Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Масло та йогурт знову подорожчають

Закупівельні ціни на молоко продовжують зростати, а поголів’я корів — зменшуватися, відзначають аналітики
1 лютого, 2017 - 10:53
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Упродовж останнього тижня найбільше в ціні прибавила сировина першого класу. Ціни на полиці магазинів також зросли від 90 копійок до гривні і більше. Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації виробників молока.

Значне зростання спостерігалося по маслу (82% жирності)  та сиру. Масло за тиждень подорожчало на 92 копійки — до 167,46 грн/кг, а сир — на 2,78 грн — до 158,51 грн/кг.

Крім того, активно продовжує дорожчати йогурт — плюс 1,12 гривні цього тижня — 49,03 за кг.

Фактори формування цін на молочні продукти залишаються традиційними, зазначають аналітики. Найперше — це зростання вартості сировини, через все ще низьку її пропозицію на ринку, попит зі сторони виробників масла та сирного продукту (які працюють здебільшого на експорт за досить вигідними на даний час цінами) та зростання собівартості через девальвацію.

«Як ми вже зазначили, значний вплив на формування ціни на молоко має девальвація гривні, яка впливає на удорожчання складових собівартості. Хоча й за останній тиждень курс долара НБУ відносно гривні знизився на 46 копійок та склав 27,21 грн/дол. Та все ж, як показує практика, ціни «не відкочуються» назад. Водночас ціни на дизпаливо за тиждень зросли в середньому на 16 копійок — до 21,65 грн», — йдеться у заяві аналітичного відділу АВМ.

Також продовжує «підтримувати» ціну падіння виробництва молока.

За останніми даними Державної служби статистики, виробництво молока в господарствах усіх категорій у 2016 році скоротилося до 10,4 млн т (на 2,1%, або на 228,2 тис. т). Лідери залишаються незмінними: Вінницька область (857,3 тис. т; +2,3%), Полтавська (796,4 тис. т; 0,2%) та Хмельницька (591,2 тис. т; +1,7%).

Співвідношення обсягів промислового та «селянського» молока також «похитнулось». Частка перших у 2016 році склала 26,1%, тоді як у 2015-му це було 25,1%.

Загалом сільськогосподарськими підприємствами у 2016 році було вироблено 2 млн 711 тис. т молока (на 1,6% більше, ніж у 2015 році). Лідерами з виробництва такого молока були Полтавська (428,5 тис. т; +0,9%) та Черкаська (296,3 тис. т; +0,8%) області.

Виробництво в господарствах населення продовжувало скорочуватися та на кінець періоду показало падіння у 3,4% — до 7 млн 676 тис. т. Приріст виробництва фіксували лише у Вінницькій (659,6 тис. т; +2,2%) та Хмельницькій (434,8 тис. т; +1,4%) областях, всі решта скоротили виробництво.

Поголів’я ВРХ за 2016 рік в Україні скоротилося на 2% та склало 3 млн 674,9 тис. голів. У сільськогосподарських підприємствах налічують 1 млн 213,2 тис. голів (-4,5%), а в населення — 2 млн 461,7 тис. (-0,7%).

Поголів’я корів в Україні скоротилося на 2,7% та склало 2 млн 107,1 тис. Із них 484 тис. (-4,2%) налічується в сільськогосподарських підприємствах, а 1 млн 623,1 тис. (-2,3%) в господарствах населення.

Тож аналітики АВМ очікують на подальше зростання цін на молоко в закупівлі в межах 2—5 копійок. Крім того, за їх словами, на полиці все ще буде дорожчати масло та йогурти. До якої межі — експерти не беруться прогнозувати.


Українська «молочка» впевнено завойовує китайський ринок

Директор Ради з питань експорту продовольства: «Ми бачимо цікавість до українських товарів і їхню високу конкурентоздатність»

«У 2016 році Україна поставила до КНР молочну сироватку на суму 2,1 млн дол. Це 15% всього експорту  вітчизняної молочної сироватки», — повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Яна Музиченко.

Останній звіт про імпорт молочних продуктів Китайською Народною Республікою за 2016 рік підтверджує, що саме ця країна стала одним з основних рушіїв відновлення світового молочного ринку у 2016 році. Так, сумарний обсяг куплених молочних продуктів за рік зріс на 20,4% в порівнянні з 2015 роком. Тоді як у 2015 році спостерігалось падіння в 11,7%. Про це повідомляє АВМ.

При цьому імпорт молочних продуктів до КНР зріс на 12,8% (проти падіння — 32,76% у 2015).

Основною імпортною групою було молоко та вершки — 634,1 тис. т (+38%). Сухої сироватки було закуплено 497,2 тис. т (+14,1%), а дитячого харчування 225,3 тис. т (+25,2%).

Імпорт йогуртів за рік зріс удвічі — до 21 тис. т. Непогані показники прослідковуються також по сиру — 97,2 тис. т (+28,6%).

В грошовому виразі імпорт молочних продуктів склав 6,6 млрд дол., що на 11,8% більше, ніж у 2015 році. Фактично половину цієї суми становить імпорт дитячого харчування 3,1 млрд дол. (+22%). Імпорт сухого незбираного молока склав 1,1 млрд дол. (+9,3%).

Експерти очікують, що цьогоріч тенденція до зростання імпорту збережеться. Особливо в частині сирів. Адже китайці активно переймають європейські традиції харчування та додають більше нових продуктів у свій раціон.

Директор Ради з питань експорту продовольства (UFEB) Богдан Шаповал зазначає: «Китайський ринок, навіть за умови, що молочні продукти не користуються там таким широким попитом, як у нас, є надзвичайно перспективним. На наш погляд, компанії, які вже налагодили роботу з китайськими імпортерами, мають всі шанси на продовження взаємовигідної співпраці, адже азіати не схильні до спонтанності та не будуть розривати ділові відносини з надійними партнерами. Іншим же виробникам варто приділяти багато часу завоюванню довіри китайського споживача, адже їм доведеться конкурувати з потужними виробниками Нової Зеландії.  Тим не менше, ми бачимо цікавість до українських товарів і їхню високу конкурентоздатність на китайському ринку».

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: