Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Марафон ідей

У Харкові відбувся перший захід проекту Kharkiv StartUp Factory
26 лютого, 2016 - 13:11
ФОТО DOU.UA

У великій спортивній залі стоять столи із ноутбуками та пакунками з їжею, на підлозі лежать матраци та каремати — так із 19-го по 20 лютого без перерви навіть уночі в приміщенні Харківського національного економічного університету відбувався хакатон 1654.

52 учасники, здебільшого орієнтовно 20-річного віку, поділилися на дев’ять команд і працювали у трьох напрямках — допомога внутрішньо переміщеним особам, практична підтримка експортерів із виходом на іноземні ринки та розробка платформи для школярів та абітурієнтів для дистанційного навчання основам IT.

«Були підібрані більш-менш монетизовані завдання. Експертами напрямків є люди, які можуть виділяти гранти. Всі проекти є не тільки бізнес-орієнтованими, але мають соціальну спрямованість, — пояснює один із організаторів заходу, 21-річний Єгор Куругузов. — Головним призом для учасників стане подальша підтримка експертів та знаходження грантів».

Атмосфера в залі — як на неформальній вечірці, де головне натхнення полягає в спільному генеруванні ідей та знайденні перспектив. «Ми вже брали участь в інших хакатонах, але технологічної спрямованості, — розповідають учасники команди, яка займається розробкою пакету для експортерів. — Тут кейси мають більшу бізнес-спрямованість, доводиться займатися незвичайними речами. Треба швидко розвити прототип продукту, який може вирости в стартап. Але в якусь бізнес-нішу проникнути важко, бо там уже працюють люди, які мають більший досвід». Пізніше команда стала одним із трьох переможців.

Аналітик Юрій Костоглодов, експерт напрямку, що розробляє сервіс для експорту, впевнений — українські підприємці досі не зрозуміли, які перспективи перед ними відкрилися, та працюють за інерцією. «Проблема не в тому, що українському бізнесу нема чого продати за кордон, а в тому, що бізнес не вміє це робити, — розмірковує Юрій Костоглодов. — Головною конкурентною перевагою наших експортерів є слабка гривня, що дає можливість відверто демпінгувати. Це все одно буде вигідніше, ніж торгівля на внутрішньому ринку. Але мало хто користується цими можливостями. Малий та середній бізнес взагалі не включені в експортну активність.

Одними із основних виробничих сфер Харківщини, які мають перспективу для експорту, Юрій Костоглодов називає виробництво столярних виробів, будівельні компанії, які зараз конкурують з турецькими компаніями, органічну продукцію, лікувальні трави та легку промисловість та сподівається, що з трьох проектів, які працюють в його напрямку, цілком може вийти один цікавий та перспективний проект, бо кожен із них доповнює інші.

Важливим є також напрямок допомоги переселенцям, бо лише за офіційними даними на Харківщині близько 212 тисяч переселенців, і цю цифру можна фактично помножити вдвічі, кажуть фахівці. Розробники вирішували питання створення системи взаємовідносин з міжнародними організаціями, органами влади та внутрішньо переміщеними особами.

Ближче до ночі другого дня починається демонстрація проектів, експерти обирають переможця в кожному з трьох кейсів за чіткими критеріями — оцінюють аналіз проблематики, роботу в команді, технічне опрацювання теми. Досить цікавими виявилися розробки освітніх програм для ознайомлення школярів із основами програмування — в одній із презентацій розповідають про навчання в ігровій формі, інтерактивне навчання, можливість створювати свої ігри.

Перші підсумки проекту Kharkiv StartUp Factory будуть зроблені вже через кілька місяців. Але вже зараз розробки хакатону зацікавили експертів, зокрема виконавчий директор Kharkiv IT Cluster Наталя Виноградська висловила бажання підтримати один із освітніх проектів, хоча, як не дивно, не з числа переможців марафону.

«Ми розвиватимемо та підтримувати стартапи. Поки не маємо можливості створити реальний бізнес-інкубатор. Але плануємо створення такої платформи, — зауважує Денис Ткачов. — Усі три запропоновані кейси втілюють повністю реальні потреби нашого регіону. Ми запросили до оцінки представників міжнародних фондів, організацій донорів, і вони вже відповіли, що готові надати підтримку проектам за умови доопрацювання або об’єднання кількох проектів». На кінець цього тижня вже заплановано зустріч, де переможці хакатону зможуть поспілкуватися з експертами із Силіконової долини.

Альона СОКОЛИНСЬКА, Харків
Газета: 
Рубрика: