Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

М’ясний «неліквід»

Чому українці їдять ковбаси із сировини, від якої відмовилися європейці
23 липня, 2008 - 00:00

В Україну з року в рік масово завозять м’ясо низької якості. Чергові «неякісні» дані нещодавно озвучив міністр аграрної політики України Юрій Мельник. Як він повідомив, державні митні органи за шість місяців 2008 року зафіксували імпорт м’яса в обсязі 160 тисяч тонн. Із них лише 28% сировини можна назвати якісною. «Решта ж знаходиться у групі низькосортних товарів, і це підтверджується тим, що на сьогоднішній день м’ясо великої рогатої худоби імпортується в Україну по $915 за тонну. Тобто, це називається неліквід, що не використовується для виробництва якісної м’ясної продукції», — деталізує Мельник. Натомість з України спокійно експортують найкращу за усіма ветеринарними показниками свинину по $3 600 за тонну.

За словами міністра, відкриваючи кордони та завозячи імпортну продукції, потрібно слідкувати за створенням конкурентного середовища. «Ми не маємо право ввозити таку продукцію в Україну, використовуючи її для виробництва м’яса. Ми повинні завозити тільки той продукт, який є конкурентним на внутрішньому ринку, щоб наші селяни могли працювати в конкурентному середовищі...» — підкреслює Мельник.

Однак на практиці все навпаки: агровиробники не відчувають державного захисту, натомість українці все більше споживають європейський «неліквід».

Хто винен? Крайніх, як завжди, немає. У Державному департаменті ветеринарної медицини коментувати ситуацію відмовились. Мовляв, наша хата скраю, бо всі ветеринарні дослідження з імпортованим м’ясом проводяться на прохання Держмитслужби. В аграрному міністерстві про винних розповідають туманно: мовляв, багато компаній встигли зробити на цьому справжній бізнес. Непотрібно шукати абстрактних бар’єрів, натомість твердять вітчизняні агровиробники, мовляв, усе криється в економічних деталях.

«Немає зацікавленості у тому, щоб м’ясо, яке продається на внутрішньому ринку країни, було вітчизняного виробництва... Чи це якісне м’ясо, чи ні, чи це шкодить національній економіці та національним виробникам, чи ні — сьогодні це нікого не хвилює, — пояснює ситуацію «Дню» президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко. — Головна мета сьогодні — знизити ціну на м’ясо, на молоко, на олію, на хліб. Скільки втрат понесе при цьому національний виробник — нікого не хвилює».

Якщо інфляційна боротьба й надалі триватиме за рахунок дешевого імпорту, то на плаву втримаються тільки великі агропідприємства. Першими дзвіночками про негаразди у м’ясному напрямку можна вважати скорочення за півроку майже на 30% поголів’я свиней, пояснює Козаченко. А це і є частина тієї продукції, яка повинна створювати конкуренцію на внутрішньому ринку.

Збільшення потоку неякісного м’яса експерти пояснюють ще й зниженням ввізного мита до 10%. Як наслідок, наші громадяни залюбки включають до свого харчового раціону продукт, від споживання якого відмовилися європейці. Банально але факт: разом із нашими шлунками до ковбаси по 15—18 гривень за кілограм вже пристосувався й наш менталітет. А як інакше, якщо головний аргумент при виборові м’ясних продуктів — вузький гаманець — слугує не на користь більшості громадян. «Це від нашої бідності. Нам можуть привезти до країни м’ясо будь-якої якості, але ми купуватимемо те, на яке вистачає грошей. Логіка споживача у цьому питанні наступна: краще з’їсти хоча б щось, аніж взагалі нічого», — говорить «Дню» експерт із ринків м’яса та м’ясопродуктів асоціації Український клуб аграрного бізнесу Єлизавета Святківська.

Що ж робить держава для захисту своїх громадян? З 1 серпня 2008 року для вітчизняних виробників ковбас запровадили нові стандарти якості. Замість радянських ГОСТів їм розробили спеціальні ДСТУ, за якими виробників змусять класти до ковбаси більше м’яса. «Якщо дотримуватися всього, що там написано (у ДСТУ. — Авт. ) і виготовляти всю продукцію згідно з закладеними в них показників, ми завтра отримаємо на внутрішньому ринку дешеву імпортну м’ясо-ковбасну продукцію, яка не потребуватиме дотримання вимог, закладених в українському стандарті. Наскільки мені відомо, саме через це зараз розробляються технічні регламенти, які повинні привести наші ДСТУ у відповідність із світовими та європейськими нормами, щоб наші виробники могли на рівних конкурувати з імпортною продукцією», — говорить Святківська. На запитання «Дня», якою буде собівартість вареної ковбаси, виготовленої за новими стандартами, Святківська висловила припущення, що у межах 40 гривень...

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: