Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кредитну планку для аграріїв знизять

Експерти «Дня» — про переваги та можливі ризики кредитування агросектору Земельним банком
10 жовтня, 2012 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Аграрії зможуть отримати кредити під 10% річних. Такі дешеві кредити видаватиме Земельний банк, розповів директор Департаменту фінансово-кредитної політики Мінагропроду України Баграт Ахіджанов. «Ми плануємо створити Земельний банк для того, щоб сільгоспвиробники мали сприятливі умови для роботи. Наразі кредитні ставки, під які кредитуються аграрії інших країн світу, становлять 4—7% річних. А кредитні ставки, які пропонують комерційні банки для вітчизняних аграріїв, коливаються в межах 20—25%, тобто чверть частини від тіла кредиту», — пояснив реалії банківських позик для українського бізнесу Ахіджанов.

Якщо держава таки піде на цей крок, то у виробників з’явиться ще один механізм поліпшити своє фінансове становище. Сьогодні сільгоспвиробники розраховують на свої сили в обслуговуванні кредитів. А якщо комусь пощастить, то держава допомагає в рамках програми здешевлення кредитних ставок. Утім, бюджетних грошей на компенсацію кредитних ставок небагато. «Левова частка державних коштів йде на погашення тих високих кредитних ставок, які щороку зростають. З одного боку, є об’єктивні обставини, які формують ці кредитні ставки, але держава не впливає на це. Тому ми вирішили підтримати ідеологію започаткування Земельного банку, який дозволив би аграріям одержувати кредитні ставки не більше 10% річних», — сказав він.

Відкритим залишається питання: як держава збирається здешевити вдвічі ставки для окремого банку? Якщо основою зниження кредитної ставки стане передача землі в заставу Земельному банку, то не забуваймо, що вільний ринок землі поки що більше в теоретичній, аніж реальній площині. Крім того, ефективність та прозорість роботи самого банку у заявленому вигляді викликає в експертів та учасників ринку багато запитань. Зокрема, всіх цікавить, чи не вийде так, що він перетвориться в єдиного земельного «монстра», який підімне під себе всі сільськогосподарські землі та буде роздавати їх кому захоче і як захоче. Нагадаємо, що формувати статутний капітал Земельного банку буде Кабмін за рахунок грошових внесків і внесків у вигляді земельних ділянок. Сам банк зможе проводити операції з земельними ділянками і майновими правами на земельні ділянки згідно із законодавством України у сфері земельних відносин та свого статуту (а це поки що незрозуміло, бо земельна реформа не завершилась). Нацбанк видаватиме Земельному банку банківську ліцензію, регулюватиме та наглядатиме.

Тож про переваги та можливі ризики кредитування АПК Земельним банком «День» запитав експертів.

КОМЕНТАРI

Геннадій НОВІКОВ, голова Аграрного союзу України:

— Агропромисловий комплекс потребує багато кредитів, яких сьогодні, на жаль, банківська система не може йому дати. Головна причина — у товаровиробника немає застави, яка б задовольнила банки. Єдиний варіант для отримання кредиту на розвиток — майбутній урожай, і то за гарантії, що його 100% зберуть. Тому, отримуючи один кредит, фермер чи компанія думає, де б узяти ще один для поповнення обігових коштів... За Земельним банком більше політики, ніж економіки. На мій погляд, він не спрацює. Адже зараз переважна кількість власників землі — пайовики, які здають землю в оренду. Люди не дозволять закладати свою землю у банк для отримання кредиту, тому підприємства-орендарі не зможуть скористатися цим механізмом. Якщо йдеться про державну землю, тоді її орендарі зможуть звернутися до банку за кредитами. Але їх буде небагато. Не забуваймо, що 6 мільйонів пайовиків мають земельні акти на близько 30 мільйонів гектарів сільськогосподарських земель. Аграрний сектор сьогодні потребує 30 мільярдів гривень обігових коштів та ще 100 мільярдів для інвестицій у сектор.

Володимир ЛАПА, генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»:

— Зараз аграрії кредитуються під 20%, тому варіант із 10% дуже порадує селян. Хоча цю радість відчують тільки окремі. Головне питання — що буде виступати заставою для отримання цього кредиту. Купувати і продавати, скоріш за все, зможуть тільки приватні особи. Тому від кредитів відділяються автоматично юридичні особи. Ще одне: якщо вся економіка кредитується під 20% річних, то незрозуміло, як можна досягнути кредитної ставки 10% для окремого банку. Це питання, на яке хотілося б почути відповідь.

Наталя БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: