Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

23 травня, 2006 - 00:00

Кредитний портфель «тягне» на $740 млн.

Перший український міжнародний банк (ПУМБ, Донецьк) збирається 2006 року збільшити кредитно-інвестиційний портфель юридичним і фізичним особам в 1,8 разу — до $740 млн. Про це повідомив агенції Інтерфакс-Україна заступник голови правління банку Євген Зеленський. Минулого року кредитно-інвестиційний портфель банку збільшився в 2,08 разу і на початок поточного року становив $410,9 млн., а за станом на 1 травня 2006 року він досяг $517,8 млн. За словами Є. Зеленського, кредитний портфель корпоративних клієнтів банку становить 88% загального портфеля банку, портфель цінних паперів — 8%, роздрібний кредитний портфель — 4%. «Стратегія акціонерів у галузі кредитної політики полягає в розвитку незалежної від бізнесу групи СКМ (основний акціонер, що володіє 99% акцій банку) і великих державних монополій бізнесу ПУМБ з метою максимальної мінімізації впливу на бізнес банку зовнішніх чинників — групових і політичних ризиків», — зазначив банкір.

Новинка прийшла без запізнення

Компанія «Авто-Капітал», генеральне представництво DaimlerChrysler AG в Україні, починає продаж в Україні нового бренду — автомобілів Dodge. Про це повідомив начальник департаменту компанії з продажу автомобілів Сергій Верещагін. «DaimlerChrysler прийняла ухвалу про вихід на європейський ринок з Dodge Caliber, і Україна стала однією з перших у Європі країн, де презентується цей автомобіль», — сказав С. Верещагін. За його словами, поточного року компанія планує продати близько 100 автомобілів цієї марки, а в подальшому обсяги продажу диктуватимуться насамперед попитом. Автомобілі реалізовуватимуться в дилерській мережі компанії «Авто-Капітал», яка сьогодні реалізує автомобілі Chrysler і Jeep. За словами С. Верещагіна, основними конкурентами DodgeCaliber є VolkswagenGolf, Peugeot 307, Mazda 3. Виробництво Dodge Caliber почалося на початку 2006 року на заводі в США.

Подолано австралійський «бар’єр»

Україна і Австралія підписали протокол про доступ на ринки товарів і послуг у рамках вступу України до Світової організації торгівлі. Як повідомляє Міністерство економіки України, протокол було підписано в п’ятницю. Підписання цього протоколу є важливим кроком до завершення процесу вступу України до СОТ. Цей документ став результатом одного з найтриваліших двосторонніх переговорних процесів, зазначає Мінекономіки. У протоколі, мiж іншим, передбачено умови доступу на ринок цукру, які пропонувалися українською стороною. Таким чином, збережено баланс інтересів українських цукровиробників. Україні залишилося підписати відповідні протоколи з Киргизією та Китайським Тайпеєм (Тайвань). Переговори завершено з 46 країнами-членами СОТ.

Місце на російському авторинку

Запорізький автомобілебудівний завод (ЗАТ «ЗАЗ») до кінця поточного року збирається вийти на щомісячний випуск 400 автомобілів «Ланос-Пікап», виробництво яких він розпочав у квітні. Як повідомив голова правління ЗАТ «ЗАЗ» Микола Євдокименко, компанія планує експортувати до 30% «Ланос-Пікапів», що випускаються, в тому числі до Росії, Сирії та Єгипту, невеликі поставки плануються також до Грузії та Білорусі. «Автомобілі сподобалися нашим російським партнерам, які продають автомобілі на російському ринку, і існуючий сьогодні рівень локалізації при їхньому виробництві (понад 50%) дозволяє нам продавати їх на російському ринку безмитно», — відзначив він. За словами М. Євдокименка, вартість автомобіля становить від 40 до 60 тис. грн., залежно від комплектації. Торкаючись подальших планів щодо випуску та продажу цих автомобілів, М. Євдокименко відзначив, що «це диктуватиме ринок». Він також додав, що потреби в комерційних автомобілях «досить великі».

Moody’s ввело шкалу рейтингів для України

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service 22 травня ввело українську національну шкалу рейтингів (НШР). Як повідомило Moody’s, вводиться національний маркер «.ua», з допомогою якого українська національна шкала передбачає можливість присвоєння всіх 21 стандартних рейтингiв агентства — від найбільш ризикового рівня С.ua до найменш ризикового — Aаа.ua. Moody’s нагадує, що рейтинги показують рівень відносної кредитоспроможності компаній в Україні. «Інвестори й інші користувачі кредитних рейтингів вважають корисними НШР, що забезпечують велику диференціацію боргів у країні. Це особливо корисне, коли рейтинги за глобальною шкалою відображають політичні й економічні ризики, що можуть приховувати специфічні ризики компанії, як у разі України, де граничний рiвень для країни в іноземній валюті і рейтинг державних облігацій у іноземній валюті дорівнюють «B1», — прокоментував появу НШР в Україні старший керуючий директор Moody’s в Європі Фредерік Древон.

Газета: 
Рубрика: