Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Обережно! Спам

Україна посіла 17-те місце за кількістю поштового сміття, яке розсилають
20 березня, 2013 - 12:33

Після тривалого затишшя, що спостерігалося впродовж останніх місяців, спамери знову пішли в наступ. За даними «Лабораторії Касперського», в лютому частка поштового сміття зросла майже на 13% і сягнула 71%.

Лютий відзначився зростанням кількості розсилок, що експлуатують тему свят. Увагою спамери не оминули ні День св. Валентина (14 лютого), ні День захисника вітчизни (23 лютого), ні Міжнародний жіночий день і Масляну, що відзначаються у березні. Рекламні пропозиції не вирізнялися новизною, і в листах традиційно пропонувалися послуги з доставки квітів, репліки елітних товарів, а також романтичні поїздки і тематичні екскурсії. Всупереч очікуванням, цього року не було зареєстровано масових розсилань «валентинок» із шкідливими вкладки.

Одним з найпопулярніших інструментів зловмисників, що поширюють шкідливі програми в пошті, як і раніше, є листи-підробки під офіційні повідомлення від різних фінансових інституцій. Наприклад, зловмисники вдаються до добре відомої легенди про нібито злам банківського рахунку користувача, внаслідок чого всі гроші було заморожено, а рахунок заблоковано. Для отримання інформації про випадок користувачеві пропонують відкрити прикріплений до листа шкідливий файл.

Серед компаній, імена яких використовують зловмисники, однією з найпопулярніших є пошукова система Google. «У лютому ми зафіксовували розсилання шкідливих листів від імені Google, в яких повідомлялося, що компанія розглядає надіслане користувачем резюме і зіставляє його зі списком відкритих вакансій. Щоб уникнути можливих непорозумінь, користувачеві рекомендувалося відкрити прикладений до листа файл і перевірити резюме. Проте замість нього у вкладці була Троя для викрадення паролів та інших конфіденційних даних», — повідомляють експерти «Лабораторії Касперського».

Серйозні зміни відбулися в географічному розподілі спам-потоків. У глобальному масштабі на перше місце за кількістю поштового сміття, що розсилається зі своєї території, вийшли США. Частка Китаю, який раніше утримував лідерство, знизилася удвічі, внаслідок чого Піднебесна відсунулася на друге місце. «Бронза», як і раніше, дісталася Південній Кореї. Україна ж посіла 17 місце у світі за кількістю поштового сміття, що розсилалося.

У Рунеті головним спамером лютого виявилася Індія, що відтіснила Росію, яка відсунулася на 6-те місце. На другій позиції розмістилася Італія, чий показник за місяць зріс більш ніж у 5 разів. Також у трійку лідерів увійшов і Тайвань, що піднявся з 11-ї позиції. Україна на просторах Рунету посіла 12-те місце.

«Різке збільшення частки спаму в лютому навряд чи є початком нової тенденції. Швидше, можна говорити про наслідки січневого зниження поштового сміття в результаті новорічних канікул, коли багато комп’ютерів, що входять до ботнетів і використовуються для спам-розсилок, було відключено. Більш того, порівняно із середнім показником за минулий рік, частка небажаних листів минулого місяця виявилася навіть трохи нижчою. Проте надалі ми не чекаємо різких змін», — прокоментувала керівник відділу контентних аналітиків «Лабораторії Касперського» Дарина Гудкова. За словами експерта, нині занепокоєння викликає той факт, що серед шкідливих вкладок у спамі дедалі більшає програм, спрямованих на викрадення паролів від онлайн-банкінгу. «Такі повідомлення мають вигляд html-форм для заповнення даних. Користувачам слід бути особливо пильними з листами, схожими на повідомлення від банків, не відкривати вкладки і входити на сторінку онлайн-банкінгу лише через браузер», — радить Гудкова.

Алла ДУБРОВИК, «День»
Газета: 
Рубрика: