Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

31 січня, 2006 - 00:00

Акціонери доповнюють порядок денний зборів

Акціонери ВАТ «Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування «Насосенергомаш» внесли на розгляд позачергових зборів акціонерів додаткову пропозицію про збільшення статутного фонду на 40% — до 34610,3 тис. грн. шляхом додаткової емісії акцій на суму 9888,7 тис. грн. Раніше до порядку денного зборів акціонерів уже було внесено питання про збільшення статутного фонду на 60% — до 39,55 млн. грн. шляхом допемісії на 14,83 млн. грн. Терміни розміщення акцій не змінилися: емісію планується здійснити в два етапи — з 10 по 24 квітня і з 25 по 30 квітня 2006 року. На першому етапі буде реалізовано переважне право акціонерів на викуп акцій допемісії. Залучені кошти планується спрямувати на поповнення оборотних коштів «Насосенергомашу».

Своєчасна диверсифікація збуту

Єнакієвський металургійний завод (ЄМЗ) переорієнтував збут арматурного прокату з ринку Росії на внутрішній. Тому впровадження урядом Російської Федерації компенсаційного мита в розмірі 21% на імпортовані з України прутки для армування залізобетонних конструкцій не відобразиться на фінансовому становищі підприємства. ЄМЗ передбачив введення цього мита і ще в 2005 році значно скоротив поставки прутків на ринок Росії, збільшивши їх реалізацію на внутрішньому ринку. У 2005 році ЄМЗ виготовив 69,3 тис. тонн арматурного прокату, реалізувавши 48,6% цієї продукції на внутрішньому ринку, 10,4% — на ринку близького зарубіжжя (Росія, Грузія, Вірменія, країни Прибалтики) та 41% — на ринках далекого зарубіжжя (країни Балканського півострова). Росія з 22 січня 2006 року почала стягувати мито в розмірі 21% митної вартості на ввезення прутків з чорних металів з України.

Вуглеводнів вистачить не на один проект

GazdeFrance (GDF) вивчає можливість реалізації спільних з НАК «Надра України» проектів з видобутку газу на території України. Минулого тижня представники «Надра України» і GDF провели у Києві перший раунд переговорів про співпрацю в області розвідки та розробки родовищ вуглеводнів в Україні. Французька компанія висловила зацікавленість у реалізації спільних проектів у межах Дніпровсько-Донецького басейну, а також у Криму та Карпатах. Черговий раунд переговорів «Надра України» і GDF, на якому планується детально обговорити напрями співпраці компаній, може відбутися протягом місяця.

Спрацювали «на склад»

Українські алкогольні компанії заявляють про стабільні поставки продукції до РФ і достатні її запаси на російських складах. «Компанія «Союз-Віктан», передбачуючи можливі проблеми з надходженням акцизної марки нового зразка, здійснила обсяги продажу, заявлені на січень-лютий, ще в грудні 2005 року. Зараз продукція відвантажується у звичайному режимі. У перших числах лютого ми чекаємо надходження акцизної марки нового зразка», — сказав агентству Інтерфакс-Україна начальник відділу зі зв’язків з громадськістю «Союз-Віктан» Сергій Блажко. Керівник служби зі зв’язків з громадськістю Української горілчаної компанії Nemiroff Наталія Коновалова повідомила, що поставки на російський ринок продукції здійснюються у звичайному режимі. Вона відзначила, що згідно з російським законодавством, імпорт алкоголю до РФ з акцизними марками старого зразка дозволено до 1 квітня 2006 року.

Сталевоз для волзьких трубників

«Азовмаш» виготує самохідний самозважуючий сталевоз для Волзького трубного заводу (ВТЗ, Волгоградська обл.) — одного з найбільших у Росії виробників стальних труб. Сталевоз вантажопідйомністю 240 тонн призначений для транспортування сталерозливального ковша місткістю 150 тонн. Це другий контракт на поставку сталевоза ВТЗ, — перший був замовлений десять років тому. Зараз завершено виготовлення сталевоза для Таганрозького металургійного заводу (Ростовська обл.). Таганрозький метзавод так, як і ВТЗ, входить до Трубної металургійної компанії.

Газета: 
Рубрика: