Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Мільярд на «нову українську школу»

Кабмін до п’ятниці повинен розглянути пропозиції депутатів і підготувати держбюджет до другого читання. Чи втримає освіта та культура пріоритетні позиції?
31 жовтня, 2018 - 18:58
«РЕЛІКТ» / ФОТО АНДРІЯ НЕСТЕРЕНКА

За бюджетним планом, до п’ятниці Кабмін повинен закінчити підготовку держкошторису до другого читання і не пізніше суботи передати нову редакцію в парламент. Там над документом почнуть працювати 5 листопада.

Нагадаємо,  головний фінансовий план держави на наступний рік Кабмін вніс 15 вересня . І Верховна Рада проголосувала проект бюджету в першому читанні. Після цього депутати, за словами прем’єр-міністра України Володимира ГРОЙСМАНА, надіслали в Кабмін «пропозицій — на 2,2 трильйонів гривень». «Це — майже два бюджети» — зауважив Гройсман.

Розгляд проекту держбюджету в другому читанні має завершитися до 20 листопада, а в третьому читанні і в цілому — до 1 грудня.

ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР ВОЛОДИМИР ГРОЙСМАН БОЇТЬСЯ, ЩО З ОГЛЯДУ НА СТАРТ ПЕРЕДВИБОРЧИХ ПЕРЕГОНІВ ЙОГО «РЕАЛІСТИЧНИЙ БЮДЖЕТ» МОЖУТЬ «ЗІПСУВАТИ» ПОПУЛІСТИ

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав Верховну Раду як раз прийняти проект закону про держбюджет на 2019 до 1 грудня або раніше.

«Дуже важливо, на мій погляд, прийняти бюджет до 1 грудня. Чим раніше ми приймемо бюджет, тим краще будемо працювати, в тому числі і по обслуговуванню того зовнішнього боргу, який є», — сказав Гройсман в Раді. Також, за його словами, важливо, щоб проект бюджету в процесі удосконалення на втратив своєї «реалістичності». «Ми зможемо його краще підготувати до другого читання. Ми відкриті до конструктивної співпраці, але треба уникнути популізму і роздування бюджету, непомірних витрат», — сказав Гройсман.

Учора відбулось фактично «останнє» засідання Кабінету міністрів, на якому члени уряду, відповідно до норм бюджетного кодексу, повинні були схвалити проект бюджету до другого читання.

Утім, урядовці вчора розглядали інші питання. Зокрема, однією з ключових була доповідь віце-прем’єр-міністра, міністра економічного розвитку та торгівлі Степана КУБІВА «Про економічне становище України 2018 року».

ДОРОГИ — ЗАЛИШАЮТЬСЯ ПРІОРИТЕТОМ БЮДЖЕТУ НА 2019 РІК. 56 МІЛЬЯРДІВ ГРИВЕНЬ ОТРИМАЄ ПІДЗВІТНЕ МІНІСТРОВІ ІНФРАСТРУКТУРИ ВОЛОДИМИРУ ОМЕЛЯНУ (ЛІВОРУЧ НА ФОТО) ГОСПОДАРСТВО

Тим часом, експерти вважають, що бюджет — незбалансований: як завжди мало коштів закладають на охорону здоров’я і культуру, «улюблені» області отримують більше за інших, а пільгове житло і квартирна черга стоять на місці.

Натомість в уряді запевняють, що сьогодні головне питання — це фінансова стабільність. «Бюджет 2019 року має бути реалістичним. Це означає, що доходи і видатки мають збігатися, а дефіцит бюджету — не більше ніж заплановано, і з дуже чіткими джерелами його погашення. Виходячи з цього, ключовим, критичним фактором є те, щоб закон про Державний бюджет був прийнятий до 1 грудня. Тоді ми зможемо планово продовжувати співпрацю з міжнародними фінансовими партнерами», — сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що в проекті збережені всі програми розвитку та соціальної підтримки, які вже показали свою ефективність і є реальним кроком вперед для країни.

«Тобто, з одного боку — це бюджет розбудови, а з іншого боку — це бюджет стабільності. Я вважаю, що ці дві речі нам вдалося поєднати, — зазначив глава уряду. — Звісно, його багато можна критикувати, і ця критика розпочалася одразу після того, як ми погодили цей законопроект на засіданні уряду. Особливо цікаво було спостерігати за тим, як його критикують тоді, коли ще навіть в очі не бачили, не читали... Я можу погодитися тільки на одне — на реалістичний бюджет. Нереалістичний призведе до нових криз. Тож ми повинні максимально об’єднатися навколо прийняття реалістичного бюджету, і я буду просити депутатів про це».

Нагадаємо, що абсолютною новацією нового бюджету є рекордне збільшення фінансування державою «нової української школи».

1 МЛРД ГРН — НА НОВУ УКРАЇНСЬКУ ШКОЛУ

На створення сучасного освітнього простору для першачків 2019—2020 навчального року в проекті бюджету закладено 1 млрд грн. Ще 300 млн грн держава витратить у наступному році на підвищення кваліфікації вчителів.

Загалом же, у бюджеті-2019 видатки на освіту збільшені на 28 млрд грн порівняно з бюджетом на цей рік — до 242,6 млрд грн. В уряді обіцяють підвищити вчительські зарплати — у бюджеті наступного року таке збільшення закладене на рівні 9%. Зокрема, зарплата вчителя без категорії наступного року, як очікується, збільшиться із 6303 грн до 6871 грн на місяць, вчителя І категорії — з 8301 грн до 9050 грн на місяць, вчителя вищої категорії зросте з 8849 грн до 9648 грн на місяць.

Хоча сам прем’єр визнає — і цього мало. «Освіта. Сьогодні вона потребує ресурсів більше, ніж ми можемо дозволити. Але ми не залишаємо програми модернізації початкової школи — і тут ми чекаємо більшої ініціативності місцевої влади, — сказав Володимир Гройсман.

«ГРОШІ ХОДЯТЬ ЗА КЛІЄНТОМ ПОСЛУГИ» — ФІЛОСОФІЯ, НА ЯКУ, ЯК ОБІЦЯЮТЬ ОБИДВІ МІНІСТРИ — ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УЛЯНА СУПРУН ТА ОСВІТИ І НАУКИ ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ, — СПИРАТИМЕТЬСЯ РЕФОРМА МЕДИЦИНИ ТА «ШКОЛИ» В УКРАЇНI

1 МЛРД ГРН — НА ВІТЧИЗНЯНЕ КІНО ТА 145,5 МЛН — НА КНИГУ

Крім того, уряд продовжує підтримувати розвиток культури в країні. У проекті бюджету на наступний рік на фінансування культури закладено 5,5 мільярда гривень. Буде продовжено бюджетну підтримку розвитку вітчизняного кіно. На ці цілі в проекті бюджету закладено мільярд гривень.

Бюджетна підтримка також буде надаватися розвитку і популяризації української книги. У проекті бюджету на це передбачено в загальному фонді 145,5 млн грн.

7 МЛРД ГРН — НА ЛІКИ

Обіцяють у Кабміні збільшити видатки і на охорону здоров’я. Так 2019 року видатки державного бюджету на медицину по загальному фонду збільшено на 8,4 млрд грн — до 92,3 млрд грн. Видатки зведеного бюджету становитимуть 128,3 млрд грн. Але з огляду на прогнозований рівень інфляції в 7,5%, це «зростання» навряд буде помітним.

Але, все ж таки, на фінансування програми «Доступні ліки»передбачено 1 млрд грн. Ще майже 6 млрд грн держава витратить на централізовану закупівлю ліків.

Уже з другої половини 2019 року за направленням сімейного лікаря його пацієнти зможуть пройти безкоштовну діагностику — рентген, УЗД, ехо серця, мамографію та ін. На програму «Безкоштовна діагностика» уряд виділив 2 млрд грн.

З наступного року уряд розпочинає реформу екстреної медичної допомоги, на що передбачено 1 млрд грн. Ці кошти будуть спрямовані на закупівлю нових «швидких» з новим обладнанням, створення сучасних диспетчерських, підвищення зарплат працівникам бригад екстреної меддопомоги, які пройдуть додаткове навчання.

НА БЕЗПЕКУ ТА ОБОРОНУ ДЕРЖАВИ — 209,5 МЛРД

Відповідно до чинного законодавства, фінансування сектору оборони і безпеки України повинно становити не менше ніж 5% від ВВП країни. Тож з огляду на прогнозний рівень доходів в держбюджеті на рівні 4 трильйонів гривень, українське військо 2019 року повинно отримати свої законні 5%. А якщо точніше, то Кабмін надав на безпеку та оборону України 2019-го — 209,5 мільярда гривень.

За словами секретаря РНБО Олександра ТУРЧИНОВА, ці кошти пріоритетно будуть витрачатися на закупівлю ракетних систем і комплексів, артилерійської зброї, посилення протиповітряної оборони та бойової авіації.

ЗАМІСТЬ ПІСЛЯСЛОВА

Це вже третій бюджет, підготовлений урядом Гройсмана, та другий бюджет, який уряд готує і подає на розгляд до парламенту у встановлені законодавством терміни.

І чи не головним сюрпризом проекту державного бюджету на 2019 рік є те, що ним передбачено зменшення видатків на утримання органів виконавчої та законодавчої влади України: Адміністрації Президента, Кабміну та Верховної Ради.

Згідно з проектом бюджету, видатки на діяльність Президента мають зменшитися на 11%, видатки на Кабмін — на 9%, а на Верховну Раду уряд планує зменшити видатки на 4%.

Але протягом останніх років видатки на центральні органи влади постійно зростали. Торік це зростання було настільки значним, що навіть незначне їхнє скорочення у бюджеті 2019 року суттєво не впливає на загальну тенденцію. Так, порівняно з 2017 роком, видатки на Верховну Раду, Адміністрацію Президента і Кабмін зростуть на 37%, 16% та 37% відповідно.

Фото надані прес-службою Кабміну

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: