Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Ми підемо з України»,

заявляють покупці продукції одного з київських підприємств
9 серпня, 2005 - 00:00

Аналізуючи ситуацію, що склалася навколо столичного заводу «Київтрактородеталь» (КТД), німецькі підприємці, що співпрацюють з ним, ставлять дуже неприємне для нас запитання: а чи не рано Україні бути нашим партнером?

«Для наших закупівель в Україні необхідні стабільні поставки та виробництво, яке можна прорахувати й передбачити. Сьогоднішні проблеми на КТД для нас неприйнятні. Своєчасність поставок гарантувати важко. Усе це може призвести до небезпечної зупинки нашого виробництва в Німеччині», — говориться в оприлюдненому наприкінці минулого тижня відкритому листі, який надіслали компанії «Юнгахайнрих» (третій у світі виробник вантажної техніки) та «Дюфельсдорф Хандельзгезельшафт мбХ» Президентові та прем’єр-міністру України.

Нагадаємо, що «День» писав (2 серпня, №137) про те, що гендиректор КТД Геннадій Гершман перебуває в СІЗО, а робота заводу практично паралізована, оскільки підприємство не може працювати без своєї печатки. Поставки продукції в Німеччину, за словами заступника гендиректора заводу із зовнішньоекономічних зв’язків Людмили Джерело, знизилися внаслідок відомих подій у липні на 10—20%. Звісно, німецькі контрагенти «в шоці».

Як розповіла «Дню» уповноважена особа концерну «Юнгхайнрих» Норберт Штайнхауєр, надія на те, що Президент України не проігнорує лист, ще жива. Навіть незважаючи на те, що процедура передання листа в канцелярію Секретаріату Президента була непроста. «Це тривало півтори години. Було таке враження, що дами, які там сиділи й мали приймати пошту, спали, а ми їх ненароком розбудили», — зазначає він. Але німці чекати не можуть. Будь-який збій згаданих підприємств зупинить багато інших.

«70% нашої продукції експортується за межі Німеччини, — розповідає Штайнхауєр. — У всіх цих видах продукції є деталі КТД. Нерегулярні поставки з України можуть зірвати просування й постачання нашого товару на ринки Європи. Йдеться про мільйони євро. У такому разі наша реакція буде вельми однозначною. Ми підемо з України. І повірте, це буде негативним сигналом для німецької економіки та європейських підприємств».

Німецький бізнесмен сказав на прес- конференції, що, напевно, зарано вітав помаранчеву революцію й радів, що нарешті «Україна розвиватиметься шляхом правової держави й швидко наздожене західні країни». «Особисто я дуже неприємно здивований сьогоднішнім свавіллям. Але ми не можемо втручатися в судочинство. Тому залишається лише підтримувати прагнення колективу «Київтрактордеталі» самостійно вибирати собі директора», — зазначає уповноважений «Юнгхайнріх».

Позиція німців така ще й тому, що будь-яка зміна керівництва, принаймні на початковому етапі, завжди призводить до погіршення, а часто й до дестабілізації ситуації на підприємстві. А в рамках стратегії закупівель у всьому світі це недопустимо. «Ми збиралися організувати з нашими партнерами з України центр логістики. Але після того, що відбувається на КТД, припинили розробку цього проекту. Інший наш постачальник у Києві мав отримати від нас безвідсотковий кредит у розмірі 55 тисяч євро на закупівлю сучасного обладнання для обробки наших деталей. Цей проект також призупинено. Він чекає розвитку ситуації з КТД. Можливо, Україні ще рано бути нашим партнером?» — зазначає Штайнхауєр.

Німецькі партнери в курсі обвинувачень, висунутих керівникові підприємства в незаконному продажу спорткомплексу. Вони вважають їх абсурдними й заявляють, що угода по продажу ФК «Динамо» дала підприємству позитивний результат, оскільки ціни на продукцію КТД стали більш конкурентоспроможними. Адже чимало українських підприємств дуже важко розлучаються з такими об’єктами, витрачають великі кошти на їх утримання, а в результаті їхні ціни на світовому ринку неконкурентоспроможні.

Іноземні партнери нарікають, що кошти, вкладені за 10 років не без їхньої допомоги в модернізацію підприємства (вони надавали йому безвідсоткові кредити на закупівлю обладнання) та стандартизацію, витрачені марно.

Власник і виконавчий директор компанії «Дюфельсдорф Гандельсгезельшафт мбХ» Адольф Дюфельсдорф зауважує, що «ситуація навколо КТД у компанії «Юнгхайнрих» розглядається як визначальна для оцінки України загалом». Продукція закуповується в усьому світі, але якщо із закупівлями виникають проблеми, то постачальника міняють. «Доля моєї фірми залежить від КТД. Але принаймнi тепер нам зрозуміло, наскільки довгий ще шлях України для приєднання до Європи. Досі ми думали, що цей процес йтиме швидше».

Марина БРИКИМОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: