Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Небезпечний «спадок»

На Павлоградському хімічному заводі утилізували першу тисячу тонн ракетного палива, що залишилося від СРСР
19 грудня, 2012 - 13:49

За останні півтора року на Павлоградському хімічному заводі (ПХЗ) утилізували майже одну тисячу тонн твердого ракетного палива, що дісталося Україні «у спадок» від радянського ядерного арсеналу і ВПК. «Програма утилізації ракетного палива успішно триває», — повідомив на прес-конференції в Дніпропетровську гендиректор ПХЗ Леонід Шиман. Він нагадав, що 2011 року було відкрито один з головних об’єктів — промислову установку, на якій здійснюється гідророзмив твердого ракетного палива, після чого воно надходить на переробку для виробництва промислової вибухівки.

Завдяки підтримці Президента України і обласної влади, зацікавленої у швидкій ліквідації вибухонебезпечного палива, фінансування програми з утилізації залишалося досить стабільним. 2012 року з держбюджету було виділено 229 мільйона гривень. Це дало змогу утилізувати всі треті рівні ракет СС-24, які були найнебезпечнішими з погляду подальшого зберігання і поводження з ними. Нині триває утилізація найстаріших других рівнів.

«Загалом поточний рік закінчуємо досить успішно, вийшли на рівень локризових доходів і темпів зростання виробництва. Порівняно з 2011 роком 2012-го темп зростання доходів на ДП «НВО «Павлоградський хімічний завод» становив близько 40%. Це дало нам змогу підвищити середню зарплату на 46%. 2013 року утилізацію буде продовжено, — сказав Шиман. — Для цього виділено бюджетні кошти у розмірі 264 мільйонів гривень, достатні для того, щоб продовжувати утилізацію найбільш проблемних рівнів і будівництво запланованих об’єктів».

Загалом на Павлоградському хімзаводі після розпаду СРСР, зняття ракет з бойового чергування і їх розрізання зберігалося понад 5 тисяч тонн твердого ракетного палива. Тепер, на грудень 2012 року, залишилося близько 4 тисяч тонн, а з 163 ракетних рівнів — поки що лежать у сховищі 64. Програма ліквідації ТРП здебільшого фінансується з держбюджету України, частково кошти на безпечне зберігання вибухонебезпечного і токсичного палива надходять від США, які відновили співпрацю за президентства Барака Обами.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ
Газета: 
Рубрика: