Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Країну може спіткати повне безриб’я

На сьогодні вітчизняний промисел забезпечує лише 1/7 ринку
16 вересня, 2010 - 00:00
НА ПОЧАТКУ 50-х РОКІВ МИНУЛОГО СТОЛІТТЯ НА ДНІПРІ МОЖНА БУЛО ВИЛОВИТИ БЛИЗЬКО 50 РІЗНИХ ВИДІВ РИБИ. НА СЬОГОДНІ Ж, ЯК КОНСТАТУЮТЬ ЕКСПЕРТИ, — ВСЬОГО ДО ДВОХ ДЕСЯТКІВ РІЗНОВИДІВ. АЛЕ ЛОВЛЯТЬ В ОСНОВНОМУ КАРАСІВ... / ФОТО АНДРІЯ НЕСТЕРЕНКА

Експерти б’ють на сполох: в країні зникає риба. Так, ще на початку 50-х років минулого століття на нижньому Дніпрі можна було виловити близько 50 різних видів риби. На сьогодні ж, як констатують експерти, цей колись багатий рибний регіон налічує всього до двох десятків різновидів. Зараз там ловлять в основному карасів. А ще в 30-ті роки тут добували близько 40% всієї української риби. «Сьогодні, швидше за все, там не виловлюють і половини відсотка», — відзначає професор Інституту зоології ім. Шмальгаузена НАН України Сергій Межерін.

За словами науковця, для України така ситуація абсолютно неприйнятна, оскільки наша країна є рибопродуктивним регіоном. Чого варте тільки Азовське море, що вважалося найпродуктивнішим рибним регіоном в країні. «Зараз це, по суті, найбідніший регіон, якщо рівняти з тим, який там був потенціал», — говорить Межерін. А голова Всеукраїнської ради Асоціації рибалок України Олександр Чистяков додає, що це море не тільки виловлене, але й майже повністю виснажене.

Екологи констатують, що фактично в нас не залишилося навіть річок як таких, майже всі вони перетворилися на лиманно-озерні ділянки — від дамби до дамби. Якщо відкрили затвор — вода потекла, закрили — болото. За таких умов рибі дуже важко розвиватися. Тим паче, що, не зважаючи на чітку заборону вилову риби в період нересту, в нас надалі продовжують цим займатися. Експерти стверджують: далеко ходити не треба — заглянути в будь-який більш-менш великий супермаркет. Там в кожну пору року можна придбати свіжу рибу, яку виловлювати заборонено.

«За всі роки незалежності в наші річки не запускали мальків жодного виду риб, що є звичними для нашої місцевості. Проте виловлюють все, що залишилося у водоймах всіма можливими й неможливими шляхами»,%— говорить Чистяков.

На сьогодні, за офіційними даними, рибний ринок України сягає 700 тисяч тонн, тобто приблизно 17 кг рибної продукції на одну людину в рік. «Проте з цих 700 тисяч тонн рибна продукція, що добувається національним виробником, складає лише близько 100 тисяч тонн», — говорить колишній заступник начальника Держрибгоспу Василь Коротецький.

Державний комітет рибного господарства звітує про щорічний вилов 240—250 тисяч тонн океанічного промислу. Проте цю рибну продукцію на ринках України ми не бачимо — вся вона реалізується в районах промислу в Світовому океані. «Якщо врахувати, що середня ринкова вартість 1 кг рибної продукції на сьогодні складає 20 гривень, то рибний ринок сьогодні сягає близько 15 мільярдів гривень. Разом з тим на цьому ж рибному ринку ми бачимо невизначену якість та походження тієї риби, що реалізується», — говорить Коротецький.

Якщо не вживати необхідних заходів, то з кожним роком, враховуючи те, що клімат стає все сухішим, а температура вищою, то стан рибного господарства в нашій країні не матиме жодних шансів на покращення. Хоча науковців та експертів у даній галузі в нашій країні вистачає, а тому вистачає і слушних пропозицій до влади. Так, кілька проектів вже знаходяться на розгляді в чиновників, проте спеціалісти хвилюються, що їх може чекати доля попередніх прийнятих програм. Наприклад, зараз закінчується термін дії програми розвитку рибного господарства до 2010 року, проте жодних позитивних змін від її втілення експерти назвати не можуть. Іншими словами, програма майже не діяла. Щоб така ж доля не спіткала й наступні пропозиції щодо рибного господарства, експерти б’ють на сполох і очікують, що їхні пропозиції будуть розглянуті та прийняті до виконання.

Тетяна МАМАЛИГА, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: