова лінія». Абромавічус також зазначив, що East Capital за останній час збільшила свій пакет акцій у банку «Аваль» і в компанії «Західенерго» до 6%. Фінансист звернув увагу і на зростаючу привабливість автомобільної галузі України. «Автомобільний сектор дуже цікавий. Лише за перші п’ять місяців цього року кількість машин, які збираються в Україні, виросла на 55—60%», — підкреслив він.

Банки займуться модернізацією шахт

Міністерство вугільної промисловості України визначило переможців конкурсу з відбору банків для кредитування державних підприємств із видобутку кам’яного вугілля, лігніту та торфу в рамках програми їх технічного переоснащення. Це — Ощадбанк, «Надра», «Хрещатик», Індекс-банк і Кредитпромбанк. Умови, на яких збираються працювати з шахтарями ці банки, відповідають вимогам постанови — відсоткова ставка за короткотерміновими кредитами для підприємств не перевищуватиме 17% річних.

«Укоопспілка» збільшує капітал

Банк «Укоопспілка» планує збільшити статутний капітал на 6%, або на два мільйони гривень шляхом додаткового випуску акцій. Питання про випуск простих іменних акцій номіналом 0,01 гривнi розглянуть загальні збори акціонерів 14 серпня. Підписку на акції планується провести з 2 по 17 жовтня 2006 року.

Обіцяє повернути борги

Протягом трьох років може повернути всі борги ВАТ «Агроекспорт» (Миколаївська обл.). Однак для відновлення компанії будуть потрібні інвестиції в сумі $10 мільйонів, заявив голова її наглядової ради Геннадій Жильцов. На його думку, єдиною можливістю повністю погасити борги компанії є її санація, а не розпродаж майна. У разі збільшення потужностей заводу, що перебуває у власності компанії, її мінімальний чистий прибуток становитиме $15 млн. на рік. «Вартість бізнесу до моменту розвалу становила $100 млн., зараз він нічого не коштує — це банкрут. Самі об’єкти нічого не коштують, але коли вони працюють як бізнес — це коштує дуже дорого», — сказав Жильцов. Він також зазначив, що подальшу долю компанії вирішать банки-кредитори, а фінансові ускладнення ВАТ викликані виведенням грошей з компанії її колишнім фінансовим директором.

Скромна ринкова позиція

Рейтингове агентство Standard & Poor’s присвоїло кредитні рейтинги контрагента — довгостроковий «В» і короткостроковий «С» — Кредобанку (Львів). Крім того, банку присвоєно рейтинг «uaBBB» за національною шкалою. Прогноз зміни рейтингів — «стабільний».

Як повідомляє S&P, рейтинги банку відображають низькі показники капіталізації та рентабельності, його скромну ринкову позицію, а також підвищений рівень кредитних ризиків, яких він зазнає. Рейтинг підтримують такі чинники, як хороші комерційні позиції банку в Західній Україні, наявність стратегії, яка націлена на розширення роздрібного бізнесу на внутрішньому ринку за рахунок власних ресурсів і яку проводить досвідчена управлінська команда, можливість отримання підтримки від стратегічного акціонера — компанії PKO, а також непогана якість корпоративного управління.

Газета: 
Рубрика: