Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Одеса — це більше ніж порт

Експерт: Якщо Україна не зуміє її захистити, то дієздатність держави буде підірвано
6 травня, 2014 - 11:50
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Але навіщо Росії Одеса? Відповіді на це питання можна знайти в повідомленні агентства Bloomberg про те, що ціни на пшеницю на світових ринках у понеділок підвищилися до максимального рівня за 13 місяців, оскільки сплеск насильства в Україні ставить під загрозу експорт зерна з Причорномор’я. «Той факт, що насилля набирає обертів, з точки зору ринку, викликає серйозні побоювання з приводу того, що відбувається», — заявив директор управління сировинних товарів National Australia Bank Майкл Піттс.

Нагадаємо, що Україна посідає шосте місце у світі з обсягів експорту пшениці та третє — з постачань кукурудзи. За даними банку Morgan Stanley, Одеса і ще чотири порти на Чорному морі забезпечують 87% експорту зерна з України. І, якщо пригадати, що Росія наполегливо, але практично безрезультатно насаджала уряду Януковича — Азарова думку про необхідність створення причорноморського зернового пулу, то стає зрозумілим, навіщо їй Одеса.

На цьому (портовому) аспекті наголошують найперше  й опитані «Днем» експерти.

«ПЕРЕТВОРИТИ ЧОРНЕ МОРЕ НА ВНУТРІШНЄ ОЗЕРО РОСІЇ»

Максим БОРОДА, директор Українського інституту публічної політики:

— Мотивація здобуття Росією Одеси, з економічної точки зору, не дуже велика. Так, це велике портове місто, але для Росії воно не критичне. Я вважаю, для неї важливіша Одеська область та інші приморські регіони України. Якщо вдасться їх захопити, то економічний сенс цього більш істотний. У результаті Чорне море в значній мірі перетворюється на внутрішнє озеро Росії. До того ж, якщо це трапиться, Росія ще і відтинає від моря Україну. Відповідно статус нашої держави та її економічні можливості різко падають. У той же час виграє Росія, тому що вона практично починає контролювати весь цей басейн. Плюс вона отримує вихід на додаткові ділянки шельфу, з його родовищами газу. Вони є і в Криму, що було однією з економічних складових того, що з ним недавно сталося. На решті узбережжя, також і одеському, цей аспект також наявний. Але для Росії не стільки важлива можливість добувати газ, скільки те, що його там не отримуватиме Україна. В цьому випадку про енергетичну незалежність нам у найближчому майбутньому можна буде лише мріяти. Крім того, Одеська область — це ще і вихід до Придністров’я і нові можливості створити якісь буферні зони довкола своїх кордонів та підірвати, економічно та політично, дієздатність таких сусідніх держав як Україна та Молдова.

«ОДЕСА ДЛЯ РОСІЇ — ЦЕ ДИКТАТ ЩОДО ПОСТАЧАННЯ ПРОДОВОЛЬСТВА НА СВІТОВІ РИНКИ»

Володимир ПАНЧЕНКО, директор економічних програм Фонду «Відкритий діалог»:

— Якщо відставити убік політику, то Одеса для Росії — це диктат у постачаннях продовольства на світові ринки. Росія хоче бути світовим зернотрейдером. Після того, як Крим і, зокрема, Керч були анексовані, то в України залишився всього один великий порт — Одеса. Можна ще говорити про Дунай, але українська інфраструктура туди не направлена і не пристосована для постачань зерна в порти. Там на це потрібні великі кошти, а транспортувати довго. Вже сьогодні ми бачимо тривогу світових зернотрейдерів. Їх лякає, що Росія може отримати контроль над Одесою і понизов’ям Дніпра.

«ПРАКТИЧНО ВСЯ ЕКСПОРТНА ПРОДУКЦІЯ З УКРАЇНИ ДО КИТАЮ ЙДЕ ЧЕРЕЗ ОДЕСУ»

Сергій КРАВЧЕНКО, експерт Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України:

— Одеса для Росії це, звичайно,  вихід до моря, готовий великий порт, торговельні шляхи. Одеса і виникла як портове місто. І це не лише зерно та руда. Практично вся експортна продукція з України до Китаю йде через Одесу. Це не просто порт, це дуже хороший, величезний торговельний шлях, який дає дуже хороший економічний приріст, у місто від нього надходить багато грошей. Одеса — це місто, де активно йде торгівля, в ньому багато ринків. Саме завдяки цьому Одеса й область не є дотаційними. Це повноцінна область, яка може добре заробляти та  приносити гроші в бюджет. А Росії та Путіну цікаві не лише Одеса, але і Миколаїв, Запоріжжя, Херсонська область. Я думаю, що це лише початок. До Донецька та Луганська може додатися Дніпропетровськ. Не знаю, наскільки це вийде, але якщо аналізувати хід нинішніх подій, то це цілком можливо.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: