Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На Україну чекає рецесія

Світовий банк змінив на 2009 рік свої макроекономічні показники
24 грудня, 2008 - 00:00

Наступного року на вітчизняну економіку чекає зниження ВВП на 4% (раніше прогнозували його зростання на 4,5%). Про це учора під час презентації оновленого економічного прогнозу на наступний рік для нашої держави розповів старший економіст представництва Світового банку (СБ) в Україні Руслан Піонтківський.

«Головними факторами економічного сповільнення в Україні стали різке падіння цін на основні експортні товари (метал, сталь) та ускладнення доступу до ринків фінансування. В результаті такої зміни українська економіка сповільнила свої темпи і фактично, якщо говорити, виходячи з наявних сьогодні показників, увійшла в рецесію у четвертому кварталі 2008 року», — розповідає Піонтківський. Загалом же, за його словами, протягом 2009 року економіка перебуватиме у стані рецесії. Оговтатися від фінансового шоку вона зможе тільки в 2010 році, коли зростання ВВП, за попередніми прогнозами, складе 2%.

Говорячи про економічну перспективу на 2008 та на наступні роки, Піонтківський повідомив, що дефіцит поточного рахунку в 2009—2011 роках може скоротитися до 1—2% ВВП. За підсумками ж 2008 року він досягне 6,9% ВВП, але у 2009 році знизиться до 1,1%, а в 2010-му — до 0,6%. А от експорт в 2008 році збільшиться тільки на 0,1%, в 2009 році він взагалі скоротиться на 1,4%. Зростання експорту відновиться тільки у 2010 році — на 5,4%. В той же час потік цьогорічного імпорту до країни збільшиться на 6,1%, у 2009-му — знизиться на 23,5%, а в 2010-му — зросте на 5,3%.

Серед позитивних моментів «світового» прогнозу можна виділити показник інфляції. Піонтківський сподівається, що з цьогорічних 22,8% у 2009 році інфляція знизиться до 13,6% (раніше прогнозували 15,5%). Чому? Відбуватиметься зниження товарних цін, буде обмежена ліквідність та скоротиться внутрішній попит на продукцію з боку населення, у якого реальна заробітна плата зменшиться.

Дефіцит бюджету, який сьогодні є предметом найгарячішої критики з боку Президента, буде нульовим, прогнозують у Світовому банку. Причому, за словами Піонтківського, бездефіцитний бюджет Світовим банком рахувався без затрат на рекапіталізацію банків та коштів на реалізацію певних інфраструктурних об’єктів.

На думку директора Світового банку в справах України, Білорусі та Молдови Мартіна Райзера, у 2009 році країна повинна пристосуватися до економічних штормів та вийти із них загартованою. На практиці для цього потрібно подбати про перерозподіл українського бюджету для захисту найбідніших верств населення. «Бюджет допомагає всім, і всі хочуть отримати від нього грошей потроху. І добрий політик скаже — я вам у цьому допоможу», — розповідає Райзер. Але ж на носі економічна рецесія, тому держава повинна дбати в першу чергу про найбідніше населення.

«Виклики, які постають перед економікою України, підкреслюють необхідність прискорення структурних реформ у таких сферах, як сприятливий клімат для підприємницької діяльності, фінансовий сектор, диверсифікація торгівлі, земельна реформа, політика зміцнення конкурентоспроможності та енергетична безпека», — додає від себе поради уряду старший економіст Світового банку по Україні Пабло Сааведра.

В умовах економічних труднощів Світовий банк готовий продовжити політику надання позик на розвиток, резюмував наприкінці розмови з пресою Мартін Райзер.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: