Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Обленерго погрожує залишити Одесу без тепла

10 листопада, 2004 - 00:00

Справжній ультиматум пред’явило керівництво ВАТ «Одесаобленерго» міським теплопостачальним організаціям «Одесатеплоенерго» і «Одесатеплокомуненерго». У поширеному зверненні адміністрація обленерго попередила всіх жителів міста, що якщо до 15 листопада ці організації не погасять свої борги, усе місто залишиться без тепла. За даними обленерго, на кінець жовтня підприємства житлово-комунальної сфери регіону заборгували за спожиту електроенергію 127 млн. 989 тис. грн. З них частка Одеської ТЕЦ становить1 млн. 834 тис. грн, на КП «Одесатеплоенерго» — 1 млн. 196 тис. грн. і ще понад мільйон гривень — «Одесатеплокомуненерго». У «Одесаобленерго» вважають, що тепловики категорично не хочуть приймати на себе зобов’язання з оплати.

На думку самих боржників, суми претензій багато разів і навмисно завищено. Фактична заборгованість Одеської ТЕЦ перед енергетиками, з урахуванням взаєморозрахунків, не перевищує 306 тис. грн. Що стосується двох інших боржників, то вони, за словами виконавчого директора КП «Одесатеплоенерго» Юрія Луски, самі страждають від неплатежів. Сьогодні борг одеситів двом теплопостачальним підприємствам становить близько 31 мільйона гривень.

Однак «Одесаобленерго», щоб продемонструвати усім серйозність своїх намірів, 2 листопада відключила від електропостачання ряд об’єктів Одеської ТЕЦ. У результаті без тепла залишилися житлові будинки, підприємства й організації. Хоч на самій ТЕЦ і у міськвиконкомі всіляко заперечують цей факт. Міська влада намагається врегулювати конфлікт, враховуючи передвиборні настрої.

Головний інженер Одеської ТЕЦ Юрій Багрій-Шахматов заявив, що «Одесаобленерго», користуючись своїм монопольним становищем, намагається силовими методами диктувати місту свої умови гри і при цьому порушує розпорядження губернатора Сергія Гриневецького, яким на час виборів наказано забезпечити надійне і якісне тепло-, водо-, газо- і електропостачання — щоб не дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в регіоні. «найобразливіше, що всі ми члени однієї команди — Національної акціонерної компанії «Енергетична компанія України». Можна було б вирішити наші проблеми, не задіюючи місто», — вважає Юрій Багрій-Шахматов.

Олена АСТРАХОВИЧ, «День»
Газета: 
Рубрика: