Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

М’ясний меморандум

9 квітня, 2005 - 00:00

Уряду вдалося домовитися з виробниками м’яса й тепер вони діятимуть однією командою, повідомила після наради з аграріями прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Зменшення ввізного мита на м’ясо, зі слів прем’єра, дозволить покрити дефіцит і не завдасть шкоди вітчизняним виробникам. Тепер цілі тушки птиці ввозитимуть в Україну за ставкою 0,4 євро за кілограм, а свинячі та яловичі туші й напівтуші — за 0,6 євро.

Щоб підтвердити свою лояль ність до урядової програми, українські птахівники з 15 квітня знизять оптову ціну на м’ясо птиці до 10 гривень за кілограм. У результаті роздрібна ціна не повинна піднятися вище 11—11,5 грн. Трохи складніше з яловичиною та свининою. Виробники цих видів м’ясної продукції поки що не мають наміру різко знижувати оптові ціни. Однак, як розповів голова правління ЗАТ «Миронівський хлібопродукт», що випускає продукцію під торговою маркою «Наша Ряба», Юрій Косюк, після того, як на ринку з’явиться багато птиці, ціна на яловичину, за його прогнозами, впаде до 15—16 грн. за кг, а на свинину — до 20. Протягом останніх років птахівники наростили виробництво в 10,5 разу та займають 35% на ринку м’яса. До 2009 року вони планують дати Україні мільйон тонн продукції. Тому птахівників абсолютно не лякає можливе освоєння вітчизняного ринку імпортерами. І навіть більше — як заявив голова Спілки птахівників Олександр Бакуменко, зрівнювання вартості імпортного м’яса з вітчизняним сприятливо подіє на ринок. За його словами, практика використання змішаного мита широко використовується в усьому світі й немає нічого поганого в тому, що тепер це буде й в Україні.

Але як відреагують на введення змішаного мита імпортери, чи зважаться вони вести на рівних конкуренцію з українськими виробниками? Не є таємницею, що раніше деяким iз них вдавалося обійтися без такої формальності, як сплата мита. Зараз такий номер, швидше за все, не пройде.

Утім, законопроект про поправки до Митного кодексу, як і раніше, в парламенті. Тим часом ціни на м’ясо продовжують зростати. Тому, не чекаючи рішень ВР, уряд зобов’язав голів областей збільшити на ринках кількість торгових місць, де самі виробники, обходячись без посередників, могли б торгувати «ще теплим м’ясом». Так уряд має намір боротися з надмірними націнками, які можуть звести до нуля самопожертвування птахівників.

Наталія ГУЗЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: