Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Не «по-партнерськи»

Білорусь — у Митному союзі, але торгівельні війни не припиняються — Росспоживнагляд заявив, що знайшов кишкову паличку в білоруських яловичині та сирі
13 серпня, 2013 - 12:46
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Білоруський інформаційний портал «Наша Ніва» стверджує, що в основі усіх претензій від Росспоживнагляду — непоступливість білоруського керівництва щодо приватизації «Білоруськалію», та й «рошенівські» цукерки Мінськ також поки не заборонив.

«У минулому Росспоживнагляд не раз використовувався в політичних цілях. Під його заборону потрапляли білоруське молоко, молдавські вина, грузинський боржомі — продукція найкращої якості, краща за російські аналоги. Після врегулювання конфліктів продукція відразу переставала бути неякісною та поверталася на російський ринок», — пише видання. Крім того, зауважує журналіст «Наша Ніва» Микола Бугай, нещодавно Росія заборонила постачання українських цукерок і шоколаду. Одночасно з ласощами Москва поставила бар’єри на шляху імпорту українських труб. І далі журналіст, посилаючись на думку експертів, робить висновок: тепер Москва хоче зірвати підписання угоди про Асоціацію між Україною та Євросоюзом. «Питання, чи приєднається Білорусь до Кремля у тиску на Україну, має істотне політичне значення. Білорусь поки не заборонила українські цукерки слідом за Росією», — підсумовує автор.

Інший конфлікт, пише «Наша Ніва», розгортається в калійної сфері. Після відмови Білорусі приватизувати «Білоруськалій» на вигідних для росіян умовах «Уралкалий» вийшов з єдиної трейдарскої компанії з «Білоруськалієм», а російський уряд зажадав від Білорусі припинити демпінг на ринку калійних добрив всередині Росії.

Нагадаємо, днями Федеральна служба Росії з ветеринарного і фітосанітарного контролю повідомила, що Россільгоспнагляд «знайшов кишкову паличку» в білоруських продуктах. Зокрема, бактерії кишкової палички нібито знайдені в яловичині та сиру з Білорусі. «При лабораторних дослідженнях шинки, що надійшла з ВАТ«Борисовський м’ясокомбінат», в партії яловичини, що надійшла з ВАТ «Міорского м’ясокомбінат», і в партії сиру, що надійшов з підприємства ВАТ«Савушкін продукт», виявлено бактерії групи кишкової палички», — повідомлено в прес-релізі Россільгоспнагляду. — «Ухвалено рішення поінформувати державну ветеринарну службу Білорусі про виявлені результати для вжиття заходів щодо випуску продукції, яка має відповідати вимогам безпеки Митного союзу», — повідомили в Федеральній службі Росії.

ДО  ТЕМИ!

Учора керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко повідомив, що цього тижня в Москві можуть відбутися переговори з українською делегацією, і не виключив ймовірності повернення продукції компанії «Рошен» на російський ринок.

«Орієнтовно в четвер в Москві можуть відбутися переговори. Склад української делегації нам представлено по офіційних каналах», — цитує Онищенка «Інтерфакс». За словами керівника Росспоживнагляду, до Москви, як очікується, прилетять міністри економіки та сільського господарства України. На питання про перспективи повернення кондитерської продукції української компанії «Рошен» Онищенко відповів: «Якщо буде дотримано всіх вимог, якщо буде вибудувана система, то не виключається, звичайно, повернення».

Алла ДУБРОВИК, «День»
Газета: 
Рубрика: