Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Легковагий долар

11 серпня, 2007 - 00:00

Долар США впав до рекордно низьких рівнів по відношенню до більшості провідних валют. Це сталося на тлі нової хвилі побоювань про стан економіки США й про те, як довго іноземні інвестори зберігатимуть інтерес до придбання американських активів. «Оскільки Федеральна резервна система продовжує підтримувати процентні ставки на стабільному рівні, в той час як багато інших Центробанків продовжують нарощувати процентні ставки, американська валюта стає менш привабливою для іноземних інвесторів. Це пояснює, чому долар сильніше за все падає відносно валют тих країн, де процентні ставки вищі, ніж у США, — наприклад, Британії, Австралії або Новій Зеландії», — розповів «Експерту Online» Наріман Беравеш, головний економіст дослідницького центру Global Insight. Так, ставка рефінансування у США сьогодні перебуває на рівні 5,25%, у той час як ставка у Британії — 5,75%, а в Новій Зеландії — 8%.

Однак каталізатором ослаблення долара став стан американської економіки. «По- перше, з’явилися побоювання, що американські споживачі все ж таки стали обережніше підходити до витрат — це показало зниження споживчих витрат. По-друге, проблеми ринку нерухомості США, особливо сектору субстандартної іпотеки, залишаються серйозними. Поєднання цих новин примусило багатьох спостерігачів переглянути їхній погляд на перспективи американської економіки у короткостроковий період», — розповів «Експерту Online» Метью Шервуд, старший економіст лондонського дослідницького центру Economist Intelligence Unit. Справдi, за даними Департаменту торгівлі США, споживчі витрати американців у червні різко впали — на 0,9% (найсильніше падіння за останні два роки). Навіть без урахування автомобільного ринку, де падіння виявилося найістотнішим, загальне зниження споживчих витрат сягнуло 0,4%. Ще у травні витрати зростали — на 1,5%. Ситуація на споживчому ринку чітко відображала проблеми на ринку нерухомості — у червні різко впав продаж меблів (на 3%) і будматеріалів (2,3%).

На ринку нерухомості тривали проблеми у сегменті субстандартної іпотеки — тих кредитів на купівлю нерухомості, які були видані клієнтам із ризикованою кредитною історією. Так, минулого тижня рейтингове агентство Moody’s знизило кредитний рейтинг облігацій, виданих під субстандартні іпотечні кредити, а Standard & Poor’s оголосило про плани знизити рейтинг на такі цінні папери на загальну суму у $12 млрд. Це призвело до чергового раунду продажу корпоративних облігацій у США та зростання спредів на деривативи, які захищають від дефолтів. «Однією з причин, чому це призвело до різкого падіння долара, стало те, що на корпоративні цінні папери минулого року припадало близько половини фінансування дефіциту поточного рахунку. Зростання спредів призводить до погіршення становища американського долара», — розповів «Експерту Online» Алан Раскін, аналітик RBD Greenwich Capital. Протягом останнього року у США приплив інвестицій, спрямованих на придбання корпоративних облігацій, становив $509 млрд., що допомогло фінансувати значну частину дефіциту поточного рахунку платіжного балансу.

Більшість аналітиків чекають, що у короткостроковій перспективі долар продовжить зниження, навіть якщо зі США не приходитиме жодних поганих новин. Але у середньостроковій перспективі долар повинен вийти з нинішнього піке, підказують фундаментальні показники валютного ринку. «Ми вважаємо, що провідні валюти — зокрема євро та фунт, переоцінені по відношенню до долара США. Так, справедливим курсом для євро був би курс у 1,18 долара. Тому у середньостроковій перспективі долар повинен буде відновити зростання, щоб хоча б трохи наблизитися до справедливого курсу», — розповів «Експерту Online» Томас Столпер, економіст лондонського офісу Goldman Sachs. Згідно з консенсусом-прогнозом центру Economist Intelligence Unit, 2008 року середній курс долара до євро становитиме 1,38, одначе до 2009 року виправиться до 1,32. У більш віддаленій перспективі прогноз передбачає наближення до справедливої ціни — в 2010— 2011 роках долар виросте до 1,26—1,28 за євро.

Більш того, деякі аналітики чекають зростання американської валюти вже зараз. Щоправда, по відношенню до рубля. Учора Альфа-банк випустив звіт під назвою «Пара USD/RUR: час купувати долар». «Ми рекомендуємо відкривати довгі позиції з пари долар/рубль із ринкового котирування (на момент написання звіту за один долар давали 25,465 рубля) з технічною метою 26,295 рубля за долар», — зазначається у звіті.

Олександр КАШКАРОВ, експерт Online 2.0
Газета: 
Рубрика: