Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

14 лютого, 2006 - 00:00

Більше безалкогольного пива

ВАТ «Пиво-безалкогольний комбінат «Радомишль» (ПБК, Житомирська обл.) планує збільшити статутний фонд у 2,2 разу — до 149 млн. грн. за рахунок додаткової емісії акцій на суму 80 млн. грн. Як повідомили агентству Інтерфакс-Україна в корпорації «Рідна марка», до якої входить ПБК, кошти від емісії планують спрямувати на придбання обладнання для третьої виробничої черги спеціалізованого комплексу з виробництва пшеничного пива. Компанія розраховує, що її запуск дозволить збільшити потужності пиво-безалкогольного комбінату майже втричі — до 10 млн. декалітрів пива на рік. Заплановане введення в експлуатацію третьої черги — кінець 2006 — початок 2007 року. Питання про додатковий випуск простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн. кожна акціонери ПБК планують розглянути на загальних зборах 27 березня цього року.

Надійний бренд

ВАТ «Запоріжтрансформатор» (ЗТР) у 2006 році планує збільшити обсяг продажу більше ніж на 36% порівняно з 2004 роком — до $150 млн. ЗТР збирається продовжувати активну роботу на традиційних ринках збуту продукції — в країнах СНД, а також активізує комерційну діяльність на ринках далекого зарубіжжя, де торгова марка ЗТР зарекомендувала себе як надійний бренд. У 2006 році також планується подальше фінансування інвестиційних проектів, спрямованих на підвищення ефективності роботи заводу. Минулого року ЗТР збільшив обсяг продажу більше ніж на 70% порівняно з 2004 роком — до $110 млн. Це багато в чому зумовлене збільшенням виробничих потужностей підприємства, скороченням виробничого циклу в 1,5—1,8 разу, впровадженням нових технологій, проведенням грамотної маркетингової політики, появою в портфелі замовлень серійних машин і переходом на виробництво низки комплектуючих по кооперації.

Січневе відставання

Гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК) «Суха Балка» (Кривий Ріг Дніпропетровської обл.) в січні поточного року, за оперативними даними, знизив виробництво залізняку на 2,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року — до 250 тис. тонн, повідомив агентству Інтерфакс-Україна представник підприємства. Співрозмовник агентства нагадав, що у грудні 2005 р. комбінат виробив 258 тис. тонн руди. За його словами, в січні комбінат поставив металургійному комбінату «Азовсталь» 30,8 тис. тонн аглоруди (план — 30 тис. тонн), Алчевському меткомбінату — 7,8 тис. тонн (0), Дніпровському металургійному комбінату (ДМК) ім. Дзержинського — 46,2 тис. тонн (85 тис. тонн). У лютому, згідно з балансовим розподілом, на ДМК ім. Дзержинського підприємство планує поставити 76 тис. тонн аглоруди, на «Азовсталь» — 20 тис. тонн.

Із фінською швидкістю

«Укрзалізниця» розраховує до кінця 2006 року пустити перший швидкісний поїзд Pendolino фінського виробництва. Про це повідомив у Харкові керівник Держадміністрації залізничного транспорту Василь Гладких. Кажучи про можливий маршрут поїзда, він зазначив, що «є сенс у тому, щоб Pendolino почав курсувати на Південній залізниці». Крім того, за словами В. Гладких, на 2007 рік заплановане придбання ще чотирьох подібних складів, один із яких, як очікується, буде українського виробництва. Як повідомив начальник Південної залізниці Віктор Остапчук, перевага фінських поїздів у тому, що вони повністю адаптовані до вітчизняних кліматичних умов і не потребують «докорінної переробки верхньої будови шляхів і контактного проводу». Поїзд Pendolino розвиває швидкість до 300 км/год.

Підвищується комп’ютерна грамотність

Корпорація Intel підбила підсумки своєї діяльності в Україні у 2005 році. Зростання бізнесу компанії становило 15%, найбільше зростання спостерігалося в роздрібному сегменті (25%) та в малому і середньому бізнесі (15%), а також у серверному сегменті (10%). У компанії зазначають, що українські користувачі дедалі частіше купують сучасніші комп’ютери, почався активний перехід виробників на випуск ПК на основі двох’ядерних платформ із процесорами Intel Pentium і Intel Xeon. «Корпорація Intel відіграє роль каталізатора в розвитку ринку персональних комп’ютерів України та підвищенні рівня комп’ютерної грамотності населення», — вважає голова представництва Intel в Україні Володимир Шаров. Минулого року проведено приблизно 65 заходів для кінцевих користувачів, на які прийшли понад 500 тис. відвідувачів. Тижні цифрових технологій Intel, що відбулися в чотирьох регіонах, відвідали 73 тисячі осіб.

Наш автобус на індійському шасі

Запорізький автомобілебудівний завод (ЗАТ «ЗАЗ») у поточному році має намір продати в Україні 400—500 автобусів малого класу на шасі індійської компанії ТАТА, випуск яких розпочато в січні. Про це повідомив агентству Інтерфакс-Україна голова правління ЗАТ «ЗАЗ» Микола Євдокименко. Автобус розрахований на 26 сидячих місць, комплектується двигуном і трансмісією ТАТА, решта комплектуючих та матеріалів — українського виробництва. Відповідаючи на запитання про принципову відмінність автобусів ЗАЗу від автобусів, які випускаються Бориспільським автозаводом «Еталон» на шасі ТАТА, М. Євдокименко відзначив, що це власна розробка запорізьких конструкторів, її вирізняє висока якість та хороші технічні характеристики. Він не назвав вартості автобуса, зазначивши, що він «конкурентний за технічним рівнем, якістю та ціною на ринку України».

Газета: 
Рубрика: