Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Одеська IТ-розробка допоможе покращити врожайність

Наразі команда проекту працює над розробкою апарата, який зніматиме поля
16 лютого, 2016 - 12:23
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

13—14 лютого в Одесі тривав 1991 Open Data Hackathon, учасники якого представляли свої проекти, створені на основі відкритих даних. За право стати резидентами інкубатору 1991 Open Data Incubator в Києві змагалися сім проектів. Перемогу здобула розробка Agri Eye — хмарна експертна система для агросектору. Проект може допомогти фермерам отримати актуальну інформацію про стан полів і рекомендації щодо підвищення врожайності. Спочатку поле з повітря знімає дрон, обладнаний спеціальною камерою, що фіксує вологість і склад ґрунту, а також стан рослин. Інформація зберігається в хмарній системі — Agri Cloud. Ключовим елементом проекту є Agri Mind — експертна аналітична система, що виробляє рекомендації для фермерів з кращого удобрення полів. Крім даних з камер дронів, розробники планують використовувати агрохімічні паспорти полів.

«На даний момент є держава, яка хоче, але не може дати аграріям можливість отримати точні й актуальні дані про ґрунти і стан рослин. Відповідно фермер не може прийняти правильне рішення щодо удобрення полів. Ми пропонуємо підтримку рішення повного циклу. Це означає, що користувач не повинен мати спеціальних навичок. Він просто візьме наш апарат, натисне на кнопку, дрон зробить знімок поля, й інформація надійде до експертної системи, яка скаже, скільки потрібно добрива, щоб отримати на 60—70% більший врожай», — розповідає один із розробників проекту Андрій Севрюков.

Наразі команда проекту працює над розробкою апарата, який зніматиме поля. Дрон зможе літати на висоті 200—300 м протягом години і за один політ зніматиме площу у 160—170 га. Вартість одного апарата — орієнтовно тисяча доларів. Під час презентації розробники продемонстрували камеру, здатну показувати фотосинтез рослин. Подальшу роботу над проектом команда продовжить під час 6-тижневої менторської програми у Києві.

Зазначимо, одночасно з Одесою такі хакатони відбувалися цими днями у Львові, Харкові і Дніпропетровську (див. «День» №24—25 від 12 лютого 2016 року). Усього з чотирьох міст до інкубатора потрапили шість проектів. Вони приєднаються до дев’яти команд, відібраних минулими вихідними під час хакатону у Києві. А вже у квітні стартапи представлятимуть для інвесторів та партнерів.

Марія ГЕНИК, Одеса
Газета: 
Рубрика: