Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Не протистояння Росії – це теж підігрування Росії»

Шість цитат з інтерв’ю Юрія ВІТРЕНКА виданню «Бізнес-Цензор», які мали б підірвати інфополе
3 червня, 2020 - 10:25

Юрій Вітренко — колишній найближчий соратник голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва. Разом вони реформували компанію з 2014 року.

Але наприкінці 2018 року їх дружба закінчилась. За словами Вітренка — він не схвалював політику Коболєва і відкрито казав про це. За словами опонентів Вітренка — він образився на те, що його прибрали з посади голови дивізіону інтегрованого газового бізнесу в Нафтогазі.

Вітренко з 2014 року був основним стратегом у боротьбі з «Газпромом» в Стокгольмському арбітражі. Наприкінці 2019 року чомусь саме він, а не Коболєв, був офіційним представником Нафтогазу на переговорах української та російської делегацій стосовно транзитного контракту.

Але, як повідомляв «День», 13 травня в своєму Facebook Вітренко повідомив, що отримав сповіщення про скорочення посади виконавчого директора НАК «Нафтогаз». Через два місяці після цієї дати він має бути звільнений.

З того часу Вітренко роздав вже декілька інтерв’ю, в яких пояснював суть конфлікту з Коболєвим і причини свого звільнення. Ми не часто вдаємось до повноформатного цитування інтерв’ю інших медіа  в «Дні», але є теми і є слова, які потребують особливого підсвітлення.   Розмова з Вітренком Сергія Головньова та Юрія Бутусова , яку 1 червня було опубліковано в інтернет-виданні «Бізнес-Цензор» під назвою «Юрій ВІТРЕНКО: «Газпром» не має законної монополії на експорт газу. Важливо це розуміти» — саме така.

«КУПИ-ПРОДАЙ»: ЯК НАФТОГАЗ ВТРАТИВ 350 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ?

«$350 млн приблизно. Це втрати Нафтогазу на знеціненні газу з підземки через те, що він не продавався в обсягах, які би повністю замістили імпорт» — Вітренко розповідає про неризикову, на початку історії, схему, за якою НАК «Нафтогаз» почав торгувати газом на ринку України: купував за  умовні «200 доларів за тисячу кубометрів» і закачував в ідземні газосховища, а продавав за «205 доларів за кубометрів. Схема «накрилась», коли природний газ почав стрімко падати в ціні, а Нафтогаз замість того, щоб вийти на ринок і продати «залишки дорогого газу», який вже втрачав в ціні, продовжував купувати та закачувати.

ЯК ОТРИМАТИ ВІД «ГАЗПРОМУ» 17 МІЛЬЯРДІВ ДОЛАРІВ?

Вітренко пояснює як діяти Україні у відносинах з «Газпромом» для отримання вигоди у 17 мільярдів доларів США: «В Росії видобуває газ не тільки «Газпром». У нього немає монополії на видобуток газу. У Росії добувають газ «Новатек», 2Роснефть» і так далі. Видобувають величезні обсяги — понад 100 млрд кубів в рік. Так ось, вони не можуть свій газ вивезти з Росії і потім продавати цей газ в Україні або деінде. І на нашу точку зору, яка підкріплена висновком російської юридичної компанії, це незаконно. Навіть з точки зору російського законодавства. Тобто, «Газпром» не має законної монополії на експорт. Важливо це розуміти. «Газпром» має слугувати єдиним експортним каналом по російському законодавству. Це означає, що «Роснефть» або «Новатек» через «Газпром» експортують газ з Росії, а потім вони мають мати можливість той газ продавати де завгодно в Європі. Те, що «Газпром» не дає їм такої можливості, це може означати зловживання домінуючим становищем... Інше питання, що вони можуть сказати: ми ж забронювали потужності в Україні за принципом «качай або плати», маємо платити, навіть, якщо їх не використовуємо... Але ми кажемо: хлопці, вам ніхто не обіцяв, коли ви підписували транзитний контракт, що ми погодимося з тим, що ви будете зловживати домінуючим становищем. Sorry... Також мова йде про розблокування транзиту з Середньої Азії. І у вказану суму економічного ефекту у $17,3 млрд також входить питання RosUkrEnergo, яке досі не вирішено.... Питання: а хто у цьому винний? Не може бути, що Нафтогаз втратив мільярди доларів і ніхто в цьому не винний. Попередній менеджмент Нафтогазу, Євген Бакулін, за якого «зливався» арбітраж з RosUkrEnergo, винний? Ок. Давайте пред’являти вимоги менеджменту Нафтогазу і тим, хто стоїть за ними. RosUkrEnergo? Давайте пред’являти вимоги RosUkrEnergo. Але один з акціонерів RosUkrEnergo — це «Газпром».То може тоді потрібно знайти можливість висунути вимогу «Газпрому», який був частиною цієї транзакції? . Просто забути про це — це неправильно. У сукупності всі ці питання — це і є ті $17,3 млрд».

ШО НАСПРАВДІ ЗРОБИВ ПРЕЗИДЕНТ ВТРУТИВШИСЬ В ПЕРЕГОВОРИ З ГАЗПРОМОМ? 

«Вже пройшло п’ять місяців після того, як ми уклали новий транзитний контракт, який дав технічну можливість це робити. І досі ми не бачимо жодного прогресу щодо перенесення точок передачі газу. Якщо це не можна зробити на політичному рівні, тоді це вже мають робити такі компанії, як Нафтогаз.... Нафтогаз цього не робить, бо на політичному рівні немає жодної ясності — про що вони там говорили або не говорили, який результат. Відповідно не було переговорів з «Газпромом»

ЧОМУ ГАЗПРОМ НАПОЛЯГАВ НА ВІДКЛИКАННІ СКАРГИ НАФТОГАЗУ

«...європейські компанії спочатку вели переговори з «Газпромом» щодо перенесення точок. «Газпром» відмовив. Тоді вони пішли в антимонопольний орган і домоглися того, що «Газпром» був змушений в межах вирішення цієї скарги запропонувати переносити точки.

Це було однією з умов припинення цього розслідування. Тобто вони цього домоглися. В рамках Європи точки були перенесені. Ми тепер маємо зробити те саме.

Наша проблема — що ми не член Європейського Союзу. Тому для нас це трохи ускладнює процес. Але ми минулого разу подавали заяву в Європейський антимонопольний орган. Ми вже знаємо, як це робити. І «Газпром» знає, що ми знаємо, як це робити.

Тому вони наполягли на тому, щоб ми в цій угоді про врегулювання відкликали свою скаргу. Вони боялися, тому що розуміють серйозність цього процесу».

ЧОМУ ЗЕРКАЛЬ НЕ ЗМОЖЕ ЗАМІНИТИ ВІТРЕНКА?

«Посилювати цю команду Зеркаль я, чесно кажучи, не бачу потреби. Коли ми працюємо з юристами в арбітражах — це не те саме, коли звичайні люди працюють з юристами. Коли звичайні люди наймають якогось адвоката, вони зазвичай мало розуміються в законах і кажуть: ти адвокат, ти розумний, знаєш закони, сам щось роби.

Я перепрошую в юристів за спрощении? приклад, але хочу щоб мене зрозуміли непрофесіонали у цих питаннях. Так от, якщо вдатися до спрощеноі? аналогіі?, ми працюємо з юристами як працюють з оператором коли знімають кіно.

Роль оператора дуже важлива, він працює з камерою, яка знімає, але якщо ви скажете, що тільки оператор знімав кіно, то це буде неправильно. Для кіно ще потрібен автор сценарію, режисер, актори, продюсер і багато інших професіоналів.

У нас є бізнес-розуміння як змінювати комерційні відносини з «Газпромом», ринки газу в регіоні на користь України. Юридичні дії — це просто механізми. Там подати скаргу, там подати в арбітраж, там правильно провести переговори, зокрема використавши якісь юридичні аргументи.

Отже, питання в тому, чи є у Лани Зеркаль це бізнес-розуміння, відповідні знання, досвід, навички? При чому мова йде про найвищий рівень складності.

Очевидно, що немає, хоча в неї є інші таланти. На чемпіонаті світу не можна замінити хокеїста футболістом. Навіть фігуристом не можна. Це я по-доброму, просто вболіваю за перемогу національної збірної».

ЧИМ УКРАЇНІ ШКОДИТЬ КОБОЛЄВ?

«Якщо не буде поставлене питання перед «Газпромом» щодо перенесення точок передачі газу, про експорт незалежних російських видобувників і транзит із країн Середньої Азії, це буде означати, що це фактично підігрування Росії. Плюс РосУкрЕнерго. Тому що РосУкрЕнерго, ми розуміємо, прямо зачіпає людей, які безпосередньо пов’язані з Росією.Це попередній менеджмент. Євген Бакулін, який зараз в Росії. Юрій Бойко — проросійська партія ОПЗЖ. Це Дмитро Фірташ, який грошима російських олігархів заплатив викуп і бореться проти екстрадиції в Сполучені Штати. І це «Газпром», який був акціонером РосУкрЕнерго. Ці речі — це дуже конкретні індикатори. Не протистояння Росії — це теж підігрування Росії. Коли не збільшується власний видобуток газу — це теж підігрування Росії. Коли існує неефективна діяльність національної компанії — це теж підігрування Росії. Тому, коли я в своєму дописі писав про Коболєва, я не писав, що він є російський шпигун. Але я казав про те, яку роль в 2009 році він зіграв у переговорах щодо транзиту і купівлі газу. Через його фактичну недбалість була така кабальна умова як «бери, або плати»».

Підготувала Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: